SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. jūlijā, 2018
4
4

NBS sāk pirmo brīvprātīgo rezervistu apmācības kursu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 28. jūlijā, Nacionālajos Bruņotajos spēkos (NBS) sākas pirmais brīvprātīgo rezervistu apmācības kurss, kurā militārās pamatiemaņas apgūs 42 rezervisti jeb NBS rezervei pieteikušies pilsoņi bez militārajām iemaņām. Rezerves karavīros ieskaitīs tikai apmācību sekmīgi apguvušos rezervistus.

īsumā
  • Saeimas apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka NBS miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavoti rezerves karavīri.
  • Līdz šim rezervistu aktīvajā dienestā varēja iesaukt tikai mobilizācijas gadījumā, bet militārās iemaņas viņš varēja apgūt, tikai iestājoties profesionālajā militārajā dienestā vai dienestā Zemessardzē.
  • Šī gada 28. jūlijā Nacionālajos Bruņotajos spēkos (NBS) sākas pirmais brīvprātīgo rezervistu apmācības kurss, kurā militārās pamatiemaņas apgūs 42 rezervisti.
  • Pirmais apmācību kurss notiek Kājnieku skolā Alūksnē, kur rezervisti apgūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī.

Pērnā gada 13. decembrī stājās spēkā grozījumi Militārā dienesta likumā, kas bija nepieciešami, lai palielinātu rezerves karavīru skaitu, kā arī NBS brīvprātīgā kārtā iesaistītu tos Latvijas pilsoņus, kuriem nav laika dienēt, piemēram, Zemessardzē, jo zemessargiem vismaz reizi mēnesī ir regulāras mācības. Līdz šim rezervistu aktīvajā dienestā varēja iesaukt tikai mobilizācijas gadījumā, bet militārās iemaņas pilsonis varēja apgūt, tikai iestājoties profesionālajā militārajā dienestā vai dienestā Zemessardzē.

Līdz 1. jūlijam pieteikties apmācības kursam varēja Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuriem iegūta pamatizglītība un valsts valodas prasmes ir vidējā līmenī. Aizsardzības ministrija (AM) plānoja 50 rezervistu apmācību, taču, saņemot 97 rezervistu iesniegtās pieteikuma anketas, dalībai apmācību kursā ir pieņemti 42 rezervisti.

Kas brīvprātīgi var kļūt par rezerves karavīru?

Par brīvprātīgo NBS rezervē var kļūt Latvijas pilsonis, kas ir sasniedzis 18 gadu vecumu, bet nav sasniedzis 55 gadu vecumu, proti, dienestam rezervē noteikto maksimālo vecumu, un kas atbilst Militārā dienesta likuma 16. pantā un dienestam rezervē noteiktajiem nosacījumiem. Vienlaikus rezervistam jāzina valsts valoda vidējā līmenī un viņš nedrīkst dienēt Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Proti, militārajā dienestā nevar iesaukt un nevar pieņemt Latvijas pilsoni:

  • kas ir sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kas kriminālprocesā ir atzīts par aizdomās turēto vai apsūdzēto;
  • pret kuru uzsāktais kriminālprocess izbeigts uz nereabilitējoša pamata;
  • kas ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu, bet no soda atbrīvots;
  • kas neatbilst dienestam veselības stāvokļa dēļ;
  • kas ir vai ir bijis PSRS, Latvijas PSR vai kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs;
  • kas ir atvaļināts no militārā vai cita valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem.

Runājot par pēdējo minēto ierobežojumu, LV portāls vērš uzmanību, ka Militārā dienesta likuma nākotnes redakcija, kas stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī, paredz izņēmuma gadījumu, proti, ka “AM izveidota komisija MK noteiktajā kārtībā var atļaut Latvijas pilsoņa, kas ir atvaļināts no militārā vai cita valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem, pieņemšanu militārajā dienestā, bet ne agrāk kā piecus gadus pēc atvaļināšanas dienas”.

Kas ir NBS rezerve?

Saeimas apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka NBS miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavoti rezerves karavīri. “Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kurš kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi veido NBS,” skaidro AM.

Saskaņā ar AM sniegto informāciju rezervi veido rezervisti un vairāk nekā 6000 rezerves karavīru, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki sāka 2015. gadā. Kopš tā laika rezerves karavīru kārtējās mācībās ir piedalījušies 357 rezerves karavīri. “Aptuveni 2800 no uzskaitē iekļautajiem rezerves karavīriem ir atvaļinājušies pēdējo četru gadu laikā, līdz ar to tiek uzskatīti par militāri sagatavotiem rezerves karavīriem, respektīvi, viņiem tuvākajos gados nav nepieciešamības piedalīties kārtējās mācībās militāro iemaņu atjaunošanai,” uzsver AM.

Pirmās mācības Alūksnē

Pirmais apmācību kurss notiek Kājnieku skolā Alūksnē, kur rezervisti apgūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī. Kā norāda AM, viņiem būs jāapgūst ieroču un šaušanas apmācība, normatīvie akti, lauka administrācija un kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās, sakaru apmācība un medicīna, kā arī pirmās palīdzības sniegšanas pamatapmācība.

“Apmācība noritēs klātienē apmācību telpā, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites,” informē AM. Apmācības noslēgumā rezervistiem būs iespēja piedalīties militārajās mācībās “Namejs 2018” Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā.

Papildus informāciju, piemēram, par sociālajām garantijām brīvprātīgajiem, kas pieteiksies NBS rezervē, un tiesībām savam darba devējam pieprasīt atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas norīkojumā norādītajā laikā līdz 60 dienām kalendārajā gadā, var uzzināt LV portāla publikācijā “Brīvprātīgo pieteikšanās NBS rezervē. Ko der zināt?”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI