SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Stājas spēkā jaunais Fizisko personu datu apstrādes likums

Stājas spēkā 05.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: www.freeimages.com

Šodien, 5. jūlijā, stājas spēkā Fizisko personu datu apstrādes likums, kas izstrādāts, pamatojoties uz Vispārīgajā datu aizsardzības regulā noteiktajiem principiem.  

Kopumā jaunais regulējums nemaina līdzšinējos personas datu apstrādes principus, kas jau 18 gadus bija noteikti Fizisko personu datu aizsardzības likumā. Datu apstrāde ir neatņemama ikdienas dzīves sastāvdaļa un nav aizliegta, ja tiek veikta likumīgā veidā. Proti, tā ir atļauta, ja ir vismaz viens no Vispārīgās datu aizsardzības regulas1 6. panta 1. punktā noteiktajiem tiesiskajiem pamatiem. Sīkāks izklāsts par tiem pieejams LV portāla skaidrojumā “Personas datu apstrādes principi. Vispārīgā datu aizsardzības regula III”.

Vienlaikus būtiski uzsvērt, ka līdz ar regulas piemērošanu un tās noteikumu iestrādi nacionālajā regulējumā datu pārzinim – fiziskai vai juridiskai personai, kas apstrādā personas datus profesionāliem vai komerciāliem nolūkiem, – ievērojami pastiprinās atbildība un pienākums nodrošināt, ka personas datu apstrāde ir likumīga, godprātīga un pārredzama. To cita starpā paredzēts īstenot, palielinot paša datu subjekta (personas, kuras dati tiek apstrādāti) tiesības kontrolēt to, kas, kādā apjomā un kādiem nolūkiem apstrādā tās personas datus. Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “Personas jaunās tiesības. Vispārīgā datu aizsardzības regula V”.

Regula paredz pienākumu katrā Eiropas Savienības dalībvalstī noteikt kompetento iestādi, kas uzraudzīs regulas noteikumu piemērošanu. Latvijā par šādu uzraudzības iestādi tiek noteikta Datu valsts inspekcija, kas ir veikusi personas datu uzraudzību arī līdz šim. Jaunajā likumā ir precizēts Datu valsts inspekcijas statuss, uzdevumi un tiesības, darba organizācija un īstenoto pārbaužu kārtība, kā arī lēmumu pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība atbilstoši regulas noteikumiem. Tāpat likumā noteiktas prasības datu aizsardzības speciālistiem un to sertifikācijai.

Plašāka informācija par jaunajiem personas datu aizsardzības noteikumiem atrodama LV portāla sadaļā “Personas dati”.

1 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti, ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula).

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI