SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Drošību tiesās stiprina, nosakot vienotas prasības

Stājas spēkā 11.05.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Piektdien, 11. maijā, spēkā stājas MK noteikumi, kas nosaka kopējās pamatprasības drošības kontrolei tiesās. Piemēram, fiziskām personām noteikts aizliegums tiesā iekļūt alkoholisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī tiesā ienest ieroci vai citus priekšmetus, kurus var izmantot uzbrukumam.

Līdz šim jautājumi par drošību tiesā ārējos normatīvajos aktos tika regulēti vispārīgi, savukārt vienota specializēta regulējuma par drošību tiesās nebija.

11. maijā spēkā stājas MK noteikumi Nr. 267 “Noteikumi par drošības pamatprasībām tiesā”. Tie paredz, ka tiesu kārtībnieku darbību nodrošinās Tiesu administrācija vai tiesas, izveidojot tiesu iekšējās drošības dienestus vai slēdzot pakalpojuma līgumus ar apsardzes komersantiem.

Jaunie MK noteikumi nosaka stingrākas pārbaudes nepieciešamību tiesu apmeklētājiem. Piemēram, tie nosaka aizliegumu atrasties tiesā acīmredzamā alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. To, vai persona ir manāmā reibumā, vizuāli konstatēs tiesas apsardzes darbinieks, izvērtējot, ka persona, piemēram, nav spējīga kontrolēt koordināciju, nevar nostāvēt vai nav spējīga skaidri izteikties. Personu acīmredzamā apreibinošo vielu ietekmē drošības darbiniekam būs tiesības neielaist tiesā.

MK noteikumos noteikts aizliegums arī tiesā nēsāt (tostarp ienest) ieroci, speciālo līdzekli un aizliegtos priekšmetus. Lai veidotu vienotu praksi drošības pārbaudēm tiesās, tiesas apsardzes darbiniekam tiks izstrādāta arī aizliegto priekšmetu bīstamības novērtēšanas iekšējā instrukcija. Jāpiebilst, ka aizliegums neattieksies uz personām, kurām šāda priekšmeta nēsāšana ir pamatojama ar amata pienākumu izpildi tiesā, vai arī persona ir saņēmusi atļauju ieroča nēsāšanai, tostarp ienešanai tiesā.

MK noteikumu anotācijā paskaidrots, ka šādi nosacījumi ieviesti, jo tiesās pēdējo gadu laikā ir konstatēti vairāki gadījumi, kad tajās ienesti ieroči, speciālie līdzekļi, kā arī citi aizliegtie priekšmeti, kas rada drošības riskus. Pēdējos gados arī novērota pieaugoša tendence sniegt apzināti nepatiesus paziņojumus par tiesā ievietotām sprāgstošām vielām.

Līdz ar MK noteikumiem ir noteiktas arī tiesu telpu nodalījuma pamatprasības, atkarībā no fiziskās personas statusa vai veicamajiem pienākumiem tiesā tās iedalot:

  • publiskajā zonā;
  • slēgtajā zonā;
  • konvoja zonā.

Katrai tiesas telpu zonai ir atsevišķa ieeja. Publiskā zona ir tiesas telpas, kas fiziskai personai pieejamas tiesas darba laikā. Slēgtā zona pieejama attiecīgās tiesas tiesnesim, tiesu darbiniekiem un apkalpojošajam personālam, kā arī ierēdņiem un amatpersonām atbilstoši MK noteikumu 4. punktā noteiktajam.

Savukārt konvoja zona pieejama, veicot amata pienākumus, konvojējamai personai un citai fiziskai personai ar konvoja amatpersonas atļauju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI