SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
Aiga Dambe
LV portāls
11. oktobrī, 2016
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Izglītība
5
5

2016./2017. mācību gads skaitļos un faktos

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Izglītības un zinātnes ministrija ir apkopojusi datus par jauno 2016./2017. mācību gadu – skolēnu un izglītības iestāžu skaitu, norādot arī skolēnu attiecību pret vienu pedagoga darba likmi.
LV portāls piedāvā svarīgāko jaunā mācību gada datu apkopojumu infografikā.
īsumā
  • 2016./2017. mācību gada dati parāda, ka skolēnu skaits ir stabils, taču ir paredzams, ka katru gadu tas nedaudz samazināsies.
  • Visvairāk skolēnu skaits pieaudzis reģionālajos centros un Pierīgas skolās.
  • 22 Latvijas vidusskolās šajā gadā netika atvērta 10. klase, un šajās skolās 10.-12. klašu grupā kopā mācās tikai līdz 20 skolēniem.
  • Latvijā mācību stundas pasniedz gandrīz 29 tūkstoši pedagogu, no kuriem lielākā daļa ir vecāki par 40 gadiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas sniegtie dati par jauno mācību gadu parāda: lai gan kopumā skolēnu skaits 1.-12. klasē ir nostabilizējies un pat pieaudzis, tomēr lielākais zudums jāmēra nevis valstiskā, bet gan pašvaldību līmenī, jo bērnu skaits pieaudzis vien 44 novadu skolās. Tas tāpēc, ka arvien vairāk ģimeņu izvēlas savus bērnus laist skolā, kas atrodas reģionālajos centros un Pierīgā, un tas nozīmē, ka uz šī lēmuma pamata lielāko triecienu saņem mazākie novadi. Visgrūtāk nācies piepildīt tieši vidusskolu klases.

Šogad 10. klase netika atvērta 22 vidusskolās, un kopumā šajās skolās 10.-12. klasē mācās ne vairāk par 20 skolēniem. Tā kā pedagogi algas joprojām saņem atbilstoši skolēnu skaitam, tad nenoliedzami bērnu samazinājums skolā noved arī pie tā, ka mainās skolotāja slodze un arī atalgojums. Pašvaldības un skolas ir spiestas ar satraukumu gaidīt jauno mācību gadu, raizējoties par to, vai arvien vairāk vecāku neizlems par labu darbavietai un dzīvei citā novadā. Turklāt IZM paredz, ka kopumā skolēnu skaits ar katru gadu varētu tikai sarukt, tātad cīņa par skolēniem – tikai turpināties.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI