SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2016
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Skola
2
4
2
4

Jaunais mācību gads. Kas jāzina vecākiem?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ir sācies jaunais mācību gads, tāpēc LV portāls piedāvā infografiku, kurā ietverts svarīgākais no tā, kas par mācību darba organizāciju noteikts normatīvajos aktos.
īsumā
  • Ministru kabinets ir noteicis prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, un iestāžu internātiem.
  • Izglītības likums paredz, ka vecākiem savu iespēju robežās jāgādā vien par individuālajiem mācību līdzekļiem.

Lai gan skolas ir autonomas mācību procesa organizācijā, ir vairāki normatīvie akti, kas tām jāievēro. Piemēram, MK noteikumi Nr. 610 "Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas", kas regulē gan mācību stundu daudzumu, gan pieļaujamo somas smagumu, telpu aprīkojuma izvēli u.c.

Turklāt īpaši jāuzsver – Izglītības likums nosaka, ka vecāku pienākums par saviem līdzekļiem un savu iespēju robežās ir iegādāties tikai skolēna individuālos mācību piederumus, tātad kancelejas piederumus, apģērbu un apavus, sporta, mājturības un citu tehnoloģiju obligātā satura apguvei nepieciešamo apģērbu, kā arī materiālus, kurus izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām.

Izglītības likuma 57. pants paredz, ka vecākiem ir tiesības sniegt un saņemt informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām, kā arī nepieciešamības gadījumā ierosināt veikt pārbaudes izglītības iestādē. Vecāku pienākums ir sadarboties ar skolu un informēt skolas direktoru par bērna veselības stāvokli un citiem apstākļiem, ja tiem var būt nozīme mācību procesā.

Avots: MK noteikumi Nr. 610 Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas; Izglītības likuma 1. panta 12.4 punkts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI