SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. augustā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Atkritumi

Nosaka prasības, pašvaldībām slēdzot līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem

Stājas spēkā 19.08.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

MK noteikumi izstrādāti, balstoties uz Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. pantu un skar pašvaldības, sadzīves atkritumu apsaimniekotājus un mājsaimniecības.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šodien, 19. augustā, spēkā stājas jauni Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas nosaka minimālās prasības, kuras pašvaldībā jāņem vērā sadzīves atkritumu apsaimniekotāja izvēlē, kā arī būtiskākos atkritumu apsaimniekošanas līguma nosacījumus.

Pašreiz pašvaldības saskaras ar grūtībām, izstrādājot iepirkumu dokumentāciju sadzīves apsaimniekotāja izvēlei. Lielākoties tam par iemeslu ir vides aizsardzības un iepirkumu speciālistu pieredzes trūkums. Iepirkumu dokumenti mēdz būt pārmērīgi detalizēti vai arī tieši pretēji – nosacījumi ir izstrādāti nepilnīgi.

Tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izveidojusi jaunus MK noteikumus Nr. 546 "Noteikumi par minimālajām prasībām, kas iekļaujamas darba uzdevumā, pašvaldībai izraugoties sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, un atkritumu apsaimniekošanas līgumu būtiskie nosacījumi".

To mērķis ir uzlabot un atvieglot pašvaldību darbu pie iepirkuma procedūras dokumentācijas. Tādējādi pašvaldības izmantos vienādu pieeju, sastādot līgumus ar apsaimniekotājiem un izvēloties tajos iekļaujamos nosacījumus. Īpaši noteikts, ka līgumu normām būs jābūt vienlīdzīgām, nediskriminējošām - gan līgumos starp apsaimniekotāju un pašvaldību, gan apsaimniekotāju un mājsaimniecību. Lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību, tiek noteikts, ka pašvaldībām būs jānosaka kārtība, kādā uzsākama un izbeidzama pakalpojuma sniegšana.

Papildus tam atkritumu apsaimniekotājam reizi gadā būs jāinformē pašvaldība par atkritumu apsaimniekošanu pašvaldībā kopumā, atsevišķi izdalot ziņas par kopējo savākto atkritumu daudzumu, dalīto savākto atkritumu daudzumu, pārstrādei un reģenerācijai nodoto atkritumu daudzumu, kā arī informāciju par papildus izveidoto dalītās atkritumu vākšanas infrastruktūru, sabiedrības informēšanu u.c. faktoriem.

Tas ļaus pašvaldībai kontrolēt atkritumu apsaimniekošanas efektivitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI