SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
17. janvārī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
2
17
2
17

Pazaudēti, bojāti dokumenti. Kā dzimšanas, laulību un miršanas apliecību saņemt atkārtoti

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atkārtotu laulības, dzimšanas un miršanas apliecību vai civilstāvokļa reģistrācijas faktu apliecinošu izziņu izsniedz personai, ja iesniegts iesniegums jebkuras pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecībā ārvalstī vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļā.

Faktus vai notikumus personas dzīvē, kas rada, izmaina vai izbeidz ar personas radniecību saistītās ģimenes un citas mantiskās, nemantiskās tiesības un pienākumus, juridiski sauc par civilstāvokļa aktiem. Pie tādiem pieder laulības noslēgšana, dzimšanas un miršanas fakta reģistrācija, un šo aktu apliecina, izdodot apliecību. Situācijas dzīvē mēdz būt dažādas, piemēram, apliecību var nozaudēt vai sabojāt. Tādēļ LV portāls sīkāk skaidro, kā rīkoties, ja nepieciešams atkārtoti izņemt dzimšanas, laulību vai miršanas apliecību.
īsumā

Apliecības vai izziņas izņemšana:

  • var izsniegt jaunu apliecību, izziņu, dokumenta kopiju, ieraksta datorizdruku;
  • LPSR laikā izsniegta apliecība ir jānomaina, ja to nepieciešams iesniegt ārvalsts iestādei;
  • LPSR laikā izsniegtās apliecības ir derīgas Latvijas teritorijā;
  • informāciju par dzimšanu un laulību noslēgšanu var pieprasīt pati persona vai pilnvarots pārstāvis;
  • informāciju par mirušu personu var pieprasīt mirušā radinieki;
  • dokumentu var saņemt, iesniedzot iesniegumu;
  • iesniegums jāiesniedz pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecībā ārvalstī vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļā.

Civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinoši dokumenti

Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne skaidro: "Ja dzimšanas, laulības vai miršanas apliecība ir bojāta vai nozaudēta, vietā nav obligāti jāgādā jauna, taču ir situācijas, piemēram, kad ir jāsaņem mantojums, kurā apliecības vai izziņas noteikti būs vajadzīgas."

Viņa norāda, ka vairumā gadījumu tiesisku jautājumu kārtošanai pietiek ar izziņu. Ja persona pieprasa savu dzimšanas, laulības vai tuvinieka miršanas apliecību, parasti apliecība tiek izsniegta, taču šī persona var pieprasīt arī tikai izziņu.

Pašvaldības dzimtsarakstu iestāde un Tieslietu ministrija izsniedz dažādus civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošus dokumentus:

  • laulības, dzimšanas vai miršanas apliecību;
  • izziņu par civilstāvokļa akta reģistrāciju;
  • civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu, kas attiecīgajā iestādē glabājas papīra formā (kopiju);
  • civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta datorizdruku (Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 47.panta pirmā daļa).

Atkarībā no situācijas un mērķa, kur attiecīgais dokuments būs jāiesniedz, var izņemt jaunu apliecību vai izziņu, vai dokumenta kopiju, vai ieraksta datorizdruku. Tādēļ obligāti atkārtoti jauna apliecība nav jāizņem.

Apliecības atkārtota izņemšana

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6.panta trešajā daļā ir noteikts, ka dzimšanas, laulību un miršanas apliecība atkārtoti ir jāizņem, ja tajā ir neprecizitātes vai bojājumi, kuru dēļ nav iespējams izlasīt norādīto informāciju, kā arī ja tā ir izsniegta dzimtsarakstu nodaļā LPSR Laulības un ģimenes kodeksā paredzētajā kārtībā un šo dokumentu nepieciešams uzrādīt vai iesniegt ārvalsts iestādei.

Piemēram, LPSR laikā izsniegta dzimšanas apliecība ir jāiesniedz ārvalsts universitātē, lai varētu uzsākt studijas. Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem ir jāņem vērā tas, ka ārvalsts institūcijas LPSR laikā izsniegtas dzimšanas apliecības neatzīs. Tieslietu ministrijas preses sekretāre uzsver, ka LPSR laikā izsniegtās apliecības ir derīgas Latvijas teritorijā, ja tās nav bojātas un ir izlasāmas.

Ja laulība ir šķirta vai viens no laulātajiem ir miris, tādā gadījumā izsniedz attiecīgo laulības reģistrācijas faktu apstiprinošu izziņu.

Personas, kurām ir tiesības izņemt apliecības vai izziņas

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6.pants paredz personu loku, kurām ir tiesības pieprasīt un izņemt apliecības vai izziņas. Tiesības pieprasīt dzimšanas, laulības apliecību vai izziņu par dzimšanas, laulības reģistrāciju ir personai, par kuru ieraksts ir izdarīts, vai tās pilnvarotai personai. Tiesības pieprasīt miršanas apliecību vai izziņu par miršanas reģistrāciju ir mirušā radiniekam.

Ja nepieciešams pieprasīt dzimšanas apliecību vai izziņu par dzimšanas reģistrāciju nepilngadīgam bērnam, tad tiesības to darīt ir vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim. Savukārt citai personai ir tiesības pieprasīt un saņemt izziņu par civilstāvokļa akta reģistrāciju, ja tā var pamatot savu tiesisko ieinteresētību.

Procedūra dokumentu saņemšanai

Atkārtotu laulības, dzimšanas un miršanas apliecību vai civilstāvokļa reģistrācijas faktu apliecinošu izziņu izsniedz, personai iesniedzot iesniegumu jebkuras pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecībā ārvalstī vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļā.

Ja personai ir nepieciešami dokumenti (apliecības kopija, izziņa) par kādu no mirušiem radiniekiem, ir jāvēršas attiecīgās pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, kam tagad ir piederīga pašvaldība, kur dzīvoja konkrētā persona. Pašvaldību dzimtsarakstu nodaļu arhīvos glabā civilstāvokļa reģistrācijas faktu apliecinošus dokumentus. 

Lai pieprasītu nepieciešamo apliecību vai izziņu, būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

"Atkarībā no situācijas un mērķa, kur attiecīgais dokuments būs jāiesniedz, var izņemt jaunu apliecību vai izziņu, vai dokumenta kopiju, vai ieraksta datorizdruku."

Speciāla kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 170.punktā: "Lai atkārtoti saņemtu dokumentu, persona dzimtsarakstu nodaļai, pārstāvniecībai vai Tieslietu ministrijai iesniedz, nosūta pa pastu (Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļa Aleksandra  Čaka ielā 38a, Rīgā, LV-1011) vai uz iestādes oficiālo e-pastu (dzimts.dep@tm.gov.lv) vai iesniedz elektroniska dokumenta veidā, izmantojot e-pakalpojumus vienotajā valsts un pašvaldības pakalpojumu portālā www.latvija.lv, attiecīgu iesniegumu."

L.Rancāne informē, ka Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments nodrošina iespēju saņemt laulības, dzimšanas un miršanas faktu apliecinošas izziņas, kas parakstītas ar drošu elektronisko parakstu.

Iesniegumā norāda:

  1. vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, kontakttālruni vai e-pasta adresi;
  2. pamatojumu dokumenta atkārtotas saņemšanas nepieciešamībai;
  3. atkarībā no dokumenta veida, kuru nepieciešams saņemt atkārtoti, – laulības noslēgšanas, laulības šķiršanas, dzimšanas, miršanas datumu un vietu, attiecīgā reģistra ieraksta reģistrācijas vietu un gadu;
  4. personas, par kuru pieprasa atkārtoti izsniegt dokumentu, personas datus un ziņas par personas saistību ar iesniedzēju.

L.Rancāne norāda: "Apliecības vai izziņas Latvijas dzimtsarakstu nodaļās tiek sagatavotas vienas vai dažu dienu laikā (atkarībā no darba apjoma), savukārt Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā dokumentu iespējams saņemt mēneša laikā." Jāņem vērā, ka, vēršoties Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecībā ārvalstīs, procedūra būs ilgāka, jo tā personas pieprasījumu nosūtīs Tieslietu ministrijai Latvijā.

Atkārtoti izsniedzamo dokumentu, kas izdrukāts no vienotā civilstāvokļa aktu reģistra, izsniedz personai personīgi. Ja iesniegums saņemts pa pastu, tad dokumentu nosūta atbilstoši iesniedzēja dzīvesvietai (noteikumu 176.-177.punkts).

Maksa par pakalpojumu ir noteikta Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumos Nr.738 "Tieslietu ministrijas maksas pakalpojumu cenrādis". Civilstāvokļa akta reģistrāciju apstiprinoša izziņa vai izraksts no reģistra, ja iesniegumā norādīts precīzs reģistrācijas gads un reģistrācijas vieta, maksā 1,42 eiro, bet civilstāvokļa akta reģistrāciju apstiprinoša izziņa vai izraksts no reģistra, kas izdots, ja iesniegumā norādīts varbūtējais reģistrācijas periods (10 gadu robežās) un iespējamā reģistrācijas vieta (ne vairāk kā trīs pilsētas vai pagasti) – 2,85 eiro. Par atkārtotas dzimšanas, laulību vai miršanas apliecības saņemšanu jāmaksā 7 eiro.

Uzziņa

Atkārtotas dzimšanas, laulību vai miršanas apliecības vai izziņas pieteikšana, izmantojot www.latvija.lv:

  • atkārtotas dzimšanas apliecības vai izziņas no dzimšanas reģistra pieprasīšana;
  • atkārtotas laulības apliecības vai izziņas no laulību reģistra pieprasīšana;
  • atkārtotas miršanas apliecības vai izziņas no miršanas reģistra pieprasīšana.
Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI