SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. septembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
3

Trīs jaunas valsts nodevas par darbībām ar atkritumiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apstiprinājuma izsniegšana atkritumu pārrobežu pārvadājumiem līdz šim bija bez maksas, nu par katru konkrēto darbību jāmaksā valsts nodeva.

Jau rakstījām, ka no šā gada 1. jūlija jāmaksā tā sauktā vides valsts nodeva par ūdens resursu lietošanas atļaujas izsniegšanu. Tagad, rudens sākumā, šai nodevai pievienojušās vēl trīs valsts nodevas par atļaujām piesārņojošo darbību veikšanai un darbībām ar atkritumiem:

  • par apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem,
  • par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un šo atļauju nosacījumu pārskatīšanu,
  • par atļauju izsniegšanu atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, pārkraušanai, šķirošanai vai uzglabāšanai.

Šīs trīs valsts nodevas tika plānotas iepriekš: 2010. gadā – saistībā ar gada nogalē pieņemto Atkritumu apsaimniekošanas likumu un likumu "Par piesārņojumu" un "Par nodokļiem un nodevām" grozījumiem. Tādēļ nav pamata spuroties, ka šīs nodevas nāk negaidītas. Nu ir pienācis brīdis, kad jāsāk tās arī maksāt.

Par atkritumu pārrobežas pārvadājumiem

Ministru kabineta (MK) 30. augusta sēdē akceptēja noteikumus Nr. 667 "Noteikumi par valsts nodevu par apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem un valsts nodevas maksāšanas kārtību", kas stājās spēkā šā gada 2. septembrī. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere skaidro, ka šie noteikumi attiecas tikai uz tām personām, kuras vēlas saņemt apstiprinājumu vai piekrišanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem. Vidēji gadā izsniedz ap 240 apstiprinājumu vai piekrišanu.

Apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšana atkritumu pārrobežu pārvadājumiem līdz šim tika veikta bez maksas, bet nu par katru konkrēto darbību jāmaksā 100 latu liela valsts nodeva. To var izdarīt gan skaidras, gan bezskaidras naudas (pārskaitījuma) norēķinu ceļā.

Par piesārņojošas darbības veikšanu

Tieši tajā pašā dienā – 30. augustā – valdība pieņēma noteikumus, kas arī stājās spēkā šā gada 2. septembrī, un tie ir MK noteikumi Nr. 666 "Noteikumi par valsts nodevu par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai, atļaujas nosacījumu pārskatīšanu, kā arī valsts nodevas maksāšanas kārtību un atvieglojumiem". Minētās atļaujas ir beztermiņa, bet reizi septiņos gados tās ir pārskatāmas, skaidro departamenta direktore.

Valsts nodevas apmērs par atļaujas izsniegšanu A kategorijas piesārņojošai darbībai ir 600 latu, bet nodeva par šīs atļaujas pārskatīšanu ir 400 latu. Savukārt valsts nodevas apmērs par atļaujas izsniegšanu B kategorijas piesārņojošai darbībai ir 255 lati, bet atļaujas pārskatīšana maksās 175 latus. Ja, pārskatot atļauju, būs jāmaina piesārņojošās darbības kategorija, valsts nodevas apmērs atkarībā no plānotās piesārņojošās darbības kategorijas (A vai B) būs 400 vai 175 lati.

"Valsts nodevu par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un tās pārskatīšanu nemaksās tie uzņēmēji, kas ir reģistrēti vides pārvaldības un audita sistēmā (EMAS), kā arī ja atļaujā tiek ierosināti un izdarīti grozījumi, kas nav saistīti ar atļaujas nosacījumu pārskatīšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai," precizē R. Vesere.

"Valsts nodevu par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un tās pārskatīšanu nemaksās tie uzņēmēji, kas reģistrēti vides pārvaldības un audita sistēmā."

Laikā no 2011. līdz 2013. gadam atļaujas saņems gan jauni uzņēmumi, gan arī daudziem uzņēmējiem būs jāsaņem atkārtotas atļaujas (būs beigušies iepriekšējo termiņi). Tādēļ VARAM prognozē, ka šajā laikā izsniegto un pārskatīto atļauju skaits būs lielāks nekā vidēji gadā: 40 atļaujas (20 atļauju izsniegšana un 20 atļauju pārskatīšana) A kategorijas piesārņojošai darbībai un 705 atļaujas (442 atļauju izsniegšana un 263 atļauju pārskatīšana) B kategorijas piesārņojošai darbībai.

Saistībā ar C kategorijas piesārņojošo darbību veikšanu departamenta direktore skaidro: "Par C kategorijas piesārņojošās darbības apliecinājuma saņemšanu valsts nodeva nav paredzēta, jo tas nav administratīvs akts, bet gan darbības deklarēšana – atbildīgo dienestu informēšana. Domāju, ka arī turpmāk par C kategorijas piesārņojošās darbības apliecinājumu valsts nodeva nebūs jāmaksā."

Par atļauju atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, pārkraušanai, šķirošanai vai uzglabāšanai

Valdība savā 2011. gada 13. septembra sēdē pieņēma MK noteikumus Nr. 703 "Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz un anulē atļauju atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, pārkraušanai, šķirošanai vai uzglabāšanai, kā arī par valsts nodevu un tās maksāšanas kārtību", kas spēkā stājās šā gada 16. septembrī. Noteikumi paredz, ka valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu būs jāmaksā šāda:

  • par atļauju atkritumu savākšanai vai atkritumu savākšanai un pārvadāšanai – 50 latu,
  • par atļauju atkritumu pārkraušanai un uzglabāšanai – 50 latu,
  • par atļauju atkritumu šķirošanai un uzglabāšanai – 50 latu,
  • par atļauju atkritumu uzglabāšanai – arī 50 latu,
  • un arī par atļauju atkritumu pārvadāšanai – 50 latu.

Savukārt valsts nodevas apmērs par atļaujas izsniegšanu, kurā iekļautas divas no minētajām darbībām, ir 75 lati, bet par atļauju trim un vairāk iepriekšminētām darbībām – 100 latu.

"Patlaban nav plānotas nekādas citas jaunas valsts nodevas vides aizsardzības sektorā."

Vidēji gadā izsniedz 600 atkritumu apsaimniekošanas atļaujas. Pašlaik "darbojas" 1760 atkritumu savākšanas, pārvadāšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas atļaujas aptuveni 60 komersantiem.

Komersantus var uztraukt jautājums, vai tuvākajā laikā atkal netiks ieviestas kādas jaunas nodevas. R. Vesere skaidro:  "Patlaban nav plānotas nekādas citas jaunas valsts nodevas par vides aizsardzības sektorā izsniedzamajām atļaujām un licencēm."

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI