SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
8
8

Mainīta sezonas strādnieku reģistrācija VID

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arī sezonas darba laikā strādnieki ir jāapdrošina visiem valsts sociālās apdrošināšanas veidiem.

FOTO: www.sxc.hu

No pavasara līdz rudenim plašsaziņas līdzekļos, tostarp internetā, lasāmi aicinājumi nākt talkā saimniekiem dārzu stādīšanā, stādījumu kopšanā vai ražas novākšanā. Atsaukties aicinājumam var, gan iepriekš ar saimnieku sazinoties, gan vienkārši ierodoties uz konkrētu vietu. Tādēļ saimnieks ne vienmēr zina, cik cilvēku būs gatavi viņa dārzā darboties, turklāt ir gribētāji, kas savu palīdzību mēdz piedāvāt tikai noteiktam dienas cēlienam un ierodas, piemēram, pusdienlaikā. Šī neziņa liedz saimniekam iespēju vienu dienu pirms sezonas strādnieku nodarbināšanas sniegt precīzus datus Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kas nepieciešami valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa uzskaitei.

Lai sezonas darbinieku reģistrāciju tuvinātu reālajai dzīvei, 2011. gada 29. martā valdība pieņēmusi noteikumus Nr. 236 "Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumos Nr. 827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli"", kas spēkā stājās 2. aprīlī. Tie noteic, ka personas, kas nodarbinātas sezonas darbos

  • augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā,
  • augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējumu un stādījumu kopšanā,
  • augļu, ogu un dārzeņu ražas novākšanā,
  • augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā,

var reģistrēt kā darba ņēmēju VID tajā dienā, kad tā faktiski sāk darbu, ja to nav iespējams paziņot ne vēlāk kā vienu dienu, pirms persona uzsāk darbu.

Drīkst tikai reģistrētās saimniecības

Jaunā kārtība, kad saimnieks (darba devējs) par darbinieku var ziņot VID tajā pašā dienā, kad darbs uzsākts, attiecas tikai uz tām saimniecībām, kas reģistrētas vismaz vienā no diviem reģistriem:

Šādu primāro lauksaimniecības produkciju ražojošu saimniecību, kas reģistrētas sarakstos, Latvijā ir apmēram četri simti, tātad tikai tās drīkst izmantot atviegloto sezonas darbinieku reģistrēšanas kārtību. Uz saimniecībām, kas nav reģistrētas konkrētajos PVD vai VAAD reģistros, attiecas vecā kārtība, tas ir, sezonas strādnieki VID jāpiesaka ne vēlāk dienu pirms darba uzsākšanas (Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 8. punkts). Lai uzņēmējs reģistrētos savai darbībai atbilstošajā reģistrā, informācija meklējama PVD mājaslapā sadaļā "Objektu reģistrācija Pārtikas un veterinārajā dienestā" (http://www.pvd.gov.lv/lat/lab_izvlne/veidlapas/uzmumu__objektu_reistrcija_prt) un VAAD mājaslapā sadaļā "Integrētā audzēšana"( http://www.vaad.gov.lv/sakums/augu-aizsardziba/augu-aizsardziba/lauksaimniecibas-produktu-integreta-audzesana.aspx).

Kas ir ieguvējs no reģistrēšanas VID

Kādēļ ir svarīgi iesniegt ziņas par sezonas strādniekiem?

"Tas nepieciešams pašiem strādniekiem, īpaši tiem cilvēkiem, kuri ilgstoši ir bez jebkāda darba. Tieši viņu un jebkura cilvēka interesēs, kurš, ejot talkā dārzkopjiem un dārzeņkopjiem, papildina savas ģimenes budžetu, ir iegūt legāla darba ņēmēja statusu," skaidro Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Biruta Ingiļāvičute. "Tas nozīmē, ka arī sezonas darba laikā strādnieks tiek apdrošināts visiem valsts sociālās apdrošināšanas veidiem: valsts (arī izdienas un speciālās) pensijas un invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai un sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām. Tas ir svarīgi, saņemot pensiju vai pabalstu."

"Ja talcinieki vāc dārzeņus, ogas un augļus nevis peļņas nolūkā, bet pašu lietošanai, šajā situācijā ziņas VID nav jāsniedz. "

Ja saimnieks ar palīgiem norēķinās nevis naudā, bet gan produkcijā – dārzeņos, ogās vai augļos (viens spainis jāņogu lasītājam, divi vai trīs – saimniekam), arī tajā gadījumā ziņas VID ir jāsniedz, jo samaksa graudā tiek saņemta, tās vērtību naudas izteiksmē iespējams pārvērst un deklarēt.

Latvijā darbojas arī tā dēvētie "zaļie dārzi", kuri aicina gribētājus vākt dārzeņus, ogas un augļus nevis saimnieka interesēs vai peļņas nolūkā, bet pašu lietošanai, to nopērkot par zemāku samaksu vai iegūstot vispār bez maksas. Šajā gadījumā nepastāv darba attiecības un ziņas VID nav sniedzamas, teic Biruta Ingiļāvičute.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI