SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
1
6
1
6

Kā atpazīt zagtu auto

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: www.sxc.hu

Kā noteikt, vai auto ir zagts, iegūt informāciju par tā juridisko vēsturi? Nupat Iekšlietu ministrija, vairojot zagtu automašīnu identificēšanas iespējas, sākusi piedāvāt jaunu bezmaksas e-pakalpojumu "Transportlīdzekļa pārbaude". Līdztekus jaunajam pakalpojumam pastāv arī citas iespējas iegūt informāciju par transportlīdzekļa juridisko statusu un priekšvēsturi.

Lai jebkurš interesents, nesazinoties ar tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem, varētu pārliecināties, ka transportlīdzeklis nav zagts un neatrodas meklēšanā, kopš 14. septembra Iekšlietu ministrija (IeM) sāk piedāvāt jaunu bezmaksas e-pakalpojumu „Transportlīdzekļa pārbaude”.

Jaunais e-pakalpojums, kas pieejams IeM Informācijas centra mājaslapā www.ic.iem.gov.lv sadaļā "E-pakalpojumi", nodrošina iespēju pārbaudīt, vai transportlīdzeklis nav izsludināts meklēšanā Integrētajā iekšlietu informācijas sistēmā.

Vienkārši paziņot par aizdomīgiem auto

E-pakalpojums, kura izmantošanai nav nepieciešams drošs elektroniskais paraksts vai cita veida autorizācija, nodrošina iespēju pārbaudīt, vai sauszemes, ūdens vai gaisa transportlīdzeklis nav izsludināts meklēšanā Integrētajā iekšlietu informācijas sistēmā.

Šis pakalpojums būs noderīgs, izīrējot vai iegādājoties transportlīdzekli, kā arī jebkurā citā gadījumā, kad nepieciešams pārbaudīt ziņas par to, vai transportlīdzeklis ir izsludināts meklēšanā, norāda IeM. Tiesa, interesentiem, kas vēlētos jauno e-pakalpojumu izmantot pirms auto pirkšanas darījuma, jārēķinās, ka tas nodrošina datu meklēšanu vienīgi Latvijas Republikas informācijas sistēmās. Tātad, pērkot no ārvalstīm ievestus transportlīdzekļus, datu par tiem nebūs. Savukārt Latvijā zagtus transportlīdzekļus pārreģistrēt pircējam mūsu valsī nav iespējams, jo reģistrācijas iestādes – Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) – rīcībā ir informācija par visiem meklēšanā esošajiem spēkratiem.

"Bez tiešas sazināšanās ar policijas pārstāvjiem varēs noskaidrot, vai aizdomām par zādzību ir pamats."

Jaunā e-pakalpojuma lietderība galvenokārt saistāma ar gadījumiem, kad ārēji apstākļi rada aizdomas par transportlīdzekļa zādzību, skaidro Valsts policijas (VP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš. Proti, saskaroties ar ielas malā ilgstoši pamestu, vientuļā vietā atstātu vai automašīnu ar uzlaušanas pazīmēm, jebkurš interesents bez tiešas sazināšanās ar policijas pārstāvjiem varēs noskaidrot, vai aizdomām par zādzību ir pamats. Vienlaikus sagaidāms, ka šis pakalpojums samazinās policijas resursu nelietderīgu izmantošanu, reaģējot uz biežajiem izsaukumiem par pamestiem transportlīdzekļiem, skaidro VP pārstāvis.

Salīdzināt numurus

Visdrošākais līdzeklis, kā pirms auto pirkšanas darījuma pārliecināties, vai tas nav zagts, ir šasijas numuru salīdzināšana CSDD, skaidro J. Lazdiņš. Sevišķi aktuāli tas ir gadījumos, ja darījuma objekts ir dārgs un prestižs transportlīdzeklis, piemēram, Mercedes, Porsche, BMW markas automašīna.

Reģistrējot transportlīdzekli, CSDD pārbauda tikai automobiļa juridisko statusu, t.i., vai ir visi reģistrācijai nepieciešamie dokumenti, kā arī salīdzina datus ar ārvalstu reģistriem un veic transportlīdzekļa identifikācijas numuru vizuālo apskati. CSDD darbinieki nav kriminālistikas speciālisti, kas var atklāt bieži vien augsti profesionāli izpildītos viltojumus, tādēļ par visiem aizdomīgiem gadījumiem tiek ziņots tiesībsargājošām institūcijām, informē CSDD pārstāve Ieva Bērziņa.

CSDD iesaka pievērst uzmanību

Pērkot transportlīdzekli, CSDD iesaka pievērst uzmanību šādām lietām:

  •  vai ir visi transportlīdzekļa reģistrācijai nepieciešamie dokumenti, vai tajos nav saskatāmas viltojuma pazīmes;
  •  vai ir abas transportlīdzekļa aizdedzes atslēgas vai tā dēvētie čipi;
  •  vai pārdevēja piedāvātā cena ir atbilstoša transportlīdzekļa tirgus cenai;
  • vai nav saskatāmas kādas iespējamās izmaiņas transportlīdzekļa identifikācijas numuros (tie nav pārsisti, to tuvumā nav manāmas metinājuma šuves, tie neatrodas uz detaļām, kuras varētu būt nomainītas).

Turklāt vajadzētu izvairīties no starpniekiem un transportlīdzekli iegādāties no tā īpašnieka, pilnvarotas personas vai noteiktā kārtībā reģistrēta tirdzniecības uzņēmuma.  

Ir iespējams noskaidrot

Interesējošo informāciju par transportlīdzekli var iegūt CSDD transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Piezvanot pa maksas tālruni 90004099 (maksa ar PVN Ls 0,97 minūtē) un nosaucot transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numuru, Latvijas telefonu operatoru abonenti par transportlīdzekli var uzzināt šādu informāciju:

  •  marku, izlaiduma (1. reģistrācijas) gadu, krāsu, degvielas tipu, nobraukumu u.c.,
  • valsti, no kuras tas ievests Latvijā,
  • īpašnieku skaitu Latvijā,
  • pēdējo un iepriekšējo tehnisko apskašu datus Latvijā,
  •  īpašnieka obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas datus,
  • ikgadējās nodevas nomaksas datus,
  • reģistrētos aizliegumus,
  •  neapmaksāto sodu par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un neapmaksātā soda summu.

    "Visdrošākais līdzeklis, kā pirms auto pirkšanas darījuma pārliecināties, vai tas nav zagts, ir šasijas numuru salīdzināšana CSDD."

Nosūtot īsziņu uz servisa kodu 29310105 LMT abonentiem vai uz servisa kodu 26000900 TELE2 abonentiem, vai arī uz servisa kodu 25800852 TRIATEL abonentiem (atbildes informācijas maksa ar PVN Ls 0,61 par īsziņu) vai arī uz servisa kodu 29024800 BITE abonentiem un norādot īsziņas tekstā valsts reģistrācijas numuru (piemēram, AA4545), par transportlīdzekli var uzzināt šādu informāciju:

  • marku, izlaiduma (1. reģistrācijas) gadu, krāsu, degvielas tipu, nobraukumu u.c.,
  •  valsti, no kuras ievests Latvijā,
  • īpašnieku skaitu Latvijā,
  •  pēdējās tehniskās apskates datus Latvijā,
  •  reģistrēto aizliegumu esamību vai neesamību.

Ievadot atstarpi un burtu V (piemēram, AA4545 V), par transportlīdzekli var uzzināt šādu informāciju:

  •  īpašnieku maiņu datumus,
  •  iepriekšējo tehnisko apskašu datumus un rezultātus.

Ievadot atstarpi un burtu S (piemēram, AA4545 S), par transportlīdzekli var uzzināt šādu informāciju:

  • neapmaksāto sodu par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un neapmaksātā soda summu.

    "Ja potenciālajam pircējam šķiet svarīgi noskaidrot transportlīdzekļa līdzšinējā īpašnieka braukšanas manieres un kultūru, arī tas ir iespējams."

Pakalpojumi pieejami 24 stundas diennaktī katru dienu.

Interesējošā transportlīdzekļa pēdējās tehniskās apskates dati Latvijā (nobraukums, novērtējums pa atsevišķām pozīcijām, nākamās tehniskās apskates datums) pieejami arī CSDD mājaslapā www.csdd.lv  reģistrētiem lietotājiem sadaļā „E-pakalpojumi”. Turpat pieejama arī informācija par CSDD reģistrētajām transportlīdzekļu tirdzniecības vietām Latvijā.

Ja potenciālajam pircējam šķiet svarīgi noskaidrot transportlīdzekļa līdzšinējā īpašnieka braukšanas manieres un kultūru, arī tas ir iespējams. Ja vien zināms personas kods, telefoniskās informācijas pakalpojums CSDD paver iespēju uzzināt, vai personai

  •  ir derīga vadītāja apliecība un kādas kategorijas transportlīdzekļus drīkst vadīt (kā arī piemērotos liegumus, to termiņus),
  •  ir derīga medicīniskā izziņa,
  •  ir pārkāpumu uzskaites punkti; kā arī precizēt, cik to ir un par kādiem pārkāpumiem,
  • ir neapmaksāts sods par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un neapmaksātā soda summu.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI