SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. augustā, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
2
12
2
12

Arī tu vari mācīties par Eiropas un valsts naudu

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasākumā "Mūžizglītības pasākumi nodarbinātām personām" līdz 2013. gadam kopumā plānots iesaistīt 20 200 nodarbināto personu, no tām 2010. gadā – 3400.

FOTO: www.parlielupesbiblioteka.blogspot.com

Ja tu strādā, neesi ierēdnis, ja esi vecumā no 25 gadiem un kopš pēdējās izglītības iegūšanas ir pagājis vairāk nekā gads, nepalaid garām iespēju mācīties, ieguldot tikai 10% savas naudas vai neieguldot to nemaz.

Lai veicinātu nodarbināto konkurētspēju un profesionālo pilnveidi, Labklājības ministrijas Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu piedāvā apmācību iespējas pilnu darba laiku strādājošajiem. Pasākumā "Mūžizglītības pasākumi nodarbinātām personām" līdz 2013. gadam plānots kopumā iesaistīt 20 200 nodarbināto personu, no tām 2010. gadā - 3400. Pasākuma mērķis ir veicināt mūžizglītības pieejamību pieaugušajiem visā Latvijas teritorijā, sniedzot iespēju papildināt un pilnveidot darbam nepieciešamās prasmes un kompetences.

Projektam sākoties, no 21. jūlija līdz 30. jūlijam visā Latvijā kuponam pieteikušies 206 cilvēki, no kuriem 24 tos jau saņēmuši. Kā stāsta NVA Pakalpojumu departamenta Apmācību nodaļas vecākā eksperte Laima Levanoviča, pagaidām nodarbinātie visvairāk izvēlas apgūt vai papildināt savas svešvalodu zināšanas.

Būs jādodas pie karjeras konsultanta

Visupirms jāsaprot, ka jaunais NVA piedāvātais pasākums nav paredzēts bezdarbniekiem, bet gan tieši strādājošajiem. Nodarbinātie un pašnodarbinātie (izņemot valsts civildienesta ierēdņa statusā esošas personas), kuri pēdējo izglītību ieguvuši agrāk nekā pirms viena gada un sasnieguši vismaz 25 gadu vecumu, jebkurā NVA filiālē var pieteikties profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguvei. Pašlaik kuponi pa visu Latviju sadalīti proporcionāli ekonomiski aktīvo personu skaitam, bet sadalījums var mainīties atkarībā no pieprasījuma.

Nav noteikta datuma, līdz kuram personas var pieteikties mācībām – to drīkstēs darīt, kamēr vien būs kuponi. Jāielāgo vien tas, ka persona kuponam drīkst atkārtoti pieteikties pēc divu gadu pārtraukuma. Tātad tie, kas kuponu paspēs iegūt jau šogad, uz to varēs pretendēt vēlreiz 2013. gadā. Tie, kas pieteiksies vēlāk, iespēju atkārtoti mācīties izmantot nepaspēs.

"Latvijā kuponam pieteikušies 206 cilvēki, no kuriem 24 tos jau saņēmuši."

Lai iegūtu iespēju mācīties, interesentam jāaizpilda personas apliecinājuma veidlapa, ko var atrast NVA mājaslapā http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=3&mid=312#muzizgl. Aizpildīts apliecinājums jāiesniedz jebkurā NVA filiālē, uzrādot pasi. Pašnodarbinātām personām papildus jāiesniedz dokuments, kas apliecina pašnodarbinātā statusu (piemēram, saimnieciskās darbības veicēja apliecība). Rīgas reģionālajā filiālē klientu pieņemšana notiek pēc iepriekšēja pieraksta pa tālruni 67 507870 vai klātienē.

 NVA filiāles darbinieks izvērtēs atbilstību aktivitātei un reģistrēs dalībnieku, izsniedzot nosūtījumu pie karjeras konsultanta. Pie viņa persona saņems individuālu konsultāciju, kopīgi izvēloties profesionālās pilnveides vai neformālās izglītības programmu un saņems atzinumu, vienojoties par konkrētu apmācību programmu apgūšanu, kas saistīta ar personas profesionālo attīstību un nodarbinātību. NVA atbalsta personu iesaisti profesionālās pilnveides programmu apguvē un neformālās izglītības programmu moduļos: saziņa valsts valodā; saziņa svešvalodās; matemātiskās prasmes un pamatprasmes dabaszinībās un tehnoloģijās; digitālā prasme; mācīšanās prasme; sociālās un pilsoniskās prasmes; pašiniciatīva un uzņēmējdarbība; kultūras izpratne un izpausme (izņemot tādas profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmas, kuru pabeigšana paredz iespēju iegūt tiesības vadīt A, A1, B, B1, C, C1, M kategorijas transportlīdzekļus vai kuras saistītas ar minēto transportlīdzekļu vadīšanas apmācību).

Kad kopā ar karjeras konsultantu būs izlemts, ko mācīties, personai būs vēlreiz jādodas pie NVA darbinieka, kas izvērtēs piešķiramā atbalsta apmēru un izsniegs kuponu – dokumentu par iespēju mācīties 90% vai 100% apmērā no maksimāli pieejamajiem 250 latiem personai. 

Kādu kuponu saņemsi?

Mūžizglītības kuponu pilnā - 250 latu – apmērā var saņemt tad, ja persona atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

  • līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai atlikuši ne vairāk kā pieci gadi (izņemot gadījumu, ja persona vecuma pensiju saņem priekšlaicīgi);
  • ir divi vai vairāki bērni vecumā līdz 18 gadiem;
  •  ir noteikta invaliditāte vai
  •  persona ir atzīta par trūcīgu.

Nav paredzēts izvērtēt personas ienākumus, nav arī kritēriju, ka kuponus vispirms izsniegs trūcīgajiem, bet tikai tad personām ar bērniem. Kurš nāk un grib mācīties, tas arī kuponu saņems. Pieprasot kuponu pilnā apmērā, rūpīgi jāielāgo, kāds dokuments NVA jāuzrāda, lai pierādītu savu atbilstību attiecīgajam kritērijam. Ja personai noteikta invaliditāte, jāuzrāda invaliditātes apliecība. Ja persona atzīta par trūcīgu, jāuzrāda pašvaldības izziņa par trūcīgās personas statusu. Ja personai ir divi vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem, jāuzrāda viņu dzimšanas apliecības.

"Pagaidām nodarbinātie visvairāk izvēlas apgūt vai papildināt savas svešvalodu zināšanas."

Lai varētu mācīties, pārējiem interesentiem, kas neatbilst šiem kritērijiem, būs jānodrošina līdzfinansējums 10% apmērā no NVA izsniegtā mūžizglītības kupona vērtības. Mūžizglītības kupona maksimālā vērtība šīm personām nepārsniedz 225 latus, pašām nāksies piemaksāt 25 latus. Ja mācībām vajadzēs mazāk līdzekļu, arī paša līdzfinansējuma apjoms proporcionāli samazināsies.

Visi interesenti var izvēlēties arī dārgākas mācības, bet tad cenas starpība jāsedz pašiem.

Uz skolu! Uz skolu!

Kad kupona apjoms būs noskaidrots, persona to saņems un patstāvīgi dosies uz izglītības iestādi, ar kuru vienosies par apmācību. Protams, labāk izglītības iestādi un programmu izvēlēties jau laikus. Izglītības iestāde, kas apņemsies uzsākt apmācību, aizpildīs kupona otro daļu, kuru persona iesniegs NVA filiālē nepieciešamo līgumu ar personu un izglītības iestādi slēgšanai. Kuponam ir noteikts derīguma termiņš – 1 mēnesis, kura laikā personai ir pienākums izvēlēties izglītības iestādi un iesniegt NVA filiālē kupona otro daļu. Ja cilvēks, kas saņēmis kuponu, kavējas, viņš var zaudēt iespēju mācīties.

Piecas dienas pirms apmācību uzsākšanas tiek slēgts līgums starp NVA un cilvēku, kurš grib mācīties, un līgums starp NVA un izglītības iestādi, un mācības var sākties. Izglītības iestāde organizē apmācības, persona mācās un pēc apmācību pabeigšanas saņem izglītību apliecinošu dokumentu.

"Nav paredzēts izvērtēt personas ienākumus, nav arī kritēriju, ka kuponus vispirms izsniegs trūcīgajiem, bet tikai tad personām ar bērniem. Kurš nāk un grib mācīties, tas arī kuponu saņems."

Ja bezdarba riskam pakļautā persona pārtrauks mācības vai atkārtoti nenokārtos noslēguma pārbaudījumu, viņu ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu atskaitīs no izglītojamo skaita un aģentūra veiks galīgo norēķinu ar izglītības iestādi par apmācību, pārskaitot naudas līdzekļus atbilstoši faktiskajiem apmācības izdevumiem.

Savukārt, ja bezdarba riskam pakļautā persona, ievērojot visas izglītības iestādes noteiktās izglītības programmā ietvertās prasības, pēc apmācības pabeigšanas nenokārtos noslēguma pārbaudījumu, tā par saviem līdzekļiem un saskaņā ar izglītības iestādes darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka termiņu atkārtota noslēguma pārbaudījuma kārtošanai, atkārtoti kārto kvalifikācijas eksāmenu vai noslēguma pārbaudījumu, kā arī apmaksā papildu apmācību, ja tāda nepieciešama.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI