SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
21
21

Ko darīt ar sabojātu naudu

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bojātu banknošu un monētu apmaiņu piedāvā Latvijas Bankas klientu kasē Rīgā un filiālēs Daugavpilī un Liepājā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Nauda jāsargā un jāglabā drošā vietā. Visdrošāk – bankā. Taču gadījumos, kad nauda sabojāta, nemetiet to uzreiz ārā. Ir vērts mēģināt to samainīt!

Latvijas Bankas Naudas ekspertīzes un iekārtu uzturēšanas daļas vadītājs Andris Tauriņš stāsta, ka Latvijas Banka maina gan sabojātas banknotes, gan monētas. Tas tiek darīts atbilstoši Latvijas Bankas 2008.gada 11.septembra noteikumiem Nr.19 "Noteikumi par lata naudas zīmēm", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku". Noteikumi attiecas uz tām lata naudas zīmēm, kuras izgatavotas pēc 1992.gada 1.janvāra, un tikai uz Latvijas Bankas izdotajām naudas zīmēm. Citu valstu bojātās naudas zīmes banka nemaina, tāpat pret labākām Latvijas Banka nemaina arī sabojātas eiro banknotes un monētas.

Pats svarīgākais: nauda tiek mainīta, ja atlikusī daļa ir vismaz 51% no veselas banknotes lieluma. Šis gabals var būt vienā veselā vai pa daļām, bet, kopā saliekot, jāsanāk 51% un ar noteikumu, ka katra daļa ir no vienas konkrētās banknotes. Savukārt bojātās monētas tiek mainītas, ja ir saskatāma to nominālvērtība un redzams ģerbonis. Ja banknote neatbilst minētajām prasībām, uz tās atzīmē – "Apmaiņai atteikts" un pēc klienta vēlēšanās to atdod atpakaļ.

     

Kas jādara?

Šādu pakalpojumu – bojātu banknošu un monētu apmaiņu – piedāvā Latvijas Bankas klientu kasē Rīgā (K. Valdemāra ielā 2a) un filiālēs Daugavpilī (Ģimnāzijas ielā 12) un Liepājā (Teātra ielā 3).

Ja nav šaubu par to, ka iesniegtā banknote vai monēta ir īsta un nav viltota, tā turpat klientu kasē uzreiz tiek samainīta un nav nepieciešamas nekādas citas procedūras.

"Uz ekspertīzi nonāk banknotes, kas atradušās cepeškrāsnī, burkās vai pat zem linoleja."

Ja bankai rodas aizdomas par apmaiņai iesniegtās banknotes vai apgrozības monētas īstumu, nav nosakāms plēstās banknotes atlikušais lielums vai ir cits šaubu iemesls, piemēram, banknote ir dedzināta, balināta, mazgāta vai tai trūkst kādas drošības pazīmes, pamatojoties uz klienta iesniegumu, naudas zīme tiek pieņemta uz ekspertīzi un par tās apmaiņu lemj Latvijas Bankas naudas zīmju ekspertīzes komisija. Atbilde tiek sniegta divu nedēļu laikā. Šajā gadījumā cilvēks, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, raksta iesniegumu, kurā paskaidro, kā nauda tika sabojāta, kā arī norāda savu telefona numuru un adresi.

Nauda var pārciest daudz ko

A.Tauriņš stāsta, ka šogad Latvijas Banka 15 gadījumos mainījusi naudu, kas ir salīdzinoši mazāk nekā iepriekšējos gados.

Bankas speciālisti ir pieredzējuši daudz interesantu gadījumu un stāstu par to, kā tiek sabojāta nauda un kāda tā pēc tam izskatās. Uz apmaiņu ir nesta dedzināta, samērcēta, plēsta, krāsota un sagrauzta nauda. A.Tauriņš stāsta: "Cilvēki domā, ka mājās glabāt naudu ir vislabāk, un tad meklē tai dažādas drošas vietas, kā rezultātā uz ekspertīzi nonāk banknotes, kas atradušās cepeškrāsnī, burkās vai pat zem linoleja." Arī zemē šis tas tiek ierakts un vēlāk atrasts krietni sabojāts. A.Tauriņš uzsver, ka naudu tomēr visdrošāk glabāt bankā.

"Citu valstu bojātās naudas zīmes banka nemaina, tāpat pret labākām Latvijas Banka nemaina arī sabojātas eiro banknotes un monētas."

Bankas speciālists stāsta, ka sabojātu naudu maina ne tikai privātpersonas. Latvijas Bankai ir nācies mainīt arī lielu summu no bankomāta. Bijis gadījums, kad cilvēki ir mēģinājuši atdarīt bankomātu, to atgriežot ar autogēnu. Pie naudas griezēji netika, taču to, kas bija iekšā, krietni sabojāja. Tā no apmēram 80 000 tūkstošiem latu Latvijas Banka spēja samainīt apmēram 60 000 – pārējā nauda bija pagalam.

Ja nu nauda viltota?

Bankā ir pieredzēti mēģinājumi apmainīt arī viltotu naudu. Bet, tiklīdz klientu kasē pasaka, ka ir aizdomas par naudas īstumu un ka tā būs jānodod ekspertīzei un jāraksta iesniegums, naudas mainītājs vairs neko negrib mainīt.

A.Tauriņš norāda: ja esat atraduši sabojātu naudu un nesat to apmainīt, bet izrādās, ka tā ir viltota, nekādas sankcijas banka jums nevar izvirzīt. Taču, ja ir aizdomas, ka naudas zīme ir viltota, Latvijas Banka neatdod to iesniedzējam, bet nodod policijā. Turklāt banka neatlīdzina nekādus zaudējumus, kas radušies viltotu naudas zīmju dēļ.

Sīknauda – pirkumos vai maiņā lielākos nominālos

Der ielāgot, ka Latvijas Banka maina tikai bojātu naudu. Ja atnāksiet uz banku ar pilnu spaini viena santīma monētām un prasīsiet tās samainīt pret papīra naudu, banka to nedarīs. "Noteikumi par lata naudas zīmēm" nosaka: Latvijas Banka lietotās un bojātās naudas zīmes maina šādi – banknotes maina pret banknotēm un apgrozības monētām, bet apgrozības monētas maina tikai pret apgrozības monētām. Turklāt Latvijas Bankā jārēķinās ar apjoma ierobežojumu – te maiņai pret lielāku nominālu vienā reizē pieņem ne vairāk par 200 monētām. 

"Uz apmaiņu ir nesta dedzināta, samērcēta, plēsta, krāsota un sagrauzta nauda."

Ko darīt, ja tomēr ir vajadzība likt lietā lielāku daudzumu sīknaudas? Viena iespēja, pirms ķerties pie mainīšanas, ir monētiņas iztērēt pirkumos veikalos, kur tās noteikti jāpieņem. Ja naudu tomēr gribas iemainīt pret lielākām naudaszīmēm, to var izdarīt komercbankās, gan rēķinoties ar iespējamu komisijas maksu.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI