SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība

Jauniešiem un darba devējiem jāpiesakās darba praksēm

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauniešu darba prakse daudziem jauniešiem pēc skolas vai augstskolas beigšanas var būt laba iespēja gūt praktisko un darba tirgum tik nepieciešamo pieredzi.

Bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem var pieteikties jauniešu darba praksēm. Plānots, ka šogad tajās iesaistīsies 1181 jaunietis.

Kā stāsta Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta „Kompleksi atbalsta pasākumi” aktivitātes „Jauniešu darba prakse” koordinatore Una Igaune, darba prakses vietas sadalītas proporcionāli pa visu Latviju, un pašlaik jaunieši jau aktīvi piesakās. Prognozējams, ka gribētāju būs vairāk nekā prakses vietu, tādēļ interesentiem nevajag kavēties. Pieteikšanās beigu termiņš nav noteikts – kamēr vien būs prakses vietas, tām varēs pieteikties. Plānots, ka pirmie jaunieši sāks strādāt jau jūlija beigās.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica saka: „Pašreiz Eiropas Savienības dalībvalstīs tieši bez darba palikušo jauniešu konkurētspējas veicināšana, prasmju pilnveide un praktiskā pieredze darba tirgū ir atzīta par prioritāri risināmu uzdevumu kopumu nodarbinātības politikā. Arī Latvijāšobrīd daudzi darba devēji ir ieinteresēti iesaistīties NVA organizētajās „Jauniešu darba praksēs”, jo šā pasākuma laikā uzņēmējs jaunietim varēs iemācīt ne tikai praktiski apgūt arodu, bet arī sniegt darbam nepieciešamās teorētiskās zināšanas, pusgada līdz gada laikā izaudzinot labu, kvalitatīvu un, iespējams, sava uzņēmuma potenciālu darbinieku. Pieļauju, ka arī daudziem jauniešiem pēc skolas vai augstskolas beigšanas šī būs pirmā iespēja gūt darba tirgum tik nepieciešamo praktisko pieredzi.”

Kas var pieteikties?

ESF projekta „Kompleksi atbalsta pasākumi” aktivitātē „Jauniešu darba prakse” var piedalīties bezdarbnieki – jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, ar pamata, vidējo vai augstāko izglītību (t.sk. aroda un/vai profesionālo). Pasākums paredzēts tiem jauniešiem, kuri pēc izglītošanās nav sākuši strādāt vai strādājuši ne ilgāk kā pusgadu un iepriekš nav bijuši iesaistīti šādos NVA aktīvās nodarbinātības pasākumos: „Apmācība darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, ja darba devējs ir pašvaldība” jeb tā dēvētā simtlatnieku programma; „Pasākumos noteiktām personu grupām” jeb subsidētajā nodarbinātībā; „Apmācībā pie darba devēja tam vajadzīgā speciālista sagatavošanā” un „Darba izmēģinājumos” un nav ticis nodarbināts pie konkrētā darba prakses devēja vismaz 12 mēnešus pirms iesaistes projekta aktivitātē.

Kā tas notiks?

NVA tiek reģistrēti bezdarbnieki, kuri būs izteikuši vēlēšanos piedalīties jauniešu darba praksēs. Pie darba devēja varēs praktizēties no 6 līdz 12 mēnešiem. Ja darba prakse būs ilgāka par 6 mēnešiem, darba devējs praktikantu varēs nosūtīt teorētisko zināšanu papildināšanai, kas nepieciešamas tieši praktizējošā profesijā. Izdevumi teorētiskajām apmācībām paredzēti ne vairāk kā 300 latu apmērā par vienu darba prakses vietu.

"Prognozējams, ka gribētāju būs vairāk nekā prakses vietu, tādēļ interesentiem nevajag kavēties."

Jauniešu darba praktizēšanā aicināti pieteikties arī jaunieši ar invaliditāti, jo projekta aktivitātes ietvaros iespējams pielāgot darba prakses vietas atbilstoši ergoterapeita atzinumam, bet ne vairāk kā 500 latu apmērā par vienu darba prakses vietu. Nepieciešamības gadījumā tiks segti izdevumi par surdotulku, asistentu un ergoterapeitu pakalpojumiem pasākumā iesaistītajam jaunietim, kuram noteikta invaliditāte.

Kas jādara?

Jaunietim ir jāreģistrējas tuvākajā NVA filiālē vai arī jādodas uz to filiāli, kurā viņš jau reģistrējies kā bezdarbnieks, un jāsaka, ka viņš vēlas piedalīties šajā pasākumā. Filiālē būs jāaizpilda pieteikuma anketa un kopā ar NVA filiāles karjeras konsultantu jāizvērtē un jāvienojas par dalību darba praksē. Tāpat jaunietis NVA filiālē saņems karjeras konsultāciju un atzinumu par viņam piemērotāko profesionālo ievirzi un atbilstošākajiem profesionālās darbības virzieniem. Tad jaunietis piedalīsies darba praksē saskaņā ar aktualizēto Individuālo darba meklēšanas plānu un saņemto norīkojumu pie konkrēta darba prakses devēja un slēgs ar darba devēju līgumu par jauniešu darba praksi.

 Kas pienākas jaunietim?

 Projekta ietvaros jaunietim paredzēta ikmēneša stipendija – 120 latu apmērā par viena mēneša faktiskajām darba prakses un/vai teorētiskās apmācības dienām attiecīgajā mēnesī. Tāpat projekta ietvaros jaunietim paredzētas obligātās veselības pārbaudes un apdrošināšana pret iespējamiem nelaimes gadījumiem, kas var notikt darba prakses laikā.

Darba devējiem jāpiesaka prakses

Savukārt darba devēji visā Latvijā var pieteikt darba prakses vietas bezdarbniekiem – jauniešiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem.  Darba devējiem jādodas uz to NVA filiāli, kuras teritorijā viņi paredzējuši izveidot darba prakses vietu(-as) jauniešiem. Pasākumā var iesaistīties komersanti, izņemot izglītības un ārstniecības iestādes, pašnodarbinātās personas, biedrības vai nodibinājumus, bet ne politiskās partijas.

Jauniešu darba prakses organizēšanai NVA ar ESF atbalstu nodrošina finansējumu: jaunieša ikmēneša stipendijai – 120 latu apmērā par viena mēneša darba prakses un teorētiskās apmācības dienām, kā arī atalgojumu darba prakses vadītājam, kas strādā ar darba praksē iesaistītajiem jauniešiem. Viens darba vadītājs var vadīt darba praksi maksimums pieciem jauniešiem. Atlīdzība par ieguldīto darbu izmaksājama proporcionāli apmācāmo jauniešu skaitam. Ja darba prakses vadītājs apmācīs 5 praktikantus, viņš varēs saņemt atlīdzības dotāciju 50% apmērā no minimālās darba algas jeb 90 latus. Ja apmācīs mazāku praktikantu skaitu, tad dotāciju piešķirs proporcionāli apmācāmo skaitam, proti, par katru praktikantu vienu piekto daļu no dotācijas apmēra (šobrīd tie ir 18 lati mēnesī par vienu apmācāmo).

"Pasākumā var iesaistīties komersanti, izņemot izglītības un ārstniecības iestādes, pašnodarbinātās personas, biedrības vai nodibinājumus, bet ne politiskās partijas."

Finansējums atvēlēts arī teorētisko apmācību izdevumiem, bet ne vairāk kā 300 latu apmērā par vienu darba prakses vietu, izdevumu segšanai par veselības pārbaudēm, kas paredzētas normatīvajos aktos par obligātajām veselības pārbaudēm.

Atsevišķs finansējums paredzēts arī darba prakses vietas pielāgojumu veikšanai jauniešiem, kam noteikta invaliditāte, atbilstoši ergoterapeita atzinumam, bet ne vairāk kā 500 latu apmērā par vienu darba prakses vietu, kā arī izdevumiem par surdotulku, asistentu un ergoterapeitu pakalpojumiem bezdarbniekiem, kam noteikta invaliditāte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI