SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. janvārī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
1

Ar speciālu likumu nosaka ieturētās pensijas atmaksāt aprīlī

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No februāra pensionāri saņems pilnas pensijas, aprīlī – visu iepriekš ieturēto summu.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Saeima ceturtdien, 21. janvārī, steidzami divos lasījumos pieņēma Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likumu, ar kuru noteikts aprīlī vienā summā izmaksāt kopš pagājušā gada jūlija septiņos mēnešos valsts ieturēto pensijas daļu, kā arī attiecīgi grozīja Pensiju likumu un likumu “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam”. Speciālais likums un likumu grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Ieturēto pensiju likums paredz, ka personām, kuras laikā no 2009. gada 1. jūlija līdz 2010. gada 31. janvārim saskaņā ar likuma „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam” 2. un 3. pantu valsts vecuma pensiju un saskaņā ar nolikumu „Par izdienas pensijām” un nolikumu „Par iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošā sastāva darbinieku pensijām (darba devēju pensijām)” piešķirto izdienas pensiju saņēma ierobežotā 90 procentu vai 30 procentu apmērā no piešķirtās pensijas, ieturēto (nesaņemto) pensijas daļu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā 2010. gada aprīlī vienlaikus ar aprīļa pensiju.

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņam pienākošos, bet nesaņemto pensijas daļu ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, bet citai personai – uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata.

Atmaksājamai pensijas daļai (kopā ar pensijas piemaksu par darba stāža gadiem) tiks piemērots ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums. Labklājības ministrija informē, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, ko piemēros atmaksājamai pensijas daļai par laika periodu no 2009. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim, būs 23%, bet par 2010. gada janvāri - 26%, ņemot vērā neapliekamo minimumu. Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosaka, ka personām, kurām pensija piešķirta līdz 1996. gada 1. janvārim (un nav veikts pensijas pārrēķins), neapliekamais minimums ir šīs pensijas apmērā. Bet personām, kurām pensija piešķirta vai pārrēķināta pēc 1996. gada 1. janvāra - neapliekamais minimums ir 1980 latu gadā vai 165 lati mēnesī. Tādējādi, ja pensijas apmērs (kopā ar piemaksu) nepārsniedz 165 latus mēnesī, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis netiek piemērots.

Ja pensionāram ir tiesības uz nodokļa vai nodokļa papildu atvieglojumiem (apliecina ieraksts algas nodokļa grāmatiņā, kas iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā), tos ņems vērā, aprēķinot nodokli atmaksājamai pensijas daļai.

Deklarācijas var iesniegt pēc atmaksātās pensijas saņemšanas

Likums paredz, ka personas, kurām ir izmaksāta pērn ieturētā pensijas daļa un kuras brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2009. gadu, Valsts ieņēmumu dienestā šo deklarāciju varēs iesniegt pēc atmaksājamās pensijas daļas saņemšanas.

Tiem ieturētās pensijas saņēmējiem, kuriem saskaņā ar likumu „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1. aprīlim, gada ienākumu deklarāciju par 2009. gadu Valsts ieņēmumu dienestā varēs iesniegt līdz 2010. gada 1. jūlijam. Ne vēlāk kā līdz 2010. gada 16. jūlijam būs jāiemaksā budžetā aprēķinātā nodokļa summu, bet, ja tā pārsniegs 450 latus, maksātājs to varēs iemaksāt budžetā trijās reizēs — līdz 16. jūlijam, 16. augustam un 16. septembrim, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2009. gada novembrī vecuma pensijas bija izmaksātas 468,5 tūkstošiem pensionāru (tostarp 29,9 tūkstošiem strādājošo). Izdienas pensijas novembrī izmaksātas 2,7 tūkstošiem pensionāru (tostarp vienam tūkstotim strādājošo).

"Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju varēs iesniegt pēc atmaksājamās pensijas daļas saņemšanas."

Saskaņā ar likumu „Par valsts budžetu 2010. gadam” plānotie valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumi vecuma pensijām bija 888,9 milj. latu, izdienas pensijām – 9,7 milj. latu.

Pensiju ieturējumu izmaksai kopā nepieciešami 73,7 miljoni latu. No februāra tiks izmaksātas pensijas pilnā apmērā, tam izmaiņas likumos nav jāveic. Pilnu pensiju izmaksai šogad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu.

Atceļot pensiju ierobežojumus ar februāri un veicot atbilstoši ieturēto pensiju atmaksu jau aprīlī, 2010. gadā izdevumi pensijām palielināsies par 184,6 milj. latu.

Lai veiktu pensiju atmaksu un tādējādi izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, Saeima pieņēma gan jaunu - Pensiju ieturējumu atmaksāšanas – likumu, gan arī izdarīja nepieciešamos grozījumus divos saistītajos likumos: likumā „Par valsts pensijām” un likumā „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam”.

Vispārējā gadījumā iesniegums nav jāraksta

Labklājības ministrija informē, ka ieturētās pensijas pensionāri saņems aprīlī vienlaikus ar aprīļa pensiju. Ieturētās pensijas izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Lai tās saņemtu, pensionāriem VSAA nav jāiesniedz iesniegums, jo visa nepieciešamā informācija jau ir aģentūras rīcībā.

Ja pensijas saņēmējs ir nomiris, mirušā tuviniekam būs jāvēršas dzīvesvietai tuvākajā VSAA, līdzi ņemot pensionāra miršanas un laulības apliecību vai arī mantojuma apliecību, vai tiesas nolēmumu.

Labklājības ministrija informē, ka no 2010. gada 1. februāra vecuma pensijas izmaksās bez ierobežojumiem, kā arī atgādina, ka Satversmes tiesas spriedums attiecas tikai uz tām pensijām (vecuma un izdienas), kuras piešķirtas saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”.

Ministrija arī paskaidrojusi, ka, pretendējot uz pašvaldību sniegto sociālo palīdzību, pašvaldības pensionāriem ieturētās pensijas izmaksājamo naudas summu nevar uzskatīt par ienākumu vienā mēnesī. Šādā gadījumā jāņem vērā pilnas pensijas apmērs (pirms samazināšanas) iepriekšējos trīs mēnešos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI