SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
6
6

Kā pārbaudīt informāciju par augstskolu akreditāciju un programmu licencēšanu?

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Reinis Traidās, A.F.I.

Kur meklēt informāciju un kā izvēlēties īsto augstskolu un īsto studiju programmu, un pēc tam nenožēlot, ka esam kļūdījušies? Bet, ja izvēle izdarīta, ko vispirms uzzināt par augstskolu vai koledžu?

Neapšaubāmi, ikvienas izvēles pamatā ir indivīda vēlmes un interese par kādu jomu, bet iespējas mūsdienās ir gana plašas – nereti var apjukt daudzo piedāvājumu jūklī. Taču, ko noteikti der ielāgot, meklējot atbildi, kur mācīties, ir – nedrīkst paļauties tikai uz augstskolas vai koledžas sniegto informāciju. Tā var būt neprecīza, pat nepatiesa, tādēļ noteikti ir jāpārbauda.

Vispirms – studiju programmas licence, tad – akreditācija

Nodibinājuma „Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centrs” (AIKNC) valdes priekšsēdētājs Dr. Juris Dzelme iesaka izraudzīto izglītības ceļu vērtēt, ņemot vērā vismaz trīs faktorus: 1) vēlmes, mērķus, nākotnes karjeras iespējas; 2) vēlamo izglītību, tās virzienu, formu, tās iespējamās iegūšanas vietas; 3) izglītības piedāvājumu Latvijā un ārzemēs, studiju kvalitāti. Vienlaikus viņš aicina ļoti uzmanīgi izturēties pret jebkuru vispārēju izglītības iestādes vērtējumu un censties iegūto informāciju konkretizēt, nosakot, cik lielā mērā tā atbilst kvalitatīvas izglītības mērķim.

Domājot par studijām augstskolā, vispirms ir jānosaka studiju virziens (sociālās, dabas, humanitārās zinātnes, inženierzinātnes, medicīna vai lauksaimniecība, ar tālāku iespējamu detalizāciju) un vēlamā studiju vieta (pilsēta), forma (klātiene vai neklātiene), intensitāte (veiksmīgām studijām nepieciešamais laika patēriņš dienā, nedēļā, gadā), paredzamās izmaksas (mācību maksa, izdevumi dzīvošanai) un iespējas saņemt dotācijas, stipendijas, kredītus utt.

Ja nav īstas pārliecības, ko tieši studēt, palīdzību var meklēt Profesionālās karjeras izvēles centrā Rīgā, Jēzusbaznīcas ielā 11 ( www.karjerascentrs.lv). Kad vispārējās prasības ir aptuveni skaidras, var sākt pētīt izglītības piedāvājumu. J. Dzelme iesaka izmantot AIKNC mājaslapas (www.aiknc.lv ) sadaļu „Meklēšana”. Izvēloties atslēgas vārdus vai to fragmentus, var atrast interesējošās studiju programmas pēc programmas vai kvalifikācijas nosaukuma.

"Nedrīkst paļauties tikai uz augstskolas vai koledžas sniegto informāciju. Tā var būt neprecīza, pat nepatiesa, tādēļ noteikti ir jāpārbauda."

Novērtējot studiju iespējas, vispirms jāiegūst informācija par izglītības iestādes licencēšanu un akreditāciju. Lai arī gandrīz visām Latvijas augstskolām ir beztermiņa akreditācija (citādi ir koledžām), tomēr ik palaikam internetā parādās nelegālu, Latvijā nereģistrētu ārvalstu augstskolu filiāļu studiju piedāvājumi, kuru būtība ir – maksājiet un diplomu dabūsiet! Piedāvātā mācību maksa arī ir stipri zemāka nekā citās augstskolās, tādēļ studētgribētāji bieži uzķeras uz šī „āķa”, stāsta AIKNC vadītājs. Vai arī cits piemērs. Kāds Amerikā reģistrēts uzņēmums nolēmis Latvijā atvērt savu izglītības iestādi, kaut ne tur, ne šeit tam nav tiesību nodarboties ar izglītības jautājumiem. Saskaņā ar AIKNC informāciju Latvijā akreditētas ir divas ārvalstu augstskolu filiāles: Laterāna Pontifikālās universitātes filiāle – Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts – un Laterāna Pontifikālās universitātes filiāle – Rīgas Teoloģijas institūts.

Pieredzējušais izglītības eksperts uzsver: studentus drīkst uzņemt tikai tad, ja studiju programmai ir Izglītības un zinātnes ministrijā izsniegta licence, tādēļ – jautājiet augstskolai un koledžai par jūsu izvēlētās studiju programmas licencēšanas termiņu!

Licence ir tiesības, atļauja uzņemt un apmācīt studentus. Licencei jāpievērš uzmanība, arī izvēloties studijas kādā no ārvalstu augstskolu filiālēm. Ja studiju programmām nav licences, studentus uzņemt nedrīkst. Izņēmums ir tās valsts augstskolu studiju programmas, kuras tiek īstenotas jau pirms 2000. gada 26. decembra. Šīs studiju programmas ir licencētas ar pagaidām nenoteiktu beigu termiņu.

Akreditācija ir nākamā pārbaudes pakāpe pēc licencēšanas. Akreditācija ir valsts garantēta kvalitāte studijām. Gan akreditācijas, gan licencēšanas procesā studiju programma tiek novērtēta pēc šādiem rādītājiem: kāda ir kvalitāte, un kā tā atbilst likumu prasībām. Akreditācija ietver studiju programmas satura, kā arī akadēmiskā personāla, darba organizācijas un resursu kvalitātes pārbaudi. Pēc akreditācijas valsts uzņemas atbildību par studentiem. Studiju programmu var akreditēt uz diviem (koledžas) vai uz sešiem gadiem (augstskolas). Pēc šī termiņa beigām augstskola iesniedz pieteikumu, un studiju programma no jauna tiek akreditēta.

Saskaņā ar Augstskolu likuma 9. panta 4. punktu Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumā AIKNC katra mācību gada beigās laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” publicē to augstskolu sarakstu, kurām ir tiesības izsniegt valstiski atzītus diplomus par augstākās izglītības iegūšanu, kā arī šajās augstskolās akreditēto studiju programmu nosaukumus.

Kāpēc nepieciešama licencēšana un akreditācija?

Ja studiju programma nav akreditēta, students nevar saņemt valsts atzītu diplomu, kā arī studiju un studējošo kredītu un citas priekšrocības.

Diplomi pēc būtības ir divu veidu – valsts atzīti un augstskolas (vai koledžas) vārdā izsniegti. Par licencētas studiju programmas apgūšanu izglītības mācību iestāde ir tiesīga izsniegt diplomus savā vārdā, bet šādu valstiski neatzītu diplomu īpašniekiem var rasties grūtības gan Latvijā, gan vēl jo vairāk – ārzemēs.

"Jautājiet augstskolai un koledžai par jūsu izvēlētās studiju programmas licencēšanas termiņu!"

Dažās profesijās (piemēram, medicīnas darbinieks, jurists) nepieciešams valsts atzīts diploms, citās (piemēram, uzņēmējdarbības vadītājs, aktieris, sekretāre) parasti izlemj darba devējs, kādu diplomu prasīt. Ārzemēs valstiski atzītu diplomu praktiski visur izskata un dod motivētu slēdzienu par diploma atzīšanu un pielīdzināšanu, bet valstiski neatzītu diplomu var arī vispār neizskatīt.

AIKNC piedāvā

AIKNC organizē akreditācijai nepieciešamo studiju programmu ārējo novērtēšanu un datubāzē (internetā) apkopo informāciju par akreditāciju un licencēšanu. Informācija tiek papildināta katru dienu. Gandrīz katru nedēļu tiek akreditētas un licencētas jaunas studiju programmas, tādēļ regulāri jāseko līdzi informācijai. Visdrošāk to meklēt AIKNC mājaslapā www.aiknc.lv.

Mājaslapas sadaļā „Augstskolas un koledžas Latvijā” redzamas visas augstskolas, koledžas un to filiāles, kurām ir tiesības uzņemt studentus. Sadaļā „Studiju programmas” „Akreditētas” ir apskatāmas tikai šobrīd akreditētās studiju programmas. „Licencētas neakreditētas” redzamas tās studiju programmas, kuras vēl nav akreditētas.

Tiklīdz studiju programma tiek akreditēta, tā no licencēto saraksta pārvietojas uz akreditēto sarakstu. Ja studiju programma nav atrodama nevienā no sarakstiem, tas nozīmē, ka tāda studiju programma nav likumīga (licencēta) vai arī, iespējams, kādā reklāmas materiālā vai citur nav norādīts precīzais studiju programmas nosaukums un meklēšana notiek ar nepareizu nosaukumu.

Sīkākā informācijā par katru studiju programmu norādīts licencēšanas un akreditācijas termiņš. Pastāv iespēja lejupielādēt failus un izlasīt gan pašas augstskolas novērtējumu par sevi, gan arī ekspertu sniegtās atsauksmes par studiju programmu pēc tās novērtēšanas. Daži no ziņojumiem ir angļu valodā.

Interneta mājaslapā iespējams meklēt pēc visdažādākajiem kritērijiem. Ja rodas grūtības orientēties mājaslapā, padomu var meklēt sadaļā „Ceļvedis”, kur sīkāk izskaidrota katras sadaļas nozīme un lietošana.

Der atcerēties, ka, izvēloties studēt licencētā neakreditētā studiju programmā, students uzņemas risku pats. Iespējams, ka šī studiju programma līdz mācību beigām tiks akreditēta, taču to garantēt neviens nevar.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI