NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
6
6

Pašnodarbinātajiem jāinformē VID, ja 4. ceturksnī prognozē mazākus ienākumus par 1500 eiro

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai netiktu aprēķinātas minimālās obligātās iemaksas par 2021. gada 4. ceturksni, pašnodarbinātajam iesniegumā VID jāiesniedz prognoze, ka ienākumi būs mazāki par 1500 eiro ceturksnī.

FOTO: Freepik

Pašnodarbinātie un autori, kuri gada pēdējā ceturksnī prognozē mazus ienākumus, var izvēlēties nemaksāt minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas ar likumu ir noteiktas no šī gada jūlija vismaz no 1500 eiro ceturksnī. Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra neaprēķinātu minimālās iemaksas, mazāku ienākumu saņēmējiem šī prognoze par gada ceturto ceturksni ir jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam līdz 15. oktobrim.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka tie saimnieciskās darbības veicēji (tajā skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji) un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākums šī gada ceturtajā ceturksnī (oktobris – decembris) nesasniegs 1500 eiro, var izvēlēties neveikt jaunās minimālās obligātās sociālās iemaksas.

Gadījumā, ja cilvēks jau ir iesniedzis iesniegumu par trešo un ceturto ceturksni kopā, ko varēja izdarīt līdz šī gada 15. jūlijam, tad vēlreiz iesniegumu par ceturto ceturksni nav jāsniedz.

Taču, ja tas nav izdarīts, tad iesniegumu par šī gada ceturto ceturksni jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) līdz šī gada 15. oktobrim. Iesniegumu aizpilda brīvā formā un iesniedz EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Iesniegumā jānorāda laika periods, par kuru prognozē ienākumus (konkrētus mēnešus vai ceturkšņus, kad ienākums nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī).

Ja ir plānots saimniecisko darbību uzsākt pēc 2021. gada 1. oktobra, iesniegumu var iesniegt vienlaikus ar reģistrāciju VID.

Savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam (t. sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam) vai autoram (arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību).

VID vērš uzmanību, ka gadījumā, ja saimnieciskās darbības veicēja (t. sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja) un autoratlīdzību saņēmēja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī un cilvēks drīkst neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, viņam joprojām ir jāmaksā obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām cilvēks saņems VID EDS.

Papildu informācija par minimālajām obligātajām iemaksām pieejama VID metodiskajā materiālā “Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”.

Minimālās obligātās iemaksas no šī gada 1. jūlija paredz likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Likuma 20.4 pantā (Minimālais obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana) noteikts, ka minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (šogad: 500 eiro x 3 = 1500 eiro), kā nosaka iemaksu objektu dažādās situācijās (ja ir vairāki darba devēji, ja vienlaikus ir darba ņēmējs un pašnodarbinātais, u. c.), kādos gadījumos minimālās obligātās iemaksas var neveikt.

LV portāls jau rakstīja, ka pašnodarbinātajiem varētu saglabāt līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību arī nākamgad. To pašreiz paredz Saeimā izskatīšanā esošais likumprojekts grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI