NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tava drošība

Medicīniskā palīdzība svētku laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Garajās svētku brīvdienās, kas solās būt tveicīgas, ir būtiski jau laikus zināt, kā rīkoties un kur meklēt palīdzību, ja negaidīti būs nepieciešama medicīniskā palīdzība. LV portāls apkopojis Slimību profilakses un kontroles centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālistu ieteikumus drošai līgošanai.

Zini, kur meklēt palīdzību

  • Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis

Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar tālruņa speciālistiem arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc brīvdienām, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.

  • Dežūrārsti

Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās medicīnisku konsultāciju ikviens varēs saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz palīdzību ģimenes ārsta kompetences ietvaros.

Arī atsevišķas ģimenes ārstu prakses nodrošinās attālinātas un klātienes konsultācijas saviem praksē reģistrētajiem pacientiem.

Dežūrārstu darba grafiks no 23. līdz 27. jūnijam un informācija par tām ģimenes ārstu praksēm, kuras būs atvērtas svētku brīvdienās, ir pieejama Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”.

  • Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti

Traumu (apdegumu, mežģījumu, lūzumu u. c.) vai pēkšņu saslimšanu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Steidzamās medicīniskās palīdzības punktu adreses, kontaktinformācija, darba laiks.

  • Slimnīcu uzņemšanas nodaļas

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Slimnīcu uzņemšanas nodaļu adreses, kontaktinformācija, nodrošinātās palīdzības veids.

Dzīvībai kritiskā gadījumā jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – 113.

Dzīvībai kritiskas ir situācijas, kad cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks u. c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad palīdzības saņemšanā izšķirīgas ir minūtes.

Nacionālais veselības dienests norāda: jāņem vērā, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kuri nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Ko darīt karstajās dienās

Ņemot vērā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozi par bīstamu karstumu no svētdienas, 20. jūnija, (t. s. oranžais līmenis), lai šajās dienās saudzētu savu veselību, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi iesaka būt īpaši piesardzīgiem. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem pietiekamā daudzumā šķidrums, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem un jāuzmanās cilvēkiem ar hroniskām slimībām.

Karstā laikā mediķi iesaka rīkoties šādi:

  • Uzņem šķidrumu vairāk nekā parasti, padzeries, vēl pirms parādās slāpes. Lai kompensētu svīšanas dēļ zaudēto šķidrumu, vēlams dzert ūdeni, negāzētu vai vāji mineralizētu minerālūdeni. Nav ieteicams dzert saldinātos dzērienus. Nelieto alkoholu, stipru kafiju un tēju, jo šie dzērieni pastiprina dehidratāciju – ķermeņa atūdeņošanos.
  • Plāno savu dienu tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Ja iespējams, neuzturies ilgstoši atklātā saulē.
  • Ja lieto sejas masku un sajūti, ka elpošana kļūst apgrūtinoša, pārliecinies, vai atrodies vismaz 2 metru attālumā no citiem, un noņem to.
  • Ja tomēr jādodas ārā, velc gaišas, vieglas, elpojošas drēbes. Lai nepieļautu galvas sakaršanu, lieto gaišu plāna auduma galvassegu. Gādā, lai vienmēr līdzi būtu dzeramais ūdens – jāpadzeras ir regulāri visas dienas garumā. Pilsētās uz ielas turies ēnas pusē.
  • Ja uz ielas kļūst pārāk karsti, mēģini atrast vēsāku vai ēnaināku vietu, kur jūtama vēja pūsma, un padzeries ūdeni.
  • Karstajā laikā palīdz arī regulāra noskalošanās viegli vēsā ūdenī.
  • Ievēro piesardzību peldoties. Pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī! Šādās reizēs gaidītā veldze var nomainīties ar pēkšņiem sirds ritma traucējumiem un kļūt pat par pēkšņas nāves cēloni.
  • Ja tavi gados vecākie tuvinieki dzīvo vieni, tad karstajās dienās biežāk apraugi vai sazvani viņus, lai painteresētos par viņu pašsajūtu. Ja kaimiņos dzīvo vientuļš seniors, esi iejūtīgs, biežāk apraugi viņu un palīdzi, ja nepieciešams.

Palīdzības sniegšana pārkaršanas gadījumā:

  • cilvēku atgulda ēnā vai vēsākā vietā pusguļus;
  • atbrīvo no silta vai spiedoša apģērba. Ja cietušais lieto sejas masku, novelk to;
  • ieteicams likt vēsas mitras kompreses uz pieres, krūtīm vai apslacīt ar vēsu ūdeni pieri, kaklu, krūtis;
  • jācenšas radīt vēja plūsmu, dzesējot cilvēku;
  • ja nav vemšanas, tad jādod daudz dzert – veselam pieaugušajam var dot pat 12 litrus dzeramā ūdens dažu stundu laikā, bet tas jādara pakāpeniski.

Kur jāvēršas pēc palīdzības, ja ir aizdomas par pārkaršanu?

Mediķi iesaka: ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, konsultējies ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvani uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Ja minētie pasākumi nepalīdz vai vājums ir izteikts, it īpaši, ja ķermeņa temperatūra sākusi strauji paaugstināties, ir vemšana, sākas apziņas traucējumi, krampji, tad izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot uz ārkārtas tālruni 113.

Vislabāk ir sagatavoties ārkārtas gadījumam jau iepriekš. Pirms svinībām pārskati un sagatavo savu mājas aptieciņu, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt pirmo palīdzību. 

Ja dodies uz svinībām vietā, kur iepriekš neesi bijis, noskaidro precīzu atrašanās vietu, lai vajadzības gadījumā spētu operatīvi izsaukt palīdzības dienestus. Meklējot Jāņu zāles, ņem līdzi telefonu, ja apmaldies.

Kas jāņem vērā drošai līgošanai

Lai garās līgo brīvdienas pavadītu droši, Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti iesaka ņemt vērā vairākus drošības mērus.

  • Ievēro roku higiēnu

Pirms liec uz iesma gaļu un dārzeņus, rūpīgi nomazgā rokas. Mazgā rokas, arī pirms sēdies pie svētku galda, pēc rotaļām, pēc tualetes apmeklējuma. Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, izmanto roku dezinfekcijas līdzekli. Raugies, lai to dara arī bērni!

  • Dzer ūdeni 

Karstā laikā tas nepieciešams vairāk nekā ikdienā! Padzeries, vēl pirms parādās slāpes. Atturies no kafijas, tējas, saldinātiem dzērieniem – tie slāpes neremdina. Tāpat neaizmirsti piedāvāt ūdeni arī bērniem.

  • Sarūpē kvalitatīvu svētku mielastu  

Dodoties uz svinībām, atceries, ka, ilgstoši uzglabājot pārtiku nepiemērotā temperatūrā, tā var sabojāties. Nelieto produktus, kuri ir sākuši bojāties vai smakot. Ja ledusskapis nav pieejams, vari īslaicīgi izmantot aukstuma kameras/somas ar aukstuma elementiem. Vienmēr kārtīgi nomazgā augļus un ogas. Grilējot pievērs uzmanību produktu pagatavošanas ilgumam. Tos sadedzinot, var rasties kaitīgas un kancerogēnas (vēzi izraisošas) vielas, bet, kārtīgi neizcepot, pārtikā var palikt dažādi slimību izraisītāji, kas izsauc tādus simptomus kā slikta dūša, vēdersāpes, caureja un vemšana.

  • Alkoholiskos dzērienus lieto ar mēru

Lietojot alkoholu, nepārsniedz piecas maksimālās alkohola devas vienā alkohola lietošanas reizē. Aptuveni 500 ml alus ir 1,6 devas,  150 ml vīna ir 1,2 devas, un 40 ml degvīna ir viena deva. Atgādinām, ka viena alkohola deva ir apmēram 12 g absolūtā alkohola.

  • Ievēro ugunsdrošību

Kurinot ugunskuru, dari to drošā attālumā no ēkām, nojumēm, kokiem un citiem objektiem. Degšķidrumu lieto atbilstoši lietošanas instrukcijai un neatstāj to bērniem pieejamā vietā! Svinību laikā neatstāj bērnus nepieskatītus ugunskura tuvumā un atceries, ka arī pēc nodzēšanas ugunskura vieta vēl kādu laiku ir karsta.

  • Sargies no kukaiņiem

Dodoties pļavā plūkt Jāņu zāles, neaizmirsti, ka līdz ar tām vari ienest mājās arī ērces. Lieto ērču atbaidīšanas līdzekļus un velc gaišu, nosedzošu apģērbu un apavus! Neaizmirsti regulāri pārbaudīt savu un bērna ķermeni un apģērbu! Neatstāj dzērienu bez uzraudzības, jo tajā var iekļūt lapsenes, bites un citi kukaiņi. Pirms padzeries, vienmēr pārliecinies, vai tas ir droši! Lai izvairītos no kukaiņu kodumiem, priekšroku dod caurspīdīgiem dzērienu traukiem un iepakojumiem, kā arī māci piesardzības soļus bērniem!

  • Uzmanies no indīgiem augiem

Lasot jāņuzāles un pinot vainagus, izvēlies augus un ziedus, par kuru drošību esi pārliecināts! Latvijā ir vairāki indīgi augi, kuri var izraisīt saindēšanos vai to sula – apdegumus. Nemēģini pagaršot ogas un augus, kurus nezini, un neļauj to darīt bērniem!

  • Izvairies no traumām

Pirms svētkiem ar bērniem atkārtoti pārrunā drošības noteikumus. Svinību laikā neatstāj bērnus bez uzraudzības un iepriekš vienojies, kurš bērnus pieskatīs. Ja nepieciešams uz brīdi novērsties, norunā, kurš pieaugušais var uzņemties bērnu pieskatīšanu.

  • Ievēro piesardzību ūdens tuvumā

Lai atpūta pie ūdens būtu patīkama un droša, pirms došanās ūdenī vienmēr izvērtē savas spējas – neej peldēties, ja esi stipri sakarsis saulē, lietojis alkoholu, tikko paēdis vai jūties slikti. Atpūšoties ar bērniem pie ūdens, atcerieties, ka bez uzraudzības bērnus nedrīkst atstāt ne uz mirkli. Lūdzot kādam pieskatīt bērnu, uzrunā konkrētu personu, nevis vērsies pie visiem klātesošajiem, lai bērnu pieskata. Izvērtē arī laikapstākļus, jo lielos viļņos un stiprā vējā, lietus vai negaisa laikā peldēties ir bīstami. Arī naktī vai miglā nav piemērotākais laiks, lai dotos peldēt, jo ir grūtāk saskatīt krastu un var pazust orientēšanās spējas.

  • Esi piesardzīgs, atrodoties saulē

Lai svētkos izvairītos no pārkaršanas un saules apdeguma, lieto saules aizsarglīdzekli, neuzturies tiešos saules staros laikā no plkst. 10.00 līdz 16.00 un izvēlies nosedzošu, viegli elpojošu apģērbu. Atceries, zīdaiņiem līdz gada vecumam nav ieteicams atrasties tiešos saules staros!

  • Izvērtē savu un bērnu veselības stāvokli, pirms dodieties uz svinībām 

Ja novēro elpceļu infekcijas slimību pazīmes, piemēram, klepu, sāpošu kaklu vai paaugstinātu temperatūru, aicinām svinības rīkot mājās. Ja slikta pašsajūta parādās svinību laikā, dodies mājās un sazinies ar ārstu.

  • Rūpējies par savu seksuālo veselību 

Ļaujoties papardes zieda meklējumiem, neaizmirsti par drošību! No nevēlamas grūtniecības un seksuāli transmisīvajām infekcijām var pasargāt prezervatīvs, tomēr pirms lietošanas pārliecinies, ka tas ir derīgs lietošanai – tam nav beidzies derīguma termiņš, un tas ir ticis atbilstoši uzglabāts!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI