NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
sadarbībā ar Eiropas pieaugušo izglītības e-platformu EPALE
30. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
5
5

Senioru skolu pieredze – krāsainākai ikdienai un dzīvespriekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Projekts “Pats savam galdam”: Kuldīgas seniori pagājušajā vasarā mazdārziņos izaudzēja prāvu ražu.

FOTO: no Senioru skolas arhīva

“Novecošanu novērst nevar, tomēr dzīves ilgumu un kvalitāti ietekmēt var. Lai senioru vecums ir kā izaicinājums un iespēja visam tam, kam darba dzīvē pietrūka laika!” Tā uzskata Kuldīgas Senioru skolas vadītāja Ruta Orlova. Krāslavas Senioru skolas pieredze senioru izglītošanā un dzīvesveida dažādošanā iedvesmojusi šo praksi pārņemt arī Kuldīgā un Aglonā.

īsumā
  • Pirms pieciem gadiem Krāslavā tika izveidota Senioru skola, kuras darbības pamatā ir citviet pasaulē pazīstamās trešās paaudzes universitātes mācību principi.
  • Krāslaviešu pieredze rosināja līdzīgu skolu izveidot arī Kuldīgā un Aglonā.
  • Mācību procesā seniori pilnveido ne tikai paši sevi, bet arī attiecības ar apkārtējo sabiedrību.
  • Skolas nodarbības tās dalībniekiem dod ne vien jaunu pieredzi un zināšanas, bet arī dzīvesprieku.

Lai Kuldīgas senioru vecums ir kā iespēja

Kuldīgā Senioru skola pastāv otro gadu. Kā stāsta tās vadītāja Ruta Orlova, ideja par skolas dibināšanu dzimusi, Kurzemes nevalstisko organizāciju rīkotajā seminārā iepazīstoties ar krāslaviešu pieredzi. “Mācību procesā seniori iepazīst un pilnveido paši sevi, kā arī uzlabo attiecības ar apkārtējo sabiedrību. Tādējādi tiek samazināts ar dzīvesveidu saistīto saslimšanu daudzums un pagarinās produktīvais dzīves ilgums. Iegūtajām zināšanām ir vērtība, tāpat kā gadiem,” spriež R. Orlova. “Veselīgs dzīvesveids un pozitīvs skats uz dzīvi – nevis slimību ārstēšana – bieži vien ir svarīgākais garas un aktīvas dzīves noslēpums. Lai senioru vecums ir kā iespēja, kā izaicinājums visam tam, kam darba dzīvē pietrūka laika!”

Kuldīgas Senioru skola izveidota, lai nodrošinātu bezmaksas neformālo izglītību pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem Kuldīgas novadā. Biedrībai ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Kopš Senioru skolas dibināšanas biedrības aktivitātēs kopumā piedalījušies vairāk nekā 250 senioru. Vidēji biedrības organizētas nodarbības apmeklē no 80 līdz 120 dalībnieku, turklāt pēc darba attiecību pārtraukšanas regulāri pievienojas arvien jauni interesenti. Lai pasākumi noritētu veiksmīgi, to īstenošanā iesaistās aptuveni piecpadsmit brīvprātīgo. Biedrība rīko gan teorētiskas, gan praktiskas nodarbības, kas veicina zināšanas, radošumu un attīstību tādās jomās kā psiholoģija, veselīgs dzīvesveids, daba un vide. Nereti tiek risināti arī visdažādākie aktuālie jautājumi, piemēram, deklarāciju iesniegšana Valsts ieņēmumu dienestā, Eiropas Parlamenta vēlēšanas, dūmu detektoru uzstādīšana.

Ruta Orlova uzsver, ka īpaši nozīmīga bijusi datorapmācība, pēc kuras īstenošanas vairāk nekā puse no aktīvajiem senioriem sākuši izmantot e-pastu, ko tagad lieto arī aktuālās informācijas izplatīšanai par Senioru skolas plānotajām aktivitātēm.

Senioru skola rīkojusi arī izzinošas un izglītojošas ekskursijas Kurzemē, tostarp apmeklēti Ceriņu svētki Dobelē, ziedošo rododendru dārzi Laidos, peoniju dārzs Pelčos u. c. Skolas vadītāja par ļoti vērtīgām atzīst ekskursijas, kurās iepazīta Kuldīga un tās uzņēmumi un iestādes. Gida lomu uzņēmusies novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, un ekskursijā piedalījušies vairāk nekā 100 senioru.

Domājot par brīvā laika pavadīšanu, notikušas septiņas nodarbības pie daiļdārznieces Solveigas Zīles, rīkotas arī praktiskās meistardarbnīcas tradicionālo svētku dekoru izveidei un ēdienu gatavošanai. Senioru skolā iecienītas ir tikšanās ar dzejniekiem, rakstniekiem un novada aktīvākajiem ceļotājiem. Izveidojusies ražīga sadarbība ar Kuldīgas pensionāru apvienību “Rumbiņa”, kas piedāvā izklaidi, deju kolektīvu nodarbības.

Unikāls ir Borisa un Ināras Teterevu fonda finansiāli atbalstītais projekts “Pats savam saimes galdam”, tā mērķis ir dot iespēju Kuldīgas novada senioriem, kuri saņem mazu pensiju, pašu rokām veikt darbus mazdārziņos, izaudzēt un sagatavot pārtiku savas ģimenes galdam nākamajā ziemā. Šajā projektā bija iesaistīti 28 seniori un viņu ģimenes. “Seniori un viņu ģimenes saņēma sēklas, stādus, mēslojumu, garšvielas, darbarīkus. Viņi izaudzēja un sagatavoja krājumus ziemai, guva jaunas iemaņas, zināšanas, pieredzi darbos mazdārziņā. Notika gatavās produkcijas degustēšana, kopīgi vārītas baraviku zupas ēšana un savas pieredzes nodošana pārējiem,” gandarījumu par izdošanos pauž skolas vadītāja.

Jauna sezona – jauni mērķi un darbi

Šogad skolas galvenais mērķis ir sekmēt senioru veselīgu paradumu veidošanu, nostiprināt šajā jomā jau iegūtās iemaņas, kā arī iepazīstināt ar veselību veicinošiem pakalpojumiem. Veselības veicināšanas aktivitātes tiek īstenotas trīs jomās – fiziskā aktivitāte, garīgā (psihiskā) veselība un veselīgu paradumu veidošana.

Praktiskā skolas darbā tas nozīmē nodarbības ar fizioterapeiti, mūzikas terapiju, vingrošanu (kustības labsajūtai), dejas terapijas nodarbības, biodeju, kā arī izglītojošas nodarbības – kardiologa, gastroenterologa, sertificēta tehniskā ortopēda un uztura speciālista lekcijas.

Lai nodrošinātu sistemātisku skolas darbu, kas atbilst arī senioru interesēm, pirms mācību plānošanas tiek veikta dalībnieku aptauja. Līdz ar to mācību tematika plānota ļoti daudzveidīga: demogrāfiskie procesi, sabiedrības novecošana, veselīgs uzturs un dzīvesveids, vides pieejamība, ekoloģija un atkritumu šķirošana, higiēna vecumdienās, emociju vadība, psihohigiēna, mūsdienu tehnoloģijas, medijpratība un kritiskā domāšana, sociālie pakalpojumi un sociālā palīdzība, finanšu pratība, drošība internetā un saskarsme ar digitālā laikmeta paaudzi, tostarp konflikti un to risināšana.

Lai Senioru skolas darbs būtu stabils un ilgtspējīgs, ir noslēgts sadarbības līgums ar Kuldīgas pašvaldību. “Ar Kuldīgas novada domes pārstāvjiem un tās institūciju vadītājiem tiekamies reizi gadā, kur iegūstam atbildes uz saviem jautājumiem un gūstam risinājumus problēmām,” skaidro Ruta Orlova. Skola noslēgusi arī sadarbības līgumu ar profesionālās izglītības kompetences centru – Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumu.

Protams, savas korekcijas mācībās var ieviest epidemioloģiskā situācija saistībā ar Covid-19, taču arī šīs grūtības ir pārejošas: Senioru skolas plāni ir lieli un vērsti uz nākotni.

Nodarbības sākušās arī Aglonā

Arī Aglonas Senioru skola atklājusi nodarbību otro sezonu. Irēna Valaine vada gan novada pensionāru biedrību, kurā ir 30 dalībnieku, gan skolu. Viņa stāsta: “Skolu dibinājām, Krāslavas pieredzes iedvesmoti. Taču mums nav tik lielu iespēju, un skolas darbība ir balstīta uz pensionāru biedrības iestrādēm.” Tā kā finansiālās iespējas ir ierobežotas, skola lektorus neaicina, bet organizē praktiskas nodarbības, kurās tiek apgūtas dažādas amatniecības un kulinārijas prasmes un arī gleznošanas pamati. “Pērn nodarbības notika reizi mēnesī, jo no tālākām malām cilvēkiem ir grūti biežāk izbraukāt. Šogad skolas sezonu 1. oktobrī atklājām ar ekskursiju jaunajā Aglonas Pasta muzejā. Vasarā bijām arī ekskursijā tepat pa Latgali, bet dalībniekus nebija viegli sapulcēt, jo cilvēki tomēr baidās ciešāk kontaktēties Covid-19 dēļ.” Taču darbs, kaut arī ar apgrūtinājumiem koronavīrusa dēļ, norisinās, un Irēna Valaine atzīst – šīs skolas nodarbības tās dalībniekiem dod ne vien jaunu pieredzi un zināšanas, bet arī dzīvesprieku.

Informācijas pirmpublikācija pieejama Eiropas pieaugušo izglītības e-platformā EPALE.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI