NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
30. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Satiksme
3
3

Piesprādzē! Par bērna drošību transportlīdzeklī atbild pieaugušie

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Braucot ar ātrumu 50 km/h, avārijas brīdī bērns, kura svars ir 20 kilogrami, lido uz priekšu ar spēku, kas ir ekvivalents vienai tonnai. Šādā situācijā bērnu klēpī nespēs noturēt ne tētis, ne mamma,” atgādina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) vadītājs Andris Lukstiņš, piesakot informatīvo kampaņu “Piesprādzē pareizi – čiks un viss!”

Informatīvā kampaņa, ko organizē Valsts policija (VP) un CSDD, par pareizu mazo pasažieru pārvadāšanu automašīnā “Piesprādzē pareizi – čiks un viss!” uzsākta pirmdien, 30. septembrī. Kampaņas laikā policija sola pastiprināti kontrolēt bērnu sēdeklīšu un drošības jostu lietošanu, kā arī organizēt informatīvas aktivitātes vairākās pilsētās.

Kā liecina Valsts policijas statistika, 2018. gadā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 236, bet bojā gājuši četri bērni – pasažieri vecumā līdz 12 gadiem. Savukārt šogad līdz 24. septembrim ceļu satiksmes negadījumos cietuši 160 bērni, bet bojā gājuši – divi. Joprojām netiek pievērsta pienācīga uzmanība bērnu drošībai un nākas saskarties ar bezatbildīgiem un vienaldzīgiem pieaugušajiem, kuri transportlīdzeklī nepiesprādzē bērnus. Par bērnu nepareizu pārvadāšanu pērn sastādīti 399 administratīvā pārkāpuma protokoli, bet šogad nepilnos deviņos mēnešos – jau 282.

“Ja cieš bērni pasažieri, tā ir vistiešākā pieaugušo atbildība. Mazā pasažiera piesprādzēšana vai iesēdināšana sēdeklīti nav tikai formāla prasība vai policijas iegriba, tas ir bērnu drošības priekšnosacījums, un tam ir jābūt pašsaprotamam. Pieaugušajiem ir jādara viss, lai pasargātu bērnu brauciena laikā,” uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

2019. gada Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pētījumā “Par satiksmes dalībnieku uzvedību ceļu satiksmē” noskaidrots, ka vairāk nekā puse (53%) respondentu vienmēr rūpējas par bērnu drošību transportlīdzeklī, sēdinot viņus speciālos sēdekļos vai uz paliktņiem. Tomēr katrs piektais aptaujātais atzinies, ka viņam ir gadījies bērnu vest bez paliktņa vai sēdeklīša. Šāda rīcība tiek attaisnota ar to, ka konkrētajā brīdī automašīnā nebija sēdeklīša, ka bija jābrauc neliels attālums vai ka bērns ir bijis drošībā – sēdējis vecākam klēpī.

“Šeit jāatgādina – braucot ar ātrumu 50 km/h, avārijas brīdī bērns, kura svars ir 20 kilogrami, lido uz priekšu ar spēku, kas ir ekvivalents vienai tonnai. Šādā situācijā bērnu klēpī nespēs noturēt ne tētis, ne mamma. Tādēļ aicinām: “Vari piesprādzēt sevi. Vari arī bērnu!”” atgādina CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI