NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
7
7

Latviešu jaunieši no visas pasaules šovasar pulcēsies Latgalē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Labības lauki jau lēnām sāks nobriest, kad Daugavpils novada gleznainā Vīragnas ezera krastā pulcēsies latviešu jaunieši no visas pasaules, lai kopīgi diskutētu par aktuālām sabiedriski politiskām tēmām, radītu jaunas idejas kultūrā, biznesā, politikā, attīstītu kritisko domāšanu, kaltu rotas un iepazītos ar Latgales vēsturi.

Imants Ziedonis ir teicis, ka pie cilvēka neved neviens tilts, pie cilvēkiem var aiziet tikai pa atspulgiem. Tāpēc arī mēs šajā vasarā spoguļosimies Latgales "2x2" semināra tēmā ATSPULGI. Mēdz teikt, ka Latgalē redz uzlecam un norietam divas saules – vienu debesu pamalē, otru ezeru atspulgā. "2x2" ir vieta, kur vairojas darītgriba un rodas jaunas idejas.

Latgales "2x2" semināra programma būs piesātināta ar aktīvām un radošām lekcijām, debatēm un radošo darbu, ko vadīs dažādu nozaru profesionāļi.

Katru dienu dalībnieki gūs zināšanas ievirzēs un projektos. Pirmo dienas daļu tie pavadīs kādā sevis izvēlētā ievirzē – pašizziņa, kā domāt kritiski un saglabāt draugus, Latvijas sabiedrība šodien un rīt, mūsdienu latviešu valoda, Vasals Latgolā jeb Dzīvā Latgale, vēsture Latgales acīm. Savukārt dienas otrā daļa tiks pavadīta kādā no izvēlētajiem projektiem – rotu kalšana, aktīvā atpūta Latgales dabā, mūsdienu Latvijas virtuve, teātris, amatniecības projekts, žurnālistika, animācija, kā arī Latgales folklora.

Dalībniekiem būs iespēja iepazīt Latgales kultūrvēsturi postfolkloras grupas “Rikši” dalībnieka Ērika Zepa un grupas “Dabasu Durovys” mūziķa un sabiedriskā darbinieka Arņa Slobožaņina vadībā. Migrācijas un integrācijas jautājumus diskutēsim kopā ar pētnieci Agnesi Lāci. Gatavosim kopā ar šefpavāru Māri Jansonu, rotas kalsim ar Vitautu Straupi. Kopā ar Daini Mjartānu iepazīsim Latgales uzņēmīgākos ļaudis.

Vakaros jauniešiem pašiem būs iespēja parādīt savus talantus, iepazīt citus jauniešus, diskutēt par Latvijai svarīgiem jautājumiem, izdziedāt un izdejot latviešu dziesmas un dejas. Viena diena tiks atvēlēta Latgales iepazīšanai, kuras laikā dosimies izbraukumā, lai apskatītu skaistākās vietas, kultūrvēstures objektus un tiktos ar vietējiem uzņēmējiem un citiem iedvesmojošiem cilvēkiem.

“2x2” nometne tika izveidota pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, un toreiz pulcēja trimdas latviešus Ziemeļamerikā. Mērķis bija stiprināt latvietību to jauniešu vidū, kuri dzimuši un auguši ārpus Latvijas. Kopš 2015. gada vasaras “2x2” notiek arī Latvijā, turpinot piecdesmit gadu garumā iedibināto tradīciju, apvienojot Latvijā un ārpus Latvijas dzimušos latviešu jauniešus. Kā vieslektori un ieviržu vadītāji "2x2" nometnēs ir piedalījušās sabiedrībā pazīstamas personas Vaira Vīķe-Freiberga, Krišjānis Kariņš, Dace Melbārde, Jānis Skutelis, Raimonds Graube, Jānis Domburs, Zane Peneze, Jānis Bergs, u.c.

Nometne notiks no 26. jūlija līdz 2. augustam atpūtas bāzē “Virogna”. Aicināti pieteikties gan ārzemēs, gan Latvijā dzīvojošie latviešu jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem, rakstot uz info@2x2pasaule.lv vai aizpildot anketu 2x2pasaule.lv. Dalībniekiem pastāv iespēja iegūt stipendiju. Pašlaik jau pieteikušies latviešu jaunieši no ASV, Anglijas, Vācijas, Šveices, Beļģijas, Brazīlijas, Zviedrijas un Latvijas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI