NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
27. janvārī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzturlīdzekļi
3
1
3
1

Pēc uzturlīdzekļu parādnieku publiskošanas būtiski pieauguši atgūtie līdzekļi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopumā 2015.gadā no uzturlīdzekļu parādniekiem atgūti vairāk nekā 3,5 miljoni eiro, kas ir par 36% vairāk nekā 2014.gadā.

LV portāla infografika

Kopš 2015.gada 1.jūlija ziņas par personām, kuru vietā uzturlīdzekļi bērnu uzturam tiek izmaksāti no nodokļu maksātāju naudas, tiek publiskotas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā, norādot parādnieka vārdu, uzvārdu un personas koda otro daļu.
īsumā
  • Kopējais izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tā darbības laikā  - 153,24 miljoni eiro.
  • No uzturlīdzekļu parādniekiem atgūto finanšu līdzekļu kopējais apmērs – 18,55 miljoni eiro.
  • Kopējais uzturlīdzekļu parādnieku pamatparāds valstij ar likumiskajiem procentiem 2015.gada 31.decembrī sasniedza 160,35 miljonus eiro.
  • Uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošana palielinājusi atgūto finanšu līdzekļu apjomu no uzturlīdzekļu nemaksātājiem par 36%.

Ir pagājis nedaudz vairāk nekā pusgads, kas ļauj izdarīt pirmos secinājumus, vai sabiedrībā pretrunīgi vērtētais lēmums publiskot informāciju par negodprātīgajiem vecākiem, kuri apzināti izvairās no savu bērnu aprūpes, sekmē šo personu ieinteresētību nokārtot savas saistības.  

Atgūti par 36% vairāk līdzekļu nekā 2014.gadā

Rādītāji par UGF administrācijas darbību 2015.gadā liecina, ka lēmums darīt uzturlīdzekļu nemaksātājus zināmus visai sabiedrībai ir ievērojami palielinājis parādu piedziņas efektivitāti.  Uzturlīdzekļu parādnieki ir manāmi sarosījušies jau 2014.gada nogalē, kad 30.oktobrī Saeima apstiprināja grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā un tapa skaidrs, ka 1.jūlijā pavisam noteikti būs publiski pieejams uzturlīdzekļu parādnieku saraksts.  

Kopš tā brīža atgūto līdzekļu apmērs turpina pieaugt. Vislielākā mēneša laikā atgūto finanšu līdzekļu summa tika sasniegta 2015.gada decembrī, kad UGF tika atmaksāti 358 106 eiro, kas ir par 56% vairāk nekā decembra mēnesī pirms gada (skat. infografiku).  

Kopumā 2015.gadā no uzturlīdzekļu parādniekiem atgūti 3,5 miljoni eiro, kas ir par 36% vairāk nekā 2014.gadā, kad no uzturlīdzekļu parādniekiem tika piedzīti 2,6 miljoni eiro.

Liela daļa parādnieku – vīrieši darbspējīgā vecumā

Protams, publiska uzturlīdzekļu parādnieku saraksta izveide varētu būt tikai viens no iemesliem atgūto līdzekļu pieaugumam. Uzlabojoties kopējiem ekonomiskajiem rādītājiem, pieaug arī parādos nonākušo personu iespējas nokārtot savas saistības ar valsti. Vienlaikus nevajadzētu par zemu novērtēt medijos izvērsto kampaņu, uzsver tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs. Sabiedrības attieksme pret cilvēkiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ no sava pienākuma rūpēties par bērniem izvairās, ir nosodoša.

Kā iepriekš norādījis UGF administrācijas direktors Edgars Līcītis, nebūt ne visi uzturlīdzekļu parādnieki cieš trūkumu. Lielākā daļa parādnieku ir vīrieši darbspējīgā vecumā - 80 procenti vecumā līdz 45 gadiem. Netrūkst parādnieku, kuriem ir gan darbs, gan vērtīgas mantas, kas tiem juridiski nepieder, gan kredītsaistības.

"Decembra mēnesī no valsts budžeta ar uzturlīdzekļiem nodrošināti 32 079 bērni."

Tāpēc būtiski uzsvērt, ka publiski pieejamā sarakstā netiek iekļauti uzturlīdzekļu parādnieki, kuriem ir noteikta invaliditāte vai ilgstoša darbnespēja, kā arī personas, kuras ir sākušas veikt uzturlīdzekļu maksājumus tiesu izpildītāja depozīta kontā un tie nodrošina normatīvajos aktos noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Tāpat jāņem vērā, ka pirms parādnieku publiskošanas ir jāsaņem otra vecāka vai aizbildņa, kas ikdienā rūpējas par bērnu un saņem uzturlīdzekļus no UGF, rakstiska piekrišana.

Pašlaik sarakstā, ko iespējams aplūkot UGF administrācijas mājaslapas sadaļā  "Uzturlīdzekļu garantiju fonda publiskais parādnieku saraksts", atrodamas ziņas par 2485 parādniekiem.

Kopējais parādnieku skaits – 30 972 personas

Neskatoties uz to, arvien dramatiski lielam skaitam vecāku bēguļošana no tiesu izpildītājiem šķiet pieņemamāka alternatīva rūpēm par savu bērnu. 2015.gada nogalē uzturlīdzekļu parādnieku skaits ir sasniedzis jaunu rekordskaitli - 30 972 personas.

Decembrī no valsts budžeta ar uzturlīdzekļiem nodrošināti 32 079 bērni. Pavisam pagājušajā gadā bērnu uzturam no UGF izmaksāti uzturlīdzekļi aptuveni 31 miljona eiro apmērā. Kopējais izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs no UGF tā darbības laikā sasniedzis 153,24 miljonus eiro – aptuveni rēķinot, tā ir ceturtā daļa no viena gada veselības aprūpes vai izglītības budžeta.

Diemžēl uz šāda fona ar parāda atmaksu arvien klājas ne visai spoži - līdz šim valstij izdevies atgūt tikai astoto daļu no vecāku vietā izmaksātās uzturnaudas bērnu ikdienas vajadzību nodrošināšanai. Kopējais no uzturlīdzekļu parādniekiem atgūto finanšu līdzekļu apmērs no 2004.gada 1.augusta  līdz 2015.gada 31.decembrim  sasniedzis vien 18,55 miljonus.

Atgūtie līdzekļi paver iespējas paplašināt uzturlīdzekļu saņēmēju loku

Taču ar to varētu pietikt, lai paplašinātu uzturlīdzekļu saņēmēju loku un valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu nodrošinātu arī bērniem pēc pilngadības sasniegšanas.  Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir uzsvēris nepieciešamību valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksas bērniem pēc pilngadības sasniegšanas saistīt ar izglītības iegūšanas kritēriju, nevis bērna vecumu.

Pašlaik uzturlīdzekļus no UGF izmaksā līdz brīdim, kad bērns sasniedz pilngadību, neskatoties uz to, ka lielākā daļa 18 gadu vecumu sasniegušo jauniešu vēl sēž vidusskolas solā un bez pienācīgas izglītības apguves nav gatavi uzsākt patstāvīgas dzīves gaitas. Arī Civillikuma 179.panta pirmajā daļā noteiktais vecāku pienākums uzturēt bērnu nebeidzas ar astoņpadsmito dzimšanas dienu - šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI