NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
07. septembrī, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1
1
1

Notiek tautas mikroskaitīšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tautas mikroskaitīšanā pēc nejaušības principa atlasīti 15 tūkstoši mājokļu 41 Latvijas novadā un visās deviņās republikas nozīmes pilsētās.

Avots: Centrālā statistikas pārvalde

Ar 2.septembri Centrālā statistikas pārvalde uzsākusi tautas mikroskaitīšanu, aptaujājot iepriekš izraudzītus15 tūkstoš mājokļu iedzīvotājus visā Latvijas teritorijā. Tautas mikroskaitīšanas mērķis ir noskaidrot, cik precīzi oficiālā statistika atspoguļo iedzīvotāju skaitu republikas nozīmes pilsētās un novados. Šis ir viens no pasākumiem, lai sagatavotos 2021.gada Latvijas tautas skaitīšanai, kuras laikā intervētāji nedosies uz iedzīvotāju dzīvesvietām.

īsumā
  • Tautas mikroskaitīšanā piedalās tie iedzīvotāji, uz kuru mājokli CSP nosūtījusi aicinājumu.
  • Līdz 15.septembrim aptaujas anketu var aizpildīt elektroniski.
  • Iedzīvotājus, kuri līdz 15.septembrim nebūs aizpildījuši anketu, telefoniski vai klātienē aptaujās no 17.septembra līdz 15.decembrim.

Anketu var aizpildīt elektroniski

Tautas mikroskaitīšanā piedalās tikai to mājokļu iedzīvotāji, kuri ir saņēmuši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vēstuli. Kopumā tie ir pēc nejaušības principa atlasīti 15 tūkstoši mājokļu 41 Latvijas novadā un visās deviņās republikas nozīmes pilsētās.

Līdz 15.septembrim iedzīvotājiem, kuri saņēmuši CSP aicinājumu, ir iespēja aptaujas anketu aizpildīt elektroniski vietnē eintervija.csb.gov.lv. Anketas aizpildīšanai elektroniski jāpieslēdzas, izmantojot elektronisko parakstu vai kādu no internetbankām. Anketa pieejama personām, kuras ir SEB, Swedbank, Nordea, DNB, Citadele internetbankas lietotāji.

Iedzīvotāji, kuriem nav iespēja anketu aizpildīt elektroniski, var sazināties ar CSP telefoniski un konsultantam sniegt nepieciešamās ziņas.

"Tautas mikroskaitīšana ir nozīmīgs solis, lai sagatavotos 2021.gada Latvijas tautas skaitīšanai. "

2015.gada tautas mikroskaitīšanā plānots aptaujāt visus mājoklī, uz kuru aizsūtīts aicinājums, dzīvojošos pastāvīgos iedzīvotājus. Tas nozīmē, ka, aizpildot anketu, jāsniedz ziņas par visām personām, kas dzīvo konkrētajā mājoklī. Ja aicinājums piedalīties iekritis ģimenes pastkastītē, vienam no ģimenes locekļiem, aizpildot anketu, jānorāda prasītā informācija arī par pārējiem ģimenes locekļiem. Savukārt, ja aicinājums nosūtīts uz mājokli, kuru, piemēram, īrē vairākas personas, vienai no šīm personām, aizpildot anketu, jānorāda, ka mājoklī dzīvo vēl citi cilvēki. Attiecīgi šiem cilvēkiem anketa jāaizpilda par sevi. Ja tas netiks izdarīts, bet CSP rīcībā būs ziņas par citām mājoklī dzīvojošām personām, šo personu aptauju veiks telefoniski vai klātienē pēc 15.septembra.

Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka tautas mikroskaitīšanas aptaujas anketā ir iekļauti jautājumi par mājokli un izglītību. Anketas aizpildīšanai nepieciešamas vidēji piecas minūtes par katru personu.

Aptaujās arī klātienē

Iedzīvotājiem ir arī tiesības atteikties piedalīties tautas mikroskaitīšanā, tomēr CSP Informācijas, izdevniecības un poligrāfijas departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Beate Danusēviča aicina visus, kuri saņēmuši CSP vēstuli, būt atsaucīgiem. B.Danusēviča norāda, ka tas ir nozīmīgs solis, lai sagatavotos 2021.gada Latvijas tautas skaitīšanai.

To mājokļu iedzīvotājus, kuri iekļauti tautas mikroskaitīšanas izlasē un kuri anketu nebūs aizpildījuši līdz noteiktajam laikam, aptaujās telefoniski vai klātienē no 17.septembra līdz 15.decembrim.

Ierodoties klātienē, CSP darbinieks  ar sevi iepazīstinās un uzrādīs tautas skaitītāja apliecību ar fotogrāfiju. Ja intervējamais vēlas pārliecināties par intervētāja identitāti, var zvanīt uz CSP bezmaksas tālruni 80000320.

"Nākamajā tautas skaitīšanā 2021.gadā intervētāji nedosies uz iedzīvotāju dzīvesvietām. "

Ja CSP intervētājs iedzīvotājus mājoklī nesastaps, viņš pastkastītē atstās paziņojumu. Tajā būs norādīts, ka intervētājs konkrētajā datumā ir apmeklējis mājokli un grasās to apsekot, kā arī atstās savu kontaktinformāciju. Mājokļa iedzīvotājiem vēlams sazināties ar intervētāju un vienoties par piemērotu laiku anketas aizpildīšanai. Tikšanās laiku iespējams saskaņot arī, zvanot CSP konsultantam uz bezmaksas tālruni 80000320 vai rakstot uz skaitisana@csb.gov.lv.

CSP darbinieks būtu jāinformē arī par durvju kodu, ja tāds ir ēkai, kurā atrodas mājoklis.

2021.gada tautas skaitīšanā iedzīvotājus neaptaujās

Nākamajā Latvijas tautas skaitīšanā 2021.gadā izmantos jaunu pieeju iedzīvotāju datu apkopošanai, kas atbilst Eiropas valstu statistikas labākajai praksei. Iepriekšējās tautas skaitīšanās intervētāji ieradās iedzīvotāju dzīvesvietās. Turpmāk tautas skaitīšanā iedzīvotājus neaptaujās un visu nepieciešamo informāciju CSP pamatā iegūs no administratīvajiem reģistriem, kā arī daļu anketas jautājumu iekļaus citos CSP apsekojumos.

Jaunā metodoloģija nodrošinās, ka tautas skaitīšanas dati būs pieejami ātrāk, un būtiski samazinās arī datu vākšanas izmaksas.

Šogad veiktā tautas mikroskaitīšana ļaus pārbaudīt, vai izmantotā metode pietiekami precīzi atspoguļo faktisko iedzīvotāju skaitu. Tādēļ CSP ir būtiski saņemt pēc iespējas vairāk atbilžu.

Tautas mikroskaitīšanā iegūtie rezultāti gan nebūs pieejami publiski, stāsta B.Danusēviča. Tos iekšējai lietošanai izmantos CSP darbinieki. Pēc datu analīzes varēs secināt, vai izmantotā metode ir optimāla vai tomēr nepieciešami uzlabojumi. CSP aktīvi sadarbosies ar citām valsts pārvaldes iestādēm, kuras ir reģistru datu turētājas, lai tās nepieciešamības gadījumā veiktu uzlabojumus, kas vēlāk ļaus reģistra datus labāk izmantot 2021.gada Latvijas tautas skaitīšanā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI