NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. martā, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Projekts bērnunamu jauniešu patstāvībai

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dzīve Jauniešu mājā palīdz jauniešiem apgūt patstāvīgai dzīvei nepieciešamās iemaņas.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Latvijas pašvaldībām ir iespēja līdz 20.martam piedalīties projektu konkursā, kas paredz izveidot Jauniešu māju bērnu aprūpes iestāžu jauniešiem, kuriem drīz būs jāatstāj aprūpes iestāde un jāsāk dzīvot patstāvīgi.

Projektu konkursu ir izsludinājusi Labklājības ministrija, un tas norisināsies Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai 2013.gadam pasākuma "Ģimenei pietuvinātas vides attīstīšana bērnu aprūpes iestāžu bērniem pašvaldībās" ietvaros. Konkursa mērķis – izveidot vismaz vienu Jauniešu māju bērnu aprūpes iestādes bērniem un nodrošināt šo iestāžu personāla apmācību.

Jauniešu māja – gan aprūpes iestādē, gan ārpus tās

Pašvaldības konkursā var pieteikties, iesniedzot ministrijā nepieciešamos dokumentus, kas norādīti projekta ""Jauniešu mājas" izveide pašvaldības bērnu aprūpes iestādes bērniem" nolikumā un Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai īstenošanas kārtībā.

Konkursa nolikums paredz, ka pašvaldības izveidotajai bērnu aprūpes iestādei, kuras bērniem tiks izveidota Jauniešu māja, ir jābūt reģistrētai Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā, bet Jauniešu māju var veidot gan bērnu aprūpes iestādes telpās, gan citā nekustamā īpašumā, kas ir projekta iesniedzēja īpašumā.

"Dzīve Jauniešu mājā bērnu aprūpes iestāžu bērniem palīdz radīt izpratni un iegūt praktiskas zināšanas par ģimenisku vidi un patstāvību."

Projekta iesniedzējam jānodrošina Jauniešu mājas darbība vismaz piecus gadus pēc projekta īstenošanas termiņa beigām bērniem pieejamā vidē, izvērtējot viņu vajadzības. Tāpat jāgarantē aprūpes iestādē dzīvojošiem bērniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem uzturēšanos Jauniešu mājā bez maksas.

Dzīve bez trauku mazgātājas

Kas ir Jauniešu māja? Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Baiba Abersone skaidro: tās ir telpas, uz kurām pārceļas bērnunama vecākie bērni, lai iemācītos paši organizēt sadzīvi - uzkopt telpas, mazgāt veļu, gādāt pārtiku un gatavot ēst.

"Pašvaldības Jauniešu māju izveidošanai atrod dažādus risinājumus. Piemēram, Elejā jauniešu dzīvokļi iekārtoti atsevišķā mājiņā, Krāslavā bērnu sociālās aprūpes centrā "Mūsmājas" tam atvēlēts viens korpuss ēkas trešajā stāvā," par jau izveidotajām Jauniešu mājām stāsta B.Abersone. Lielākoties istabiņās dzīvo divi jaunieši, bet kopīgas ir atpūtas telpas, virtuve. Jauniešu mājā uzturas arī profesionāls speciālists, kas nepieciešamības gadījumā ir atbalstītājs un padomdevējs.

Dzīve Jauniešu mājā bērnu aprūpes iestāžu bērniem palīdz veidot izpratni un iegūt praktiskas zināšanas par ģimenisku vidi un patstāvību. "Šādu māju izveide ir ļoti svarīga bērnunamos dzīvojošo jauniešu attīstībai, jo sekmē tādu iemaņu apgūšanu, kas noderēs, lai bērns pēc iestādes atstāšanas spētu uzsākt patstāvīgu dzīvi," norāda B.Abersone. "Te viņiem neviens nemazgās istabu, neviens neaicinās pusdienās un neliks galdā gatavu ēdienu, nāksies arī pašiem nokopt traukus, kas ģimenēs ir pašsaprotami, bet bērnunamos to dara virtuves darbinieki. Pašiem būs jāmācās rīkoties ar naudu.

"Ar valsts budžeta līdzfinansējumu jau ir izveidotas deviņas Jauniešu mājas."

Latvijā jau izveidotajās Jauniešu mājās ir dažāda pieredze: vieni iedod bērnam noteiktu naudas summu nedēļā, ar kuru jāiztiek, iegādājoties produktus un pagatavojot ēst; citi naudu pārskaita vietējam veikalam, vienojoties, ka par šo summu jaunietis varēs saņemt pārtiku."

Uz jautājumu, vai bērnunamu bērniem patīk šādas pārmaiņas, atbilde ir cerīga: "Bērni par šādu iespēju ir priecīgi," zina teikt Labklājības ministrijas speciāliste. "Turklāt viņi ir ieinteresēti labi uzvesties un pildīt visus pienākumus, jo pārkāpuma gadījumā jaunieti izslēdz no šīs patstāvīgo jauniešu šūniņas un viņam jāatgriežas bērnunamā."

Pieteikšanās konkursam un nosacījumi

Pašvaldības konkursā var pieteikties, Labklājības ministrijā iesniedzot nepieciešamos dokumentus, kas norādīti projekta ""Jauniešu mājas" izveide pašvaldības bērnu aprūpes iestādes bērniem" nolikumā un Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai īstenošanas kārtībā.

Projekta īstenošanai pašvaldībai, kura uzvarēs konkursā, ir maz laika – termiņš ir šā gada 30.oktobris. Projektu paredzēts finansēt no valsts budžeta un projekta pieteicēja līdzfinansējuma, bet viena projekta pieteikumā pieprasītais finansējuma apmērs no ministrijas nedrīkst būt lielāks par 18 000 latu.

Nolikums paredz, ka projekta iesniedzējam jāpiedalās ar līdzfinansējumu vismaz 20% apmērā no pieteiktā projekta kopējā finansējuma apmēra.

Tā kā kopējā šim pasākumam paredzētā summa ir tikai 18 000 latu, tad atkarībā no tā, cik lielas naudas summas būs pašvaldību pieteiktajos labākajos projektos, varēs izveidot tikai vienu vai divas Jauniešu mājas.

Nolikumā teikts: "Finansiāls atbalsts prioritāri tiks piešķirts tam projekta iesniedzējam, kura bērnu aprūpes iestādes bērniem vēl nav izveidota Jauniešu māja vai arī ir izveidota, taču plānota esošās paplašināšana, lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību pēc iespējas lielākam bērnu skaitam.

"Projekta īstenošanai ir maz laika – līdz šā gada 30.oktobrim."

Tāpat atbalstu gūs tāds projekta iesniedzējs, kur plānotā projekta rezultātā bērnu aprūpes iestāde spēs nodrošināt iespēju, ka bērni Jauniešu mājā var uzsākt pilnībā pastāvīgu dzīvi (plānot savu izdevumu segšanu, nodrošināt pašaprūpi u.c.)."

Labklājības ministrija informē, ka līdz šim ar valsts budžeta līdzfinansējumu valstī kopumā ir izveidotas deviņas Jauniešu mājas: divas Liepājas pilsētas bērnunamā (atsevišķi zēniem un meitenēm), Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes bērnunamā-patversmē "Auseklītis", Madonas pašvaldības bērnunamā "Zīļuks", Dobeles novada Sociālā dienesta ģimenes atbalsta centrā "Lejasstrazdi", Kokneses novada ģimenes krīzes centrā "Dzeguzīte", Ventspils pilsētas Sociālā dienesta pansionātā un bērnunamā "Selga", Jelgavas novada Elejas bērnu un ģimeņu atbalsta centrā un Krāslavas novada bērnu sociālās aprūpes centrā "Mūsmājas".

Ar konkursa nolikumu var iepazīties un to saņemt LM katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 17.00 Rīgā, Skolas ielā 28 (1.stāvā, iepriekš sazinoties ar LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecāko referenti B.Abersoni, tālr. 67021590). Tāpat to var atrast Labklājības ministrijas interneta vietnē.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI