NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inta Šaboha
LV portāls
09. novembrī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselības aprūpe
2
2

Valsts apmaksāto vēža savlaicīgas atklāšanas programmu norise

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2011.gadā ļaundabīgais audzējs konstatēts 11 483 pacientiem, ar to miruši 5885 cilvēki.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Saņemot vēstuli ar uzaicinājumu apmeklēt kādu no valsts apmaksātajām vēža savlaicīgas atklāšanas programmām, cilvēki nereti neizmanto sniegto iespēju par valsts līdzekļiem apmeklēt profilaktiskās pārbaudes. Statistika liecina, ka dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes pēc uzaicinājuma saņemšanas veica vien 20% sieviešu, krūts vēža profilaktisko pārbaudi – 25% no uzaicinātajām sievietēm un 7% no mērķa grupas veica zarnu profilaktisko pārbaudi.

"Vēzis vai onkoloģiskas saslimšanas ir hroniska slimība, tā nav fatāla, neizbēgama. Savlaicīgi vēršoties pie ārsta, šo slimību var ārstēt tikpat sekmīgi kā sirds asinsvadu vai plaušu slimības," skaidro Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate.

Lai sekmētu ļaundabīgu saslimšanu savlaicīgu atklāšana un ārstēšanu, kā arī samazinātu mirstību no tām, 2009.gadā Latvijā sāktas īstenot vairākas valsts apmaksātas vēža savlaicīgas atklāšanas programmas. Valsts finansē šādus trīs izmeklējumus:

  1. dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi reizi trijos gados sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem;
  2. krūts vēža profilaktisko pārbaudi reizi divos gados sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem;
  3. zarnu profilaktisko pārbaudi reizi gadā vīriešiem un sievietēm vecumā no 50 gadiem.

Zema iedzīvotāju atsaucība

Savlaicīgai vēža atklāšanai ir liela nozīme: agrīnā stadijā to ir lielākas iespējas izārstēt. I.Šmate atklāj, ka ar vēža saslimšanu saskaras apmēram katrs piektais Eiropas un arī Latvijas iedzīvotājs, tomēr mirstība Latvijā ir divreiz augstāka, nekā tas ir, piemēram, Skandināvijas valstīs. Speciāliste norāda, ka viens no miršanas cēloņiem ir vēlīna ārstēšanas uzsākšana.

"2009.gadā Latvijā sāktas īstenot vairākas valsts apmaksātas vēža savlaicīgas atklāšanas programmas."

Liela daļa iedzīvotāju neizmanto valsts sniegto iespēju pārbaudīt savu veselību un doties uz valsts apmaksātajām profilaktiskajām pārbaudēm. Veselības ministre Ingrīda Circene informē, ka tikai katrs trešais Latvijas iedzīvotājs, kurš saņēmis uzaicinājuma vēstuli uz profilaktiskajām pārbaudēm, ir uz šo uzaicinājumu reaģējis. "Ir svarīgi panākt, lai sieviete saprastu, ka pārbaude ir tikai viņas interesēs - tā ir viņas veselība un viņas dzīvība. Tā ir iespēja, kurā valsts ir ieguldījusi naudu, bet sievietei atliek tikai paņemt šo vēstuli, aiziet un pārbaudīt veselību," uzsver ministre.

Dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes

Dzemdes kakla vēzis ir viena no biežāk sastopamajām sieviešu onkoloģiskajām slimībām un arī viens no izplatītākajiem audzējiem Latvijā mirstības biežuma ziņā. Kā norāda Veselības ministrijas informatīvajā bukletā sniegtā informācija, dzemdes kakla vēzi ir iespējams pilnībā novērst, savlaicīgi to atklājot un izārstējot dzemdes kakla pirmsvēža slimību.

Pārbaudes laikā tiek paņemta citoloģiskā uztriepe (šūnas no dzemdes kakla kanāla), tā tālāk mikroskopiski tiek izmeklēta laboratorijā, un tādējādi ir iespējams laikus atklāt dzemdes kakla vēzi un pirmsvēža slimības.

Dzemdes kakla vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros katra sieviete 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gados saņem vēstuli no Nacionālā veselības dienesta ar aicinājumu ierasties uz dzemdes kakla vēža profilaktisko izmeklējumu. Vēstule trīs mēnešu laikā pēc sievietes dzimšanas dienas tiek nosūtīta uz tās deklarēto dzīvesvietu un ir derīga trīs gadus (līdz nākamās uzaicinājuma vēstules saņemšanai).

Krūts vēža profilaktiskās pārbaudes

Krūts vēzis saslimšanas un mirstības ziņā ir izplatītākais no ļaundabīgajiem audzējiem sieviešu vidū. atklāt Šo ļaundabīgo onkoloģisko saslimšanu savlaicīgi ir iespējams konstatēt, veicot krūšu pašizmeklēšanu vai mamogrāfijas izmeklējumu.

Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts organizē un apmaksā krūts dziedzeru vēža profilakses programmu. Tās laikā sievietes, kurām paliek 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66 un 68 gadi, no Nacionālā veselības dienesta saņem uzaicinājumu izmeklējuma veikšanai par valsts budžeta līdzekļiem. Uzaicinājums ir derīgs divus gadus (līdz nākamās vēstules saņemšanai).

Kur vērsties, kad saņemta uzaicinājuma vēstule?

Pirms doties uz pārbaudi, sākotnēji ir jāpierakstās pie ārsta. Piesakoties uz pārbaudi, jāinformē par saņemto vēstuli. Uz dzemdes kakla vēža izmeklējumiem var pieteikties pie jebkura ārsta, kas veic ginekoloģisko pārbaudi par valsts līdzekļiem un ir līgumattiecībās ar valsti.

Ja izmeklējumus vēlaties veikt pie ginekologa, kas nav līgumattiecībās ar valsti, jārēķinās, ka par vizīti pie ārsta būs jāmaksā (bez maksas būs tikai uztriepes mikroskopiskā izmeklēšana). Krūts vēža izmeklējumus ir iespējams veikt jebkurā veselības aprūpes iestādē, kurā tiek veikti valsts apmaksāti mamogrāfijas izmeklējumi vai arī mobilajā mamogrāfijas kabinetā.

"Savlaicīgai vēža atklāšanai ir liela nozīme: agrīnā stadijā to ir lielākas iespējas izārstēt."

Dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes laikā tiks paņemta citoloģiskā uztriepe, savukārt krūts vēža pārbaudes laikā tiek veikta mamogrāfija (krūšu pārbaude). Par pārbaužu rezultātiem pēc tam jāinteresējas tajā ārstniecības iestādē, kur konkrētais izmeklējums veikts.

Dodoties uz profilaktisko pārbaudi, līdzi jāņem saņemtais uzaicinājums no Nacionālā veselības dienesta, jo tā vienlaikus ir arī nosūtījums valsts apmaksātajam izmeklējumam.

NVD Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala norāda, ka kopumā ir izsūtīti 735 433 uzaicinājumi uz dzemdes kakla vēža profilaktiskajām pārbaudēm un 513 299 uzaicinājumi uz krūts vēža profilaksi.

Ja uzaicinājuma vēstule pazūd?

L.Gaigala informē: ja sieviete nav saņēmusi uzaicinājuma vēstuli uz dzemdes kakla vēža vai krūts vēža profilaktisko pārbaudi vai arī saņemtā vēstule ir nozaudēta, tad sieviete elektroniski var vērsties Nacionālajā veselības dienestā (nvd@vmnvd.gov.lv) vai arī pie sava ģimenes ārsta.

Uzaicinājuma vēstules netiek nosūtītas tām sievietēm, kurām gada laikā līdz uzaicinājuma vēstules sagatavošanas datumam ir veikts mamogrāfijas izmeklējums vai dzemdes kakla vēža citoloģiskais izmeklējums.

Zarnu vēzis

Sievietēm un vīriešiem vecumā no 50 gadiem valsts reizi gadā apmaksā zarnu profilaktisko pārbaudi. Kā vēsta Veselības ministrijas informatīvajā bukletā sniegtā informācija, resnās un taisnās zarnas vēzis jeb kolorektālais vēzis ir ļaundabīga saslimšana, kas sākotnēji veidojas resnajā vai taisnajā zarnā.

Atšķirībā no dzemdes kakla un krūts vēža profilaktiskajām pārbaudēm uz valsts apmaksātām zarnu profilaktiskajām pārbaudēm uzaicinājuma vēstules netiek sūtītas.

Tāpēc, lai veiktu šo pārbaudi, iedzīvotājam ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kur tiks sniegts skaidrojums par testa veikšanu un izsniegts testa komplekts, kas jāveic mājas apstākļos. Pēc testa aizpildes tas jānogādā ārstniecības iestādē, lai ģimenes ārsts sniegtu skaidrojumu par rezultātiem.

Uzziņai

NVD pārstāve L.Gaigala informē, ka dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi veic 160 ārstniecības iestādēs, krūts vēža pārbaudi – 29 ārstniecības iestādēs un ir divi izbraukuma mamogrāfi, kuri dodas uz dažādām pilsētām, savukārt zarnu vēža profilaktisko pārbaudi var veikt pie 1371 ģimenes ārsta.

Ar ārstniecības iestāžu sarakstu, kas nodrošina vēža savlaicīgas programmas ietvaros īstenotos izmeklējumus, var iepazīties NVD mājas lapā vai arī zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI