NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. septembrī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
5
5

Oficiālās publikācijas rītdiena: Eiropā un Latvijā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Forumā apvienojušās institūcijas, kas pārstāv Eiropas valstu oficiālos izdevumus un ES „Oficiālo Vēstnesi”. Reizi gadā Foruma dalībnieki tiekas īpašās sanāksmēs, pārējā laikā eksperti strādā darba grupās. Katra sanāksme ir veltīta specifiskiem un dalībvalstīm aktuāliem profesionāliem jautājumiem.

Šodien, 15. septembrī, Rīgā sākas Eiropas Oficiālo izdevēju foruma (European Forum of Official Gazettes) ikgadējā sanāksme. Tā ir astotā lielā oficiālo izdevēju tikšanās. Sanāksmē piedalīsies 35 valstu pārstāvji, kas ekspertu lokā apspriedīs labākos risinājumus oficiālās publikācijas nodrošināšanas procesā, kā arī runās par citām oficiālās publikācijas aktualitātēm.

Rīgas tikšanās tēma – "Oficiālā publikācija kā likumdošanas procesa noslēdzošais posms: tiesiskie un tehniskie aspekti". Dalībnieki strādās divas dienas – 15. un 16. septembrī (darba kārtība).

Šodien pēcpusdienā sanāksmi atklās Itālijas oficiālā izdevuma galvenais redaktors Alfonso Andriāni, kas šogad - kā pērnā gada sanāksmes rīkotājvalsts pārstāvis - pilda Foruma prezidenta pienākumus (nākamgad šo pienākumu pildīs pārstāvis no Latvijas). Sanāksmes pirmajā darba dienā – ceturtdienas pēcpusdienā paredzēta arī ASV pieredzes videoprezentācija, ko sniegs Džons Martiness, ASV Valsts sekretāru nacionālās asociācijas Administratīvo kodeksu un reģistru nodaļas prezidents.

Kas ir Forums

Forumā apvienojušās institūcijas, kas pārstāv Eiropas valstu oficiālos izdevumus un Eiropas Savienības "Oficiālo Vēstnesi". Tātad Forumā piedalās 27 ES dalībvalstu, 13 kandidātvalstu un potenciālo kandidātvalstu, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstu (Islande, Lihtenšteina, Norvēģija, Šveice) pārstāvji.

Latviju Forumā kopš tā dibināšanas 2004. gadā pārstāv "Latvijas Vēstnesis" - LR oficiālais izdevējs, kas veic valsts funkcijas: nodrošina oficiālo publikāciju un sistematizē tiesību aktus.

Sanāksmi Rīgā rīko "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Tieslietu ministriju.

Starp ikgadējām sanāksmēm oficiālo izdevēju pārstāvji strādā darba grupās, kas uz ikgadējo sanāksmi gatavo starpziņojumu vai arī galaziņojumu, ja darba grupas ir beigusi situācijas izpēti.

"Eksperti meklēs atbildes arī uz Latvijai aktuāliem jautājumiem, piemēram, oficiālās e-publikācijas drošības aspekti."

Patlaban Foruma starplaikos strādā trīs darba grupas, kas sniegs savu pārskatu Rīgas sanāksmē piektdien, 15. septembrī. Darba kārtībā:

  1. Dokumentu indeksēšana un meklēšana;
  2. Tiesību aktu pieejamība;
  3. Iedzīvotāju informētība -  pieredzes un labākās prakses apmaiņa. Pieredzes apmaiņa.

"Latvijas Vēstnesis" ir piedalījies piecās darba grupās: "Tekstu autentiskums", "Datu ieguve no pirmavota", "Piekļuve oficiālajiem izdevumiem un tiesību aktiem, finansēšanas modeļi", "Konsolidēšana", "Piekļuve tiesībām".

Kopumā iepriekšējos gados darba grupas strādājušas tādos jautājumos kā tiesību aktu konsolidācija; oficiālās publikācijas pieejamība, finansēšanas modeļi; arhivēšana; datu ieguve un apstrāde to rašanās vietā; XML formāta pielietojums e-publikācijās; tekstu autentiskuma nodrošināšana; e-iepirkumi.

Daļa Foruma valstu jau ir ieviesušas oficiālo elektronisko publikāciju, citas (arī Latvija) ir ceļā uz to.

Dokumenta ceļš, līdz tas top par oficiālo publikāciju, ietver vairākus nozīmīgus posmus, un katrā valstī tam ir sava specifika. Sanāksmes laikā katras valsts pārstāvji demonstrē savus tehniskos risinājumus dokumentu apstrādē, publiskošanā un sistematizēšanā.

"Daļa valstu oficiālo elektronisko publikāciju jau ieviesušas, citas (arī Latvija) ir ceļā uz to."

Ikgadējās sanāksmes sniedz pieredzi un labās prakses apmaiņas iespēju, lai valstis aizgūtu veiksmīgākos risinājumus un pielāgotu tos savai situācijai. Tādēļ Forumam ir praktisks ieguldījums – tas palīdz pilnveidot oficiālās publikācijas nodrošināšanas procesu un tās pieejamību (ceļu pie sabiedrības).

Rīgas sanāksmes laikā piektdienas pēcpusdienā paralēli notiks trīs semināri, kuros eksperti meklēs atbildes arī uz Latvijai aktuāliem jautājumiem, piemēram, par oficiālās e-publikācijas drošības aspektiem:

  • kā panākt, lai tā vienmēr ir pieejama (oficiālās publikācijas pamatprincips – nepārtraukta pieejamība);
  • kā veicināt lietotāju uzticību internetā publicētai informācijai;
  • kā risināt personas datu aizsardzības problēmjautājumus (publicējot informāciju, kas satur personas datus).

Ar semināru atziņām darba grupas iepazīstinās Foruma noslēgumā piektdien.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI