NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra

Amatnieki gatavojas Brīvdabas muzeja gadatirgum

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā jāņabērni visu gadu dziesmas krāj, pošoties īsākajai gada naktij, tā amatnieki gatavojas savam gadatirgum, kurš šogad Brīvdabas muzejā notiks jau četrdesmito reizi.

FOTO: no A. Meļķa personīgā arhīva

Šās nedēļas nogalē 5. un 6. jūnijā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā jau četrdesmito reizi notiks lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgus. Muzeja plašumus piepildīs amatnieki no visiem Latvijas novadiem ar dažādiem tautas lietišķās mākslas izstrādājumiem – rotaslietām, keramiku, pinumiem, austām segām, rakstainiem cimdiem.

Šogad dalībai gadatirgū saņemti 502 pieteikumi, kopumā ar saviem darinājumiem grasās piedalīties ap 2100 amatnieku. Visaktīvāk šogad gadatirgum pieteikušies rokdarbnieki, stāsta muzeja direktores vietniece Baiba Erdmane.

Amatnieku gada notikums

„Gadatirgus Brīvdabas muzejā ir īpašs. Pirmkārt, jau tās neatkārtojamās, īpašās gaisotnes dēļ, ko nevar salīdzināt ne ar vienu citu pasākumu Latvijā. Sajūtu līmenī, šķiet, ka vibrē pat gaiss! Visiem, kas piedalās, tas ir gada notikums numur viens. Daudzi Latvijas amatnieki vispār visu gadu gatavojas tieši šim, viņiem vienīgajam pasākumam. Pats galvenais princips, kas tiek ievērots gadatirgū, – visi izstrādājumi ir tapuši Latvijā, no Latvijas materiāliem, principā tas ir mūsu tautas zelta fonds!” uzskata amatnieks Andris Meļķis, kurš no Latvijas akmeņiem gatavo rotaslietas un Brīvdabas muzeja gadatirgū piedalīsies otro reizi.

Arī keramiķe Ingrīda Cepīte no Gulbenes Brīvdabas muzejā tradicionālo lietišķās mākslas gadatirgu raksturo kā Latvijas amatnieku centrālo gada pasākumu, uz kuru tautas mākslas daiļamata meistari cenšas radīt ko jaunu un īpašu. I.Cepīte galvenajā amatmākslas pasākumā piedalās jau piekto reizi, kopš sākusi strādāt individuāli un keramikas izstrādājumu veidošana ir viņas ikdiena. Iepriekš viņa strādāja Vaidavas keramikas cehā.

Katrā gadatirgū ko jaunu

Šogad gadatirgus apmeklētājiem keramiķe I.Cepīte piedāvās piena krūzes, kafijas un tējas kanniņas. Ar katru gadu amatniece „apaudzē” savu kolekciju – sākumā veidojusi bļodas, taču lēnām pilnveidojusi un papildinājusi izstrādājumu klāstu, ielāgojot arī to, pēc kā taujāts iepriekšējā reizē.

„Pērn gadatirgū ar Latvijas akmeņu rotām piedalījāmies pirmo reizi – pirms gada tas bija jaunums, bijām tikko sākuši tās darināt un joprojām esam vienīgie,” stāsta A.Meļķis. Šogad amatnieks uz gadatirgu vedīs ne tikai kaklarotas, auskarus un kulonus, bet arī dažādus praktiski izmantojamus suvenīrus no akmens. „Cilvēkiem atkal sāk patikt dabiskas un savā būtībā vienkāršas lietas. Un akmens ir viens no tām, turklāt tas ir mūžīgs,” filozofiski nosaka amatnieks.

Amata meistaru darbi bieži vien pārsteidz ar to, ka ikdienā pat neiedomājamies, ka šādas lietas var tapt ar viena cilvēka īpašajām prasmēm. Jo amatnieku darinājumi ir ļoti daudzveidīgi - no mazas rotaslietas līdz lielām mēbelēm, un kur nu vēl katram novadam raksturīgie apģērbi, sadzīves priekšmeti, keramika klasiskās un jaunās formās, pītie grozi u.c. Arī mūsdienu modernais dizains zināmā mērā ir tā pati amatniecība. Cilvēki šīs lietas ir pirkuši un pirks, un kas ir būtiski - visām amatnieku darinātajām lietām ir īpašs siltums un mīļums, un to jau jūt, vērtē meistari. Lai cik mūsu ikdiena piesātinās ar jaunām tehnoloģijām, ir lietas, kuras vienmēr būs pieprasītas - tās, kuras simbolizē mūsu zemi un mūs pašus, kuras nāk no senatnes un ir saistītas ar tradīcijām un katram latvietim ir tuvas.

"Brīvdabas muzejs prognozē, ka šogad viesu skaits pārsniegs 35 tūkstošus."

„Cilvēki bieži brīnās – vai tad tie ir mūsējie, un tādās krāsās? Latvijā no jūras izskaloto akmentiņu daudzveidība ir ļoti liela – ne tikai mūsu pašu daudzinātais latvju pelēkais vai sarkanais granīts, ir arī vizlu, olivīnu, jašmu, granātu paveidu saturošie dažādi kvarci,” saka A.Meļķis.

Brīvdabas muzeja apmeklētāji nereti pēc tam gada ritumā lūko pēc amatnieku darinājumiem, kāds dāvanai, kāds savam priekam, varbūt atceras, kas acīs iekritis un prātā palicis. 

Brīvdabas muzeja gadatirgi visapmeklētākie bija 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā, tad kopējais apmeklētāju skaits abās gadatirgus dienās sasniedza 40 tūkstošus. Pēdējos piecos gados apmeklētāju skaits ir bijis nemainīgs, aptuveni 32 000 apmeklētāju. Šogad Brīvdabas muzejs prognozē, ka viesu skaits pārsniegs 35 tūkstošus.

Gadatirgus 5. jūnijā pulksten 10 tiks atklāts ar pūtēju orķestra „Rīga” programmu un ilggadējāko gadatirgus dalībnieku sveikšanu. Gadatirgus 40. gadu jubileja tiks svinēta ballē 5. jūnijā ar grupas „Labvēlīgais tips” piedalīšanos. Par godu tautas lietišķās mākslas gadatirgus 40 gadu jubilejai šogad tajā būs divas skatuves – Mazā skatuve, kas atradīsies Gadatirgus laukumā, un Lielā skatuve, kas atradīsies Kurzemes zvejnieku ciema pļavā. Uz abām skatuvēm apmeklētājiem tiks piedāvāta plaša kultūras programma gan 5. jūnijā, gan nākamajā dienā. Abas gadatirgus dienas notiks arī amatnieku izstrādājumu izsole uz Mazās skatuves, kuras laikā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti Brīvdabas muzeja ekspozīcijas ēkas „Liepājas ostmalas noliktava „Bezdelīga”” restaurācijai.

Brīvdabas muzeja gadatirgus 5. un 6. jūnijā būs atvērts no plkst. 9.00 līdz 17.00. Ieejas biļetes iepriekšpārdošanā līdz 5. jūnijam var iegādāties lētāk „Biļešu servisa” kasēs. Ieeja gadatirgū bērniem līdz septiņu gadu vecumam un personām ar invaliditāti bez maksas. Gadatirgus laikā nav atļauta ieeja ar dzīvniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI