NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. novembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Satiksme
6
4
6
4

Medicīniskā uzziņa autoskolās – pārāk formāla formalitāte

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabineta noteikumi neparedz tik vienkāršotu veselības pārbaudi, kādu nereti praktizē autoskolu uzaicinātie ārsti, taču noteikumu normas tiek viegli apietas.

Ikvienam šoferim, lai viņš būtu tiesīgs piedalīties ceļu satiksmē, nepieciešama medicīniskā uzziņa, kas ik pēc noteikta laika jāatjauno. Pirms sēšanās pie stūres autovadītāju kursos, šāds dokuments jāiegūst arī topošajiem autovadītājiem. Tā vietā, lai ārsts rūpīgi pārbaudītu cilvēka veselības stāvokli, nereti apskate autoskolās medicīniskās uzziņas saņemšanai ilgst vien pāris minūtes, un būtībā vidēji 9-15 lati tiek samaksāti tikai par ārsta parakstu.

Satiksmē – pēc divu minūšu pārbaudes

„Esmu sākusi mācīties autoskolā. Jau iepriekš biju noskaidrojusi – lai iegūtu autovadītāja tiesības, obligāti jāiziet medicīniskā pārbaude un jāsaņem izziņa. Kad skola piedāvāja šo uzziņu nokārtot uz vietas, nešauboties piekritu. Tas bija ne tikai ātrāk un ērtāk, bet arī lētāk. Samaksāju deviņus latus, vizīte pie speciālista aizņēma vidēji divas minūtes, un medicīniskā uzziņa jau bija man kabatā. Parēķināju: ja man būtu jābrauc pie savas ģimenes ārstes, kas pieņem ārpus Rīgas (mana deklarētā dzīvesvieta nav Rīgā), tam būtu jāvelta vismaz divas dienas un man tas izmaksātu iespējams pat 20 un vairāk latu. Ceļa izdevumus šajā summā nemaz neiekļāvu. Tomēr tajā pašā laikā prātoju, kādēļ iespējams iegūt šo uzziņu autoskolā tik nejēdzīgā veidā! Man taču pārbaudīja tikai redzi, speciālists apskatījās, vai neesmu reģistrēta narkoloģijas uzskaitē, un pajautāja, vai pašai nav kādu veselības sūdzību.

Esmu daudz dzirdējusi, ka Latvijā ir ļoti augsts to slimnieku skaits, kuriem nopietnas saslimšanas atklāj jau ielaistās stadijās. Iedomājos, ja pie mums būtu līdzīgi kā Lietuvā, kur, lai iegūtu medicīnas uzziņu, obligāti jānodod asins analīzes un jāapmeklē vēl vairāki nozīmīgi ārsti, tad ielaisto slimību skaits samazinātos. Protams, visticamāk, sākumā šoferi būtu neapmierināti, jo kurš gan labprātīgi vēlas tik rūpīgi izmeklēt savu veselību, taču ilgtermiņā būtu ieguvēji visi. Diemžēl šobrīd tie deviņi, desmit vai citviet pat 15 lati, kurus maksā, lai saņemtu medicīnisko uzziņu, ir zemē nosviesta nauda, bet ārstiem – lielisks bizness, kā krīzes laikā piepelnīties,” skarbi izsakās Diāna (26 gadi).

"Ja medicīniskā uzziņa ir reģistrēta CSDD, šoferis var to līdzi nevadāt."

Autoskolu klienti uz jautājumu, kādā veidā viņi izvēlas iziet medicīnisko apskati, pārsvarā atbildēja, ka dodas uz autoskolu speciāli organizētām veselības pārbaudes dienām.

Lai noskaidrotu, kā realitātē autoskolās tiek izsniegtas medicīniskās uzziņas, portāls LV.LV veica brīvu atlases eksperimentu, iejūtoties topošā autoskolas klienta lomā un zvanot uz vairākām plašāk zināmām autoskolām, lai to pārstāvjiem uzdotu jautājumu: „Kā iespējams nokārtot veselības pārbaudi medicīniskās uzziņas saņemšanai?”

Arī autoskolās atzina, ka klienti pārsvarā izvēlas kārtot medicīnisko uzziņu autoskolā, nevis doties pie saviem ģimenes ārstiem. Piemēram, autoskolā „Autoprieks” medicīniskās uzziņas saņemšana pie skolas aicinātajiem mediķiem izmaksā deviņus latus un veselības pārbaude norit ne ilgāk par 10 minūtēm. Ārsts pārbauda redzi, lūdz aizpildīt veselības anketu un medicīnas uzziņu izsniedz nākamo divu nedēļu laikā. Šis laiks nepieciešams, lai pārbaudītu, vai klients nav Narkoloģijas centra uzskaitē.

Arī autoskola „Credo” medicīnisko uzziņu piedāvā nokārtot pie viņu uzaicinātiem ārstiem. Šis pakalpojums izmaksā 14 latus un, pēc skolas pārstāvja teiktā, aizņem pat mazāk nekā piecas minūtes. Ārsts pārbauda redzi un vēnas, lai konstatētu, vai topošais braucējs nav narkomāns. Jau pēc nepilnas nedēļas, ja veselības problēmas nav konstatētas, tiek izsniegta medicīniskā uzziņa.

Salīdzinājumā – ja cilvēks pēc medicīniskās uzziņas dotos uz “Veselības centru 4”, pārbaude ilgtu ap 40 minūtēm un būtu nepieciešams apmeklēt gan acu ārstu, terapeitu un psihiatru, gan arī narkologu, ķirurgu un citus speciālistus. 

Uzziņa pa pastu

Kārtību, kādā jāveic veselības pārbaudi transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju, nosaka 05.02.2008. Ministru kabineta noteikumi Nr. 57 „Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību”.

Šie noteikumi paredz, ka transportlīdzekļa vadītāja un pretendenta pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi pēc viņa izvēles veic un medicīnisko uzziņu vai atzinumu sniedz ģimenes ārsts, kura pacientu sarakstā transportlīdzekļa vadītājs vai pretendents ir reģistrēts un kura veselības aprūpē viņš ir vismaz sešus mēnešus, vai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts vai terapeits un kuras sastāvā ir neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs, ķirurgs vai traumatologs ortopēds, psihiatrs un narkologs.

"Policistiem, kuri aptur autovadītāju, nav tiesības apstrīdēt ārstu izsniegto medicīnisko uzziņu."

Ministru kabineta noteikumi neparedz tik vienkāršotu veselības pārbaudi, kādu nereti praktizē autoskolu uzaicinātie ārsti. Taču arī citkārt šo noteikumu normas tiek viegli apietas, piemēram, no autoskolu studentiem kāds atzina, ka medicīnisko uzziņu, ko neklātienē izsniedzis viņa ģimenes ārsts laukos, viņam mamma atsūtījusi uz Rīgu pa pastu.

„Ja iedzīvotājiem ir radušās aizdomas, ka noteiktās autoskolās medicīniskās izziņas tiek izsniegtas formāli vai netiek ievērotas kādas citas normatīvos aktos noteiktās prasības, Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus vērsties ar iesniegumiem Veselības inspekcijā Rīgā, Klijānu ielā 7, LV-1012. Informācija arī pa tālruni 67819671,” aicina Ieva Raboviča, Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste. Viņa izvairās komentēt apkopotās pieredzes par pārāk vienkāršoto pieeju medicīniskās uzziņas saņemšanai dažās autoskolās, vien norāda, ka Veselības inspekcija plānveida pārbaužu laikā kontrolē ārstu komisijas un ārstniecības personas, kas izsniedz medicīniskās uzziņas autoskolās, kā arī pamatojoties uz iedzīvotāju iesniegumiem. Taču – kamēr iedzīvotāji neprotestē un iesniegumus neraksta, papildu pārbaudes veiktas netiek.

Policisti uzziņu apstrīdēt nevar

CSDD Kvalifikācijas daļas pārstāve Daina Lipiņa norāda, ka policistiem, kuri uz ceļa aptur autovadītāju, nav tiesības apstrīdēt ārstu izsniegto medicīnisko uzziņu. „Ja ārstu komisija atzinusi, ka cilvēks ir vesels un var piedalīties ceļa satiksmē, policistiem šī uzziņa ir jārespektē. Ja policistam ir aizdomas, ka konkrētais šoferis nav vesels, viņš neko iesākt nevar, ja vien nav pamatotas aizdomas, ka autovadītājs brauc dzērumā vai narkotisko vielu reibumā. Viena lieta gan visiem ceļu satiksmes dalībniekiem būtu jāzina: ja šoferim nav medicīniskā uzziņa vai tai ir beidzies termiņš, policists par šo pārkāpumu var sodīt,” skaidro D. Lipiņa.

Ja medicīniskā uzziņa ir reģistrēta CSDD, šoferis var to līdzi nevadāt. Ja tā nav reģistrēta, šoferim līdz ar autovadītāju apliecību pēc policista aicinājuma jāuzrāda arī medicīniskā uzziņa. Lai šo uzziņu reģistrētu, pašam jābrauc uz tuvāko CSDD iecirkni. Savukārt, lai pārbaudītu, vai medicīniskā uzziņa atrodas reģistrā, var zvanīt un jautāt tuvākās CSDD Kvalifikācijas daļas pārstāvim.

No vienkāršotās veselības pārbaudes medicīniskās uzziņas saņemšanai ieguvēji ir ārsti un īstermiņā – arī autovadītāji, taču tas ir tikai līdz brīdim, kad cilvēkam veselības problēmas tiek atklātas pārāk novēloti vai autoavāriju izraisījusi persona, kuras veselības traucējumus ārsts divu minūšu apskatē nav paguvis konstatēt. Dalība ceļu satiksmē kļūtu arī drošāka, ja šoferi par pārāk formālu ārstu pieeju veselības pārbaudei ziņotu Veselības inspekcijai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI