NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. novembrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
2
2

Nodarbinātības aģentūru klienti atzīst par vajadzīgu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Galvenais ierosinājums klientu apkalpošanas pilnveidei - inspektoru skaita palielināšana pie pirmreizējās reģistrācijas un "dzīvās rindas" principa maiņa pret mūsdienīgu elektronisko numuriņu sistēmu.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) jaunākās klientu aptaujas rezultāti par iestādes sniegtajiem pakalpojumiem ir atzinīgi: klienti gandrīz nav izteikuši kritiku, visi piedāvātie pasākumi tiek cildināti. Tomēr tā nav tikai uzsišana sev uz pleca, uzsver NVA Karjeras metodikas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Dita Lūka.

Divus mēnešus visās NVA 28 reģionālajās filiālēs notika klientu aptauja, lai izvērtētu bezdarbnieku un darba meklētāju viedokli par NVA darbību un pakalpojumiem. Pavisam tika aptaujāti 5% klientu – procentuāli tikpat, cik pagājušajā gadā, bet skaitliski – trīsreiz vairāk. Pērn 5% bezdarbnieku bija 2718 cilvēki, šogad – jau 6195. Anketas respondentiem izsniedza reģionālo filiāļu inspektori, īpaši neatlasot viņus pēc vecuma, dzimuma vai izglītības līmeņa.

NVA speciāliste Dita Lūka nepiekrīt, ka anketas varēja iedot tikai labvēlīgi noskaņotajiem klientiem, lai iegūtu iespējami pozitīvu rezultātu. „Domāju, ka aptaujas rezultāts rāda patieso klientu attieksmi. Ikdiena liecina, ka bezdarbnieki kļūst arvien atklātāki. Protams, darba gaitā saskaramies gan ar sūdzībām, gan neapmierinātiem klientiem, tomēr pārsteidza, ka klienti Nodarbinātības aģentūru vērtē tik pozitīvi.”

"Viens no galvenajiem ierosinājumiem aģentūras darbinieku konsultāciju pilnveidei ir palielināt aģentūras darbinieku skaitu, lai paaugstinātu individuālo konsultāciju efektivitāti."

Piecu procentu klientu aptaujāšanu kā pietiekami augstu procentu vērtē Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Par izteikti pozitīvajiem rezultātiem strikta komentāra viņam nav: viss atkarīgs no anketēšanas stila. Ja aptaujātajam anketa jāaizpilda uz vietas, viss atkarīgs no noskaņas. Ja cilvēkam šķiet, ka negatīvas atbildes arī viņu pašu varētu ietekmēt negatīvi, visticamāk, viņš dos pozitīvākus vērtējumus. „Pamēģiniet koncentrācijas nometnē ieslodzītos aptaujāt par dzīves apstākļiem. Visiem taču ir skaidrs, ka tos, kas izsakās vissliktāk, nošaus pirmos,” teic A. Kaktiņš. Tomēr viņš nedomā, ka NVA klientu 2009. gada aptauja nav objektīva: ja iegūtie rezultāti tik pārliecinoši rāda, ka viss ir labi, tad, visticamāk, tā arī ir.

Saka tikai labus vārdus

71% respondentu augsti novērtē NVA darbinieku prasmi izskaidrot jautājumus par bezdarbnieka un darba meklētāja tiesībām, pienākumiem un aģentūras pakalpojumiem. Tikai 1% aptaujas dalībnieku minēto prasmi novērtē kā zemu. NVA darbinieku palīdzību darba meklēšanā 69% respondentu kā nozīmīgu (24% no tiem vērtē kā ļoti nozīmīgu), 27% kā apmierinošu, savukārt tikai 4% šo palīdzību uzskata par nepietiekamu. „Jāuzsver: mēs neesam gatavi tikai kaut ko klientam dot, bet mēs vēlamies sadarboties,” aicina D. Lūka, atzīstot, ka darba meklētāju aktivitāte nemitīgi pieaug.

94% bezdarbnieku pozitīvi vērtē NVA filiāļu atrašanās vietas, 96% savukārt apmierina to pieņemšanas laiki. Iepriekšējā, 2008. gadā veiktajā aptaujā NVA pieņemšanas laiki apmierināja 98% respondentu, savukārt filiāļu atrašanās vietas – 92 procentus aptaujāto. Klientu attieksme šobrīd gan varētu būt citāda, jo NVA vairs nestrādā piektdienās.

Viens no aptaujas mērķiem bija noskaidrot NVA pasākumu, iegūtās informācijas, konsultāciju u.c. pakalpojumu praktisko lietderību. Par vislietderīgākajiem NVA pakalpojumiem darba meklēšanas gaitā atzītas informatīvās dienas, informācija par brīvajām darbavietām, neformālās izglītības apguve, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi, kā arī profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas vai kvalifikācijas paaugstināšanas programmas.

"Klientu attieksme šobrīd jau varētu būt citāda, jo NVA vairs nestrādā piektdienās."

Vērtējot ieguvumu no aģentūrā saņemtajām konsultācijām, vislielāko respondentu atzinumu ieguva informācija par brīvajām darbavietām un par konkrētam klientam piemērotiem NVA pakalpojumiem. Daudzi aptaujātie ļoti atzinīgi novērtēja NVA sniegto psiholoģisko atbalstu. “Aptaujas rezultāti mums apliecināja, ka pakalpojumi, ko piedāvājam, ir vajadzīgi, un mums tie jāattīsta,” uzsver D. Lūka.

Būtiskākie informācijas iegūšanas avoti 2009. gadā ir tādi paši kā pērn - vispirms draugi un paziņas, tad masu mediji, darba devēji un NVA mājaslapa. Salīdzinājumā ar 2008. gada aptauju par 13% ir pieaudzis NVA mājaslapas apmeklētāju skaits. Īpaši darba meklētājiem interesē NVA mājaslapas sadaļa „CV/Vakanču portāls”, kurā ik mēnesi ieskatās 70 000 apmeklētāju.

2009. gada aptaujā tika iekļauts jautājums par respondentu plāniem strādāt ārzemēs. Vairāk nekā puse respondentu (56%) darba iespējas ārzemēs nemeklē, tomēr ievērojams to skaits (kopumā 44%) meklē darbu ārzemēs un plāno pamest Latviju vai darbu jau atraduši. “Tā ir zīme, ka liela daļa cilvēku tomēr grib palikt un strādāt tepat, tomēr mani pārsteidza, ka 4% aptaujāto jau ir ceļa jūtīs darbam ārzemēs,” atzīst D. Lūka.

Dod padomus attīstībai

 Aptaujas dalībnieki tika aicināti sniegt ierosinājumus un priekšlikumus par NVA piedāvāto pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu. Galvenais ierosinājums klientu apkalpošanas pilnveidei - inspektoru skaita palielināšana pie pirmreizējās reģistrācijas un "dzīvās rindas" principa maiņa pret mūsdienīgu elektronisko numuriņu sistēmu. Vēl klienti atzīst: jums vajag vairāk darbinieku. Viens no galvenajiem ierosinājumiem aģentūras darbinieku konsultāciju pilnveidei ir palielināt aģentūras darbinieku skaitu, lai paaugstinātu individuālo konsultāciju efektivitāti. Kā stāsta D. Lūka, bezdarbnieku skaits nemitīgi pieaug, savukārt NVA darbinieku skaits samazinās, to, protams, jūt arī klienti.

No saviem klientiem NVA vēl saņēmis dažādus ierosinājumus informatīvo dienu rīkošanai. Piemēram, klienti grib, lai organizētu informatīvās dienas novados, tuvāk klientu dzīvesvietām, un mudina rīkot informatīvās dienas gan latviešu, gan krievu valodā, pieaicinot gan VSAA, gan VID pārstāvjus. Savukārt aģentūras sniegto pakalpojumu pilnveidei bezdarbnieki rosina piedāvāt vairāk apmācību un iespēju tām reģistrēties elektroniski, vairāk informācijas bezdarbniekiem sniegt e-pastā, lai nav jāmeklē filiālē un jāgaida rindā, kā arī palielināt datoru skaitu, kas domāti klientu darbam informācijas ieguvei.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI