NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Ilona Lejniece
Dr.oec.
27. jūnijā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā

Riski islāma finanšu sektorā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Islāma tiesību normu pamatā ir islāma svētie raksti – Korāns.

FOTO: www.sxc.hu

Islāma finanšu sektora noslēpums izpaužas sistēmā, pēc kuras tiek atvasinātas islāma tiesību normas, un tās pamatā ir islāma svētie raksti – Korāns. Šī sistēma aptver tiesību normas gan sabiedriskajā, gan privātajā dzīves jomā, tādās nozarēs kā politika, ekonomika, komercdarbība, saistību tiesības, ģimenes tiesības, finanses (arī banku sistēma) u.c., bet šīs sistēmas likumu apkopojums kodeksā vai vienotā izdevumā nepastāv. Sistēmu, ko dēvē par šariatu, iedala divās lielās nodaļās – kalpošana un sadzīve, t. sk. tiesību process, finanšu darījumi utt. Šariats aizliedz ieguldījumus “toksiskos” aktīvos, neļauj spekulēt un maksāt aizdevuma procentus, sargā investorus un baņķierus no alkatības, kas novedusi pie pasaules krīzes finanšu sektorā.

Tā, ievadot rakstu sēriju par Latvijā maz pazīstamo finanšu sektoru – islāma bankām, maijā bija lasāms portālā LV.LV. Šoreiz turpinājums – par riskiem islāma finanšu sektorā.

Dalās gan peļņā, gan zaudējumos

Islāma banku galvenais darbības princips – klients dala peļņu un zaudējumus kopā ar banku, darbojoties uz partnerattiecību pamata un balstoties uz taisnīguma koncepciju, kurā nepārklājas dažādu resursu funkcijas.

Islāma banku ētisko principu sistēmas pamatos iebūvēta pamatīga aizsardzība pret pārmērīgiem riskiem.

"Islāma banku galvenais darbības princips – klients dala peļņu un zaudējumus kopā ar banku. "

Šīs bankas savā darbībā izmanto dažādas procedūras, pārbaudot klientu maksātspēju, lai izvairītos no sarežģījumiem nākotnē. Ja aizņēmējam ir iestājusies daļēja maksātnespēja, tad tiek pagarināts aizdevuma atmaksas termiņš, lai atjaunotu maksātspēju, taču netiek ieturēti līgumsodi vai soda procenti.

Pastāv divi islāma banku produkti – vienošanās līgums “Murabaha” un nomas jeb līzinga līgums “Ijarah”,kuru nosacījumos ir paredzēts, ka nokavējuma nauda tiks pārskaitīta labdarībai, bet pats līgums starp pusēm paredz apmaksu veikt nekavējoties.

Ja banka nopirkusi preci

Ja banka ir nopirkusi preci klienta interesēs (jā, šādas darbības tiek veiktas!) un klients atsakās to nopirkt, tad šī prece var tikt pārdota tirgū, tādējādi, iespējams, radot zaudējumus. Samazināt zaudējumus var divējādi.

1. Sagaidīt klienta solījumu pirkt preci no bankas, bet, ja klients atsakās to darīt, tad legāli uzspiest preces pirkšanu. Šajā gadījumā zaudējumus sedz klients. Banka var arī pieprasīt no klienta drošības naudu, ko varētu izmantot zaudējumu segšanā. Ja iegādātā prece ir viegli pārdodama tirgū, tad solījumu no klienta banka var neņemt. Nogaidot noteiktu laikposmu, banka var noformēt preču pārdošanu. Vienpusēja preču pārdošana nav iespējama, jo tas ir obligāts divpusējs līgums.

"Ir svarīgi, lai piegādātājs un klients nav saistīti savā starpā un tiem nav savstarpēju īpašumtiesību uzņēmumā. "

2. Banka pērk preci ar noteikumu, ka tad, ja klients atsakās pirkt preci noteiktā laikā, tad tā tiek atdota piegādātājam un pārdošana tiek atcelta.

Ir svarīgi, lai piegādātājs un klients nav saistīti savā starpā un tiem nav savstarpēju īpašumtiesību uzņēmumā. Ja tomēr tās ir, tad maksimālais līdzdalības limits iespējams 49 procenti, bet vēlams, lai līdzdalība nepārsniegtu 33 procentus. Lai mazinātu šo risku, tiek savākta pilna informācija par piegādātāju, tādējādi izvairoties no neatļautām attiecībām starp piegādātāju un klientu.

Ja klients nepilda saistības

Īslaicīgā periodā, kurā preces īpašumtiesības pieder bankai un klients vēl nav nopircis no bankas preces, bankai ir tiesības tās iznīcināt. No šī riska nevar pilnībā izvairīties, bet to var samazināt, iespējami saīsinot laiku starp preces īpašumtiesību pārņemšanu un pārdošanu.

Pagarināt īpašumtiesības uz preci nav atļauts, taču banka var rīkoties kā klienta aģents un šajā gadījumā pārdot preces un dot peļņu klientam viņa neatmaksātā aizdevuma atmaksāšanai.

Ja tiek atklāta neatbilstoša preces vērtība, tad tiek veidots preces iekšējās cenas datubāzes monitorings.

Ja līguma termiņš nav pareizi noteikts un klients nespēj veikt maksājumu laikus, tad klienta naudas plūsma tiek aplikta ar nodokli, lai noteiktu tā spēju izpildīt maksājumu, saskaņojot naudas plūsmu ar termiņu. Par spīti naudas plūsmas pieskaņošanai pastāv iespēja, ka klients var kavēt vai vispār nenokārtot maksājumu.

Maksājuma kavējumu nevar klasificēt kā saistību nepildīšanu. Taču, ja tiek prasīts dzēst maksājuma kavējumu, tad klientam tas ir jādara nekavējoties. Ja prasība netiek izpildīta, klientu var klasificēt kā saistību nepildītāju.

Līgumā ir noteikta fiksēta cena, kuru nevar mainīt. Ilgtermiņa līgumi tiek sastādīti reti. Cenas fiksēšana ir pārdevēja tiesības un pircēja pienākums, jo nepastāv vienpusēja cenas maiņa bez iepriekšējas vienošanās. Jebkura taktiska vienošanās kļūst par augļošanu, kas nav atļauta.

Kā jau minēts, līguma pagarināšana nav atļauta. Risku nevar novērst, taču var samazināt, saskaņojot klienta naudas plūsmu ar līguma termiņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI