E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9718
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Denomināciju var veikt, ja ir balsu vairākums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2016
Liene

Situācija - jāveic pamatkapitāla denominācija, līdz ar to jāsagatavo dalībnieku sapulces protokols. Dalībnieki - divas personas: viena - LR pilsonis, otrs - ārzemnieks un nevar tuvākajā laikā atbraukt parakstīt vai piedalīties protokola sastādīšanā. Vai LR pilsonis, ja viņam pieder 82% kapitāla daļas, var būt par sapulces vadītāju, protokolētāju un dalībnieku un pieņemt lēmumu pats? Vai tomēr jābūt visiem dalībniekiem?

A
atbild:
07. jūnijā, 2016
Uzņēmumu reģistrs
Baiba Goloveja, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Saskaņā ar Komerclikuma 212. panta pirmo daļu dalībnieku sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās dalībnieki, kuri kopā pārstāv vairāk par pusi no balsstiesīgā pamatkapitāla, ja statūti neparedz lielāku pārstāvības normu. Atbilstoši minētajai tiesību normai, lai sabiedrības dalībnieku sapulce būtu lemttiesīga, tajā ir jāpiedalās vairāk nekā pusei (50% balsstiesīgā pamatkapitāla + 1 balss) sabiedrības balsstiesīgā pamatkapitāla.

Savukārt Komerclikuma 216. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka dalībnieku lēmums ir pieņemts, ja par to nodotas vairāk par pusi no dalībnieku sapulcē pārstāvētajām balsīm, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits. Atbilstoši minētajam, lai dalībnieku sapulcē varētu tikt pieņemts lēmums par sabiedrības pamatkapitāla denomināciju, sabiedrības dalībnieku sapulcē ir jāpiedalās vairāk nekā pusei sabiedrības apmaksātā pamatkapitāla un vairāk nekā pusei no klātesošajām balsīm ir jābalso par denomināciju.

Norādāms, ka Komerclikuma 218. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka par grozījumiem sabiedrības statūtos ir jānodod vismaz divas trešdaļas sapulcē pārstāvēto balsu. Tomēr, ja grozījumi statūtos tiek izdarīti tikai pamatkapitāla denominācijai no latiem uz eiro atbilstoši Komerclikuma pārejas noteikumu 44. punktam sabiedrības dalībnieku sapulces lēmums par statūtu grozījumiem, kas paredz sabiedrības pamatkapitāla un pamatkapitāla daļas nominālvērtības denomināciju no latiem uz eiro, tiek pieņemts ar dalībnieku sapulcē klātesošo dalībnieku vienkāršu balsu vairākumu.

Papildus norādāms, ka saskaņā ar Komerclikuma pārejas noteikumu 45. punktu minētais atvieglojums grozījumu izdarīšanai sabiedrības statūtos ar vienkāršo balsu vairākumu ir spēkā līdz 2016. gada 30. jūnijam. Ja sabiedrības dalībnieki lēmumu par sabiedrības pamatkapitāla denomināciju gribēs pieņemt pēc 2016. gada 30. jūnija, sabiedrības dalībniekiem attiecībā uz grozījumu izdarīšanu statūtos būs jāievēro Komerclikuma 218. panta pirmās daļas noteikumi.

Savukārt Komerclikuma 216. panta otrajā daļā ir noteikts, ka sabiedrības dalībnieku sapulces protokolu paraksta sapulces vadītājs, protokolētājs un vismaz viens dalībnieks – protokola pareizības apliecinātājs. Vienlaikus Komerclikumā nav noteikts aizliegums, ka tā nevarētu būt viena un tā pati persona.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas