E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9691
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu jāsniedz aizbildnim

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2016
Jānis

Labdien, mana bērna mātei ir atņemtas aizgādības tiesības, un bērnam manas slimības dēļ ir iecelts aizbildnis. Vēlos tiesā prasīt uzturlīdzekļu piedziņu no mātes. Nevaram saprast, vai tiesā jāvēršas aizbildnim vai arī varu to darīt pats, jo aizgādības tiesības man nav atņemtas.

A
atbild:
06. jūlijā, 2016

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 29. panta pirmā daļa paredz, ka pašvaldības sociālais dienests sadarbībā ar bāriņtiesu nodrošina bērnam aprūpi pie ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma sniedzēja pēc vecāku lūguma, ja viņi veselības stāvokļa dēļ nespēj bērnu aprūpēt. Savukārt atbilstoši Civillikumā noteiktajam aizbildņi atvieto saviem aizbilstamajiem vecākus.

Tāpat Bērnu tiesību aizsardzības likuma 35. panta ceturtajā daļā noteikts, ka gadījumā, ja vecāki uzturlīdzekļus nemaksā, aizbildnim ir pienākums nodrošināt, ka bērns saņem uzturlīdzekļus no saviem vecākiem. Lai to nodrošinātu, aizbildnim ir tiesības vērsties tiesā.

Vēršoties ar Jūsu jautājumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, tā LV portālam pauda šādu viedokli: lai arī tēvam nav ierobežotas aizgādības tiesības, tomēr ir konstatējami faktiskie apstākļi -  tēva veselības stāvoklis, kas objektīvi ir radījuši ierobežojumu pilnā apjomā rūpēties par bērnu. Ievērojot minēto, bērnam tikusi nodrošināta ārpusģimenes aprūpe, proti, nodibināta aizbildnība. Tādējādi tiek nodrošināts, ka laikā, kamēr nav izbeigušies iemesli, kas bijuši par pamatu aizbildnības nodibināšanai, bērna likumiskā pārstāvja tiesības un pienākumus īsteno aizbildnis. Līdz ar to Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas ieskatā prasības pieteikums tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no mātes ir jāsniedz aizbildnim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas