E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8487
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi piedzenami no tēva, kas ierakstīts dzimšanas apliecībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2015
Laura

Labdien! Man ir tāda problēma, pašlaik šķiros ar vīru un vēlos rakstīt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu bērniem! Un šeit sākas neliela nesaprašana.  Vecākajai meitai (4,5 gadi) mans tagadējais vīrs nav bioloģiskais tēvs, bet kopā sākām dzīvot, kad meitiņai bija pus gads, un viņš bērnu labprātīgi atzina par savu (dzimšanas apliecībā ir rakstīts viņa vārds). Kā man rīkoties šajā situācijā? Vai tad, ja viņš bērnu labprātīgi atzinis par savu, varu no viņa pieprasīt uzturlīdzekļus? Vai viņš tiesā nevar to apstrīdēt?

A
atbild:
21. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Lēmums atzīt paternitāti bērniņam, kurš nav bioloģiskais bērns, ir ļoti nopietns lēmums, kas nozīmē visu vecāka tiesību un pienākumu, tai skaitā arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos, un šis pienākums nebeidzas, ja bērns vairs nedzīvo kopā ar vienu vai abiem dzimšanas apliecībā ierakstītiem vecākiem.

No paternitātes, kas brīvprātīgi atzīta, apzinoties, ka bērna bioloģiskais tēvs ir cits vīrietis, nevar pēc kāda laika atteikties. Atbilstoši Civillikuma 156.pantā noteiktajam tiesa var atzīt paternitāti par neesošu, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Pēc situācijas apraksta spriežot, šis nav tas gadījums.

Jebkurā gadījumā, ja vīrietis ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, Jums ir tiesības lūgt šai personai kā bērna juridiskajam tēvam nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam un nepieciešamības gadījumā celt prasību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas