E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7651
Lasīšanai: 3 minūtes

Nav noteikts, cik pavāriem jāstrādā skolas ēdnīcā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2015
Anda

Labdien! 1. Sakiet, lūdzu, vai ir kāda likumdošana (ja arī nav, tad kā aprēķināt?) vai prasības, cik pavāriem jābūt izglītības iestādes ēdnīcā uz noteikta skaita skolēniem? Pati strādāju pašvaldības ēdināšanas iestādē, izgl. iestādē katru gadu skolēnu skaits pieaug, bet darbinieku skaits nemainās, darbs vairs nav tik kvalitatīvs, jo tiek novirzīts uz kvantitāti. 2. Esmu redzējusi dokumentāciju, kas nosaka, cik lielai kvadratūrai ir jābūt klasei uz 1.skolēnu, bet cik lielai ir jābūt ēdamzālei, virtuves telpām uz 600 skolēniem, kuri ēd, piem., 2 maiņās?

A
atbild:
06. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Pārtikas un veterinārais dienests
Anna Joffe, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Būvnormatīvu LBN 208-15 "Publiskas ēkas un būves" 6.1.nodaļā noteiktas prasības izglītības un zinātnes iestāžu būvēm, tai skaitā noteikts  minimālais sanitāro iekārtu skaits u.tml., taču to vidū nav minētas speciālas prasības izglītības iestāžu ēdināšanas telpām vai virtuvei. Saskaņā ar būvnormatīvu 91.punktu telpu minimālo platību katram skolēnam nosaka atbilstoši higiēnas prasības regulējošiem normatīvajiem aktiem.

Pamatdokuments, kurā iekļauti visi normatīvi attiecībā uz  higiēnas prasībām skolās, ir Ministru kabineta noteikumi Nr.610 „Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm”. Arī šajos noteikumos nav noteiktas specifiskas prasības ēdināšanas telpām, taču saskaņā ar minēto noteikumu 50.punktu ēdināšanas blokā (ēdināšanas telpa ar virtuvi un palīgtelpām) tiek ievērotas pārtikas aprites uzņēmumam noteiktās higiēnas prasības.  

„Arī pārtikas aprites likumdošana neparedz konkrētas platības virtuvei un ēdamzālei, galvenais, lai virtuvē varētu ievērot gan obligātās higiēnas prasības, gan labu ražošanas un higiēnas praksi. Tāpat normatīvajos aktos, kas regulē pārtikas apriti, nav noteiktas prasības personāla skaitam (štatu vienību daudzumam uz vienu skolēnu). Tas ir katra darba devēja ziņā,” skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Līdz ar to situācijā, ja pakalpojuma sniedzējs nespēj nodrošināt ēdināšanu izglītības iestādē atbilstoši normatīvos aktos un noslēgtajā līgumā noteiktajām prasībām, tam  būtu jāpieņem attiecīgs lēmums par darbinieku skaita palielināšanu saistību izpildei un kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanai.

Informācija par normatīvajiem aktiem, kas regulē pārtikas apriti, un labas higiēnas prakses vadlīnijām ir pieejama Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā sadaļā „Pārtikas uzraudzība” >  „Informācija uzņēmējiem” vai Zemkopības ministrijas mājaslapas sadaļā „Pārtikas higiēna”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas