E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6676
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Šķiršanās, ja laulātie nedzīvo Latvijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2015
Sarmīte

Vai laulību iespējams šķirt ārpus LR robežām, ja abi laulātie atrodas ārpus Latvijas Republikas? Vai iesniegumu par laulības šķiršanu var nosūtīt pa pastu?

A
atbild:
10. martā, 2015
Laura Studente
LV portālam

Jums ir iespēja laulību šķirt ārzemēs, ja atrodaties Eiropas Savienībā. Ārvalstīs šķirta Latvijas pilsoņu laulība arī Latvijā ir atzīstama par neesošu. Par šķiršanās procesu norisi katrā no ES dalībvalstīm var lasīt šeit.

Lai šķirtu laulību, ir jāatbilst vismaz vienam no Regulas (EK) Nr.2201/2003 norādītajiem iemesliem. Regula nosaka – lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām, kuras teritorijā atrodas:

  • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo, vai
  • atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • laulāto kopīga pieteikuma gadījumā, viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta, vai
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas, vai
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, „domicils” šajā dalībvalstī;

kuras valsts piederība ir abiem laulātajiem vai Apvienotās Karalistes un Īrijas gadījumā, – kurā ir abu laulāto „domicils”.

Tādējādi laulību var šķirt arī tajā valstī, kur atrodas laulāto pastāvīgā dzīvesvieta. Nav būtiski, kur noslēgta laulība - vai tā tikusi noslēgta Latvijā, kādā citā Eiropas Savienības valstī vai kādā no trešajām valstīm. Izņemot, ja pārrobežu laulības šķiršanas lieta saistīta ar kādu no valstīm, kas neietilpst ES, ar kurām Latvijai noslēgti t.s. tiesiskās palīdzības līgumi (Krievijas Federācija, Ukraina, Baltkrievijas Republika, Uzbekistānas Republika, Kirgizstānas Republika un Moldovas Republika). Atsevišķos gadījumos, nosakot piekritību laulības šķiršanas lietai, var nākties piemērot tiesiskās sadarbības līgumu.

Latvijā laulību var izšķirt tiesā vai pie notāra. Laulības šķiršanu pie notāra var uzsākt tikai tādā gadījumā, ja tam piekrīt abi laulātie, turklāt viņu starpā nav strīdu par mantas sadali un turpmāko bērnu audzināšanu. Pretējā gadījumā jāšķiras ar tiesas palīdzību.

Ja laulību vēlas šķirt Latvijā, tad saskaņā ar Civilprocesa likumu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos (nepieciešama speciāla pilnvara). Ja personas, no kuras vēlas šķirties, dzīvesvieta neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

Papildu informācija LV portāla skaidrojumā „Kā izšķirties ar ārzemnieku tiesā” un citās atbildei pievienotajos skaidrojumos un e-konsultācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas