E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6044
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi jānodod tam vecākam, pie kā dzīvo bērns

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2015
Sergejs

Labdien. Man jautājums. Esmu neziņā par to, kā tālāk rīkoties. Esmu samaksājis tiesu izpildītājam visu summu, ieskaitot uzturlīdzekļu parādu. Bet esmu sazinājies ar tā saucamo iesniedzēju un pajautāju viņai atvērt kontu uz bērna vārdu, uz ko man tika atteikts. Kā man rīkoties? Viņas atbilde bija, ka viņai esot izdevīgi saņemt naudu no uzturlīdzekļu fonda. Zinot to, ka iesniedzēja nesen ir sarakstījusies ar citu cilvēku un abi nestrādā algotu darbu. Es labprāt negribu sūtīt naudu uz iesniedzējas kontu, nezinot, kā tas tiks izlietots. Kā man rīkoties šajā situācija? Paldies.

A
atbild:
12. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Šādā situācijā uzturlīdzekļi tomēr ir jānodod bērna mātei. 

Civillikuma 177.pants nosaka, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu.

Civillikuma 179.pants paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu mantas stāvokli uzturēt bērnu. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Savukārt atbilstoši Civillikuma 178.pantam, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Tātad, ņemot vērā iepriekšminēto, ja bērns dzīvo pie mātes, viņai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no bērna tēva bērna uzturam

Tā kā uzturlīdzekļi ir paredzēti noteiktam mērķim – bērna uzturam, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa, veselības aprūpes nodrošināšanai, izglītošanai u.tml., tos nevar uzskatīt par bērna brīvo mantu, kas atbilstoši Civillikuma 195.pantam var tikt izņemta no vecāku pārvaldības, ja bērns sasniedzis 16 gadu vecumu. Arī no šāda aspekta raugoties, ja bērns atrodas mātes ikdienas apgādībā, bērna tēvam uzturlīdzekļi bērna uzturam būtu jānodod bērna mātei.   

Visbeidzot, no jautājuma ir saprotams, ka uzturlīdzekļus maksājat uz tiesas sprieduma pamata, ar kuru apmierināta prasība piedzīt uzturlīdzekļus par labu bērna mātei bērna uzturam. 

Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai - spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms, ja vien tas Civilprocesa likuma 203.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts. Tāpēc Jūsu pienākums ir izpildīt tiesas spriedumu un maksāt uzturlīdzekļus tādā apmērā un kārtībā, kādu noteikusi tiesa, proti, nododot uzturlīdzekļus bērna mātei. 

Tiesību normās nav paredzētas tiesības vienam no vecākiem prasīt atskaiti par maksāto uzturlīdzekļu izlietojumu

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas