E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5899
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Bērnudārza vai aukles līdzfinansējums Rīgā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2014
Inese

Labdien! Gribēju jautāt par valsts un pašvaldības līdzfinansējumu, ja bērns netiek bērnudārzā no 1,5 gada. Esam deklarējušies Rīgā, cik ir iespējams saņemt kopējo summu no valsts un pašvaldības? Un kādi iesniegumi jāiesniedz, lai saņemtu pabalstu?

A
atbild:
16. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Saņemt līdzfinansējumu no pašvaldības un valsts ir iespējams tad, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un bērns pakalpojumu saņem privātā bērnudārzā. Savukārt, ja bērnam nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā un uzraudzības pakalpojumu nodrošina aukle, pastāv iespēja saņemt līdzfinansējumu no valsts (pašvaldība var lemt par atbalsta sniegšanu privātas aukles algošanai, bet tas nav normatīvajos aktos noteikts pienākums). Gan vienā, gan otrā gadījumā pastāv vairāki pamatnosacījumi, lai atbalstu varētu saņemt:

  • bērns ir vismaz pusotru gadu vecs;
  • bērna un tā likumiskā pārstāvja dzīvesvieta deklarēta attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • bērns ir reģistrēts pašvaldības uzņemšanas reģistrā pirmsskolas izglītības iestādē (ir iestājies bērnudārza rindā), un vieta dārziņā netiek nodrošināta.

Katrai pašvaldībai ir tiesības lemt par kārtību, kādā tiek organizēta bērnudārza rinda.

Pašvaldības un valsts atbalsts, ja bērns apmeklē privātu bērnudārzu

Kārtību, kā tiek aprēķināts un izmaksāts pašvaldības līdzfinansējums privātai pirmsskolas izglītības iestādei, ja pašvaldība bērnam nevar nodrošināt bērnudārzu, noteic Ministru kabineta noteikumi  Nr.1523 "Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei". 

Noteikumu 16.punkts paredz, ka 2015.gadā papildus pašvaldības atbalstam tiek noteikts arī valsts atbalsts. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 eiro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms vienam bērnam nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā esošā privātā izglītības iestādē.  

Konkrēti Rīgas pašvaldība Rīgā deklarētajiem bērniem, kuriem viņu izvēlētajā bērnudārzā netiek nodrošināta vieta un pirmsskolas izglītības apguve tiek nodrošinātā privātā iestādē, piešķir līdzfinansējumu 132,33 eiro mēnesī. Tātad, ņemot vērā iepriekš minēto, ja Rīgas pašvaldība piešķir 132,33 eiro mēnesī, tad 2015.gadā pienākas vēl papildu atbalsts no valsts 95,67 eiro apmērā. Kopējais atbalsts 2015.gadā ir 228 eiro mēnesī.  

Būtiski atzīmēt, ka  līdzfinansējums netiek izmaksāts vecākiem, bet to pārskaita pakalpojuma sniedzējam - bērnudārzam. Pie tam Rīgas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu tikai par pakalpojuma saņemšanu tādā privātā pirmsskolas iestādē, kas noslēgusi līgumu ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu par šāda pakalpojuma sniegšanu.

Informācija par Rīgas pašvaldības bērnudārziem (arī bērnu vecums, no kura uzņem iestādē, programmu apraksts u.tml.), kā arī  par privātajiem bērnudārziem, ar kuriem noslēgts augstāk minētais līgums, pieejama interneta vietnē www.e-skola.lv sadaļā „Iestāžu katalogs”. Bērnu pieteikšana iestādēs notiek elektroniski portālā www.eriga.lv.

Valsts atbalsts, ja bērnu pieskata normatīvo aktu kārtībā reģistrēta aukle 

Ja mazuli pieskata aukle un bērns ir reģistrēts rindā uz pašvaldības bērnudārzu, tad ir iespēja saņemt valsts līdzfinansējumu auklei.

Kārtību, kādā piešķir valsts līdzfinansējumu privātas aukles pakalpojuma saņemšana,i 2015.gadā noteic 2014.gada 23.decembrī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi  „Kārtība, kādā tiek piešķirts un aprēķināts valsts atbalsts par bērnu no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja” (uz e-konsultācijas publicēšanas brīdi pieejami Ministru kabineta mājaslapā).

Saskaņā ar minēto MK noteikumu 5. un 6.punktu pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām var nodrošināt līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (auklei), to attiecīgi paredzot pašvaldības saistošajos noteikumos vai domes lēmumā. Tas nozīmē to, ka pašvaldība var izlemt šādu atbalstu privātai auklei sniegt, bet tā nav obligāta prasība.

MK noteikumu 7.punktā ir noteikts valsts atbalsta apmērs līdz 142 eiro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka kopējais valsts atbalsts un pašvaldības līdzfinansējuma (ja tāds tiek nodrošināts) apmērs vienam bērnam nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā vai 158 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona.

Tā kā Rīgas pašvaldība līdzfinansējumu pakalpojuma saņemšanai pie privāta bērna uzraudzības pakalpojuma sniedzēja neparedz, Jūsu gadījumā auklītes līdzfinansēšanai pienākas saņemt tikai valsts atbalstu 142 eiro apmērā.

Arī šis atbalsts netiek izmaksāts vecākiem, bet to pārskaita pakalpojuma sniedzējam. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pašvaldība administrē šā pabalsta izmaksu. Lai to saņemtu, ir jāiesniedz noteikta parauga iesniegums, kura forma pieejama Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta interneta vietnē e-skola.lv. Tajā jānorāda pakalpojuma sniedzējs un jāapliecina, ka šī persona ir reģistrēta Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas