E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5195
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
2
1
2

Par atbalstu aukles pakalpojuma saņemšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2014
Ieva

Labdien! Mani interesē pašvaldības līdzfinansējums privātai sertificētai auklei, ja bērniņš netiek dārziņā. Valsts finansējums ir 142 eiro, bet zināms, ka kopējais finansējums var būt līdz 228 eiro. Vai taisnība, ka Rīga nesniedz pašvaldības līdzfinansējumu? Nekur nevaru atrast informāciju par Jūrmalas (jo mums pastāv alternatīva arī pieteikt Jūrmalas dārziņā, bet arī tur rindas garas un iesākumā droši vien nāktos izmantot aukles pakalpojumus) pašvaldību? Vai Jūrmala sniedz materiālu atbalstu un ja sniedz, tad - cik lielu?
Un otrs jautājums par to, vai par aukli var strādāt cilvēks, kas jau citā darbavietā strādā pilnu slodzi, ja izpilda visas prasības - nokārto sertifikātu, reģistrējas VID un maksā nodokļus par aukles darba pildīšanu? Cik ļoti aukles darba laikam jāatbilst visur publicētajam noteikumam par 8h x 5darba dienas? Man aukle nepieciešama 4 dienas nedēļā pa 12-14h, mēnesī tāpat sanāk pilna slodze. Vai tas man liedz saņemt līdzfinansējumu, ja neizpildās tas nosacījums par noteikto darba laiku?

A
atbild:
03. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Kārtību, kādā piešķir valsts līdzfinansējumu privātas aukles pakalpojuma saņemšanai, ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai tās pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, bet pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojums pašvaldības bērnudārzā netiek nodrošināts, noteic Ministru kabineta noteikumi Nr.1462  „Kārtība, kādā tiek piešķirts un aprēķināts valsts atbalsts par bērnu no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja”. 

Saskaņā ar minēto MK noteikumu 5. un 6.punktu pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām var nodrošināt līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (auklei), to attiecīgi paredzot pašvaldības saistošajos noteikumos vai domes lēmumā. Tas nozīmē to, ka pašvaldība var izlemt šādu atbalstu privātai auklei sniegt, bet tā nav obligāta prasība. 

MK noteikumu 7.punktā ir noteikts valsts atbalsta apmērs līdz 142 eiro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka kopējais valsts atbalsts un pašvaldības līdzfinansējuma (ja tāds tiek nodrošināts) apmērs vienam bērnam nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā vai 158 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona. 

Tā kā ne Rīgas, ne Jūrmalas pašvaldība līdzfinansējumu pakalpojuma saņemšanai pie privāta bērna uzraudzības pakalpojuma sniedzēja neparedz, Jūsu gadījumā auklītes līdzfinansēšanai pienākas saņemt tikai valsts atbalstu 142 eiro apmērā. 

Papildus informējam, ka pašvaldībām šādos gadījumos ir pienākums nodrošināt līdzfinansējumu privātas pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojuma saņemšanai. Rīgas pašvaldībā tie ir 132,33 eiro mēnesī, savukārt Jūrmalas pašvaldībā – 128,65 līdz 154,38 eiro mēnesī, atkarībā no privātās izglītības iestādes sniegto pakalpojumu apjoma. Atbilstoši MK noteikumu Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei” 16.punktam papildus pašvaldības atbalstam privāta bērnudārza līdzfinansēšanai 2014. un 2015.gadā tiek noteikts arī valsts atbalsts līdz 142 eiro mēnesī par vienu bērnu ar noteikumu, ka  valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā. 

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.1462 2.punktu valsts atbalsts pakalpojuma saņemšanai pie privāta pakalpojuma sniedzēja - aukles, kas ir reģistrēta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ir paredzēts norēķinam par pilna laika (ne mazāk kā 8 stundas dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās. Tas nozīmē, lai saņemtu valsts atbalstu, bērnu uzraudzības pakalpojums ir jāsniedz pilnu darba laiku, proti, 160 stundas mēnesī. Šo noteikumu 2.pielikumā ir pieejams pieprasījuma paraugs, kāds auklei jāiesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā katru mēnesi valsts atbalsta saņemšanai. Tajā redzams, ka pieprasījumā nav jānorāda, kādā diennakts laikā un kuros datumos pakalpojums ticis sniegts. 

Papildus informējam, ka Ministru kabineta noteikumu Nr.404  „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” 14.punkts paredz, ka fiziska persona, kas sniedz pilna laika pakalpojumu, drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā piecus bērnus, izņemot gadījumu, ja tie ir vienas ģimenes bērni. No tā izriet, ka normatīvajos aktos paredzētā kārtībā reģistrēta aukle var saņemt valsts atbalstu par pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu pieciem bērniem. 

Jārēķinās, ka, tiklīdz bērnudārzā pienāks rinda, valsts atbalsts auklītes pakalpojuma saņemšanai tiks pārtraukts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas