E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4769
Lasīšanai: 3 minūtes

Par tiesībām uz atvaļinājumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2014
Sanita, Kadiķe

Labdien! Gribēju uzzināt, kā man rīkoties un vai darba devējam ir taisnība. 2014.gada 15.augustā man būs gads, kā strādāju. Atvaļinājumu vēl neesmu ņēmusi ne reizi, to gribēju ņemt ar 1.augustu un uz visu mēnesi sakarā ar to, ka esmu šķīrusies un audzinu viena pati divas meitas – 10 gadu vecu un 7 gadu vecu, jo bērnus nav kur atstāt vasaras laikā. Darba devējs man pasaka, ka nevaru ņemt mēnesi, ka mēnesi dod tikai tiem, kam ir zīdaiņi, man esot jau pieauguši bērni. Un vai atlikušās 2 nedēļas man pārcels uz nākamo gadu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Informējam, ko saka Darba likums.

Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.

Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.

Izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.

Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Tātad no likuma burta darba devējam ir taisnība. Parasti jau darba devēji cenšas ņemt vērā darbinieku konkrēto situāciju. Varbūt varat to ar darba devēju pārrunāt, vai tomēr nav iespējas piešķirt visu atvaļinājumu, kas Jums nepieciešams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas