E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4726
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par darba aizsardzību un darba samaksu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2014
Ēriks Štāls

Vai pašvaldības uzņēmuma vadībai ir tiesības likt neapmācītiem darbiniekiem (NAI operatoriem) appļaut darbavietas teritoriju ar benzīna trimeri.Vai to var likt darīt bez papildu samaksas?

A
atbild:
21. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējam ir jāievēro Darba aizsardzības likuma prasības. Katrā uzņēmumā ir jābūt darba aizsardzības sistēmai. Tās ietvaros darba devējam ir jānozīmē par darba drošību un veselības aizsardzību atbildīgā persona, kas veic darba vides riska novērtējumu un konsultējas ar nodarbinātajiem.

Darba devējam ir jānodrošina apmācība par veicamā darba uzdevumiem, darba vides riska faktoriem, nepieciešamajiem drošības pasākumiem un rīcību ārkārtas situācijās. Tātad - pirms sākt strādāt, cilvēkam ir jābūt apmācītam darba aizsardzības jautājumos. Konkrētiem veicamajiem darbiem ir jābūt darba instrukcijai. Arī darbam ar benzīnmotora zāles pļāvēju ir jābūt darba aizsardzības instrukcijai, un darbinieks ar to ir jāiepazīstina.

Darbiniekam ir jāpilda tās saistības (darbs), ko viņš ir uzņēmies ar darba līgumu un kādi pienākumi ir noteikti darbinieka amata aprakstā. Ja darba devējs darbiniekam uzdod papildu darbus, tad par to ir jāpanāk vienošanās jeb darbinieka piekrišana un par to ir jānosaka attiecīga piemaksa par papildu darbu.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14.panta pirmā daļa nosaka, ka amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30 procentu apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja tā papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus.

Darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību jautājumus konkrēti savā situācijā varat noskaidrot Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas