E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4472
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Par privāta bērnudārza līdzfinansējumu 1.septembrī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2014
kristīne

Lūdzu palīdziet rast skaidrību par valsts un pašvaldības līdzfinansējumu. Mēs š.g. maija mēnesī saņēmām uzaicinājumu no pašvaldības bērnudārza, bet atteicāmies, jo b/d nenodrošināja apmācību valsts valodā (mazākumtautību b/d). Mums ir izteikts piedāvājums apmeklēt privāto b/d no 01.09.2014., kam ir noslēgts līgums ar pašvaldību. Vai mums būs tiesības saņemt valsts un pašvaldības līdzfinansējumu no 01.09.2014., ja iestāsimies privātajā b/d? Pašreiz turpinām atrasties pašvaldības b/d rindā, jo esam pieteikušies uz vēl vienu b/d.

A
atbild:
30. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas ir atkarīgs no pašvaldības, kurā deklarēta Jūsu dzīvesvieta, kā arī no situācijas septembrī, kad Jūsu bērns varētu sākt apmeklēt privāto bērnudārzu. Ja uz to brīdi arī pašvaldība nodrošinās vietu bērnam pašvaldības bērnudārzā, tad atbalsts privāta bērnudārza līdzfinansēšanai tai nebūs obligāti jānodrošina. Taču, ja pašvaldības bērnudārzā vietu joprojām nebūs un tāpēc bērns apmeklēs privātu izglītības iestādi, tad pašvaldībai un valstij jākompensē izmaksas saskaņā ar 2013.gada 17.decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”. 

Lai varētu pretendēt uz atbalstu, ir jābūt šādiem priekšnoteikumiem:

  • bērns ir deklarēts attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • bērns ir reģistrēts pašvaldības uzņemšanas reģistrā uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē (ir iestājies bērnudārza rindā), un vieta dārziņā netiek nodrošināta;
  • bērns apmeklē privātu bērnudārzu, kurš reģistrēts Izglītības iestāžu reģistrā un īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu.  

Vēršam uzmanību uz MK noteikumu 10.punktu, kurš paredz bērna vecākam tiesības atteikties no vietas pašvaldības dārziņā, ja bērns apmeklē privāto izglītības iestādi, saglabājot pašvaldības un līdz ar to valsts atbalstu. No šī punkta izriet, ka tiesības atteikties no vietas pašvaldības dārziņā, saglabājot līdzfinansējumu privātam dārziņam, ir tikai tādā gadījumā, ja bērns, nesagaidot, kad pienāks rinda pašvaldības dārziņā, jau ir uzsācis apmeklēt privātu izglītības iestādi. 

Vienlaikus būtiski atzīmēt, ka tai pašā MK noteikumu 10.punktā ir teikts, ka kārtību, kādā bērna likumīgais pārstāvis ir tiesīgs atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un tiesīgs atkārtoti saņemt vietu pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē, nosaka pašvaldība. Tas nozīmē, ka šī kārtība dažādās pašvaldībās atšķiras. 

Tā kā neesat norādījusi, kurā pašvaldībā ir deklarēta Jūsu dzīvesvieta, lai noskaidrotu, vai konkrētā pašvaldība un līdz ar to arī valsts līdzfinansēs privāta bērnudārza izmaksas, Jums jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā.  

Vairāk par pašvaldības un valsts atbalstu privātās pirmsskolas izglītības iestādēs lasiet LV portāla publikācijā „Turpinās valsts atbalsts bērniem privātajos bērnudārzos” un citos pievienotajos skaidrojumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas