E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4376
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Kārtība, kādā valsts sedz izmaksas par privātu bērnudārzu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2014
Marija Stamburska

Kādas ir nosacījumu izmaiņas no 2014.gada 1.janvāra MK noteikumiem Nr.403? Saņemam aicinājumu uz valsts dārziņu, bet tomēr vēlamies dabūt līdzfinansējumu privātajam dārziņam. Paldies!

A
atbild:
16. maijā, 2014
Laura Studente
LV portālam

MK noteikumi Nr.403 „Kārtība, kādā tiek aprēķināts un piešķirts valsts atbalsts par bērniem no pusotra gada vecuma līdz brīdim, kad tiek uzsākta obligātā bērna sagatavošana pamatizglītības ieguvei, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā pakalpojumu sniedzēja” no šī gada 1.janvāra vairs nav spēkā. Tā vietā ir stājušies MK noteikumi Nr. 1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”, kas paredz, ka valsts atbalsta izmaksa bērniem, kuriem netiek nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, turpināsies vēl divus gadus – 2014. un 2015.gadā. 

Šo noteikumu 10.punkts paredz: ja bērnam, kurš apmeklē privāto izglītības iestādi, tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bērna likumīgajam pārstāvim ir tiesības atteikties no šī piedāvājuma un turpināt saņemt pašvaldības atbalstu. Pašvaldība ir tā, kas nosaka kārtību, kādā bērna likumīgais pārstāvis ir tiesīgs atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un tiesīgs atkārtoti saņemt vietu pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē.

Savukārt noteikumu 16.punkts norāda: 2014. un 2015.gadā papildus pašvaldības atbalstam tiek noteikts valsts atbalsts. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 eiro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms vienam bērnam nepārsniedz:

  • 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā esošā privātā izglītības iestādē;
  • 185 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā izglītības iestādē.

Šīs summas katrā pašvaldībā var atšķirties, un visbiežāk tās nesedz reālās izmaksas, kādas veidojas, pakalpojumu saņemot privātā bērnudārzā. Starpība ir jāapmaksā bērna vecākiem no savas kabatas.

Lai bērns varētu pretendēt uz atbalstu, ir jābūt šādiem priekšnoteikumiem:

  • bērns ir deklarēts attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • bērns ir  reģistrēts pašvaldības uzņemšanas reģistrā uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē (ir iestājies bērnudārza rindā), un vieta dārziņā netiek nodrošināta;
  • bērns apmeklē privātu bērnudārzu, kurš reģistrēts Izglītības iestāžu reģistrā un īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu. 

Kādi dokumenti nepieciešami, lai iesniegtu pieteikumu pašvaldības un valsts līdzfinansējumam, Jums jānoskaidro attiecīgajā pašvaldībā.

Par jaunajiem MK noteikumiem Nr.1523 un par iespēju saņemt līdzfinansējumu no valsts plašāk var lasīt LV portāla skaidrojumā „Turpinās valsts atbalsts bērniem privātajos bērnudārzos”, kā arī pievienotajos rakstos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas