E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3663
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Rokas naudas līgums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. janvārī, 2014
Baiba Streiča

Ja esmu noslēgusi rokas naudas līgumu par zemes pārdošanu un esmu rokas naudas ņēmējs, bet gada laikā, kamēr vēl pirkums nav izdarīts, mainās likumi un to dēļ es vairs neesmu tiesīga šo zemes gabalu pārdod šim rokas naudas devējam, jo, piemēram, pirmpirkuma tiesības tagad pēc likuma ir citam pircējam. Vai man rokas naudas devējam būs jāatdod rokas nauda divkāršā apmērā?

A
atbild:
03. februārī, 2014
Solvita Cīrule
juriste

Rokas naudas līguma jautājumus nosaka Civillikuma 1725.-1731.panti. Jautājumā aprakstītajā situācijā līdzēji dažādi interpretē 1730.pantu: „Ja līgumu neizpilda vai nu tādēļ, ka tas, pusēm savstarpēji labprātīgi vienojoties, atcelts, vai tādēļ, ka tā izpildīšana kļuvusi neiespējama bez rokas naudas devēja vainas, tad rokas nauda jādod pēdējam atpakaļ. 

Ja līgumu neizpilda aiz viena līdzēja vainas, tad, ja vainīgs rokas naudas saņēmējs, viņam tā jāatdod tās devējam divkāršā apmērā; bet ja neizpildīšanā vainīgs rokas naudas devējs, tad viņš zaudē tiesību prasīt to atpakaļ. Bez tam vainīgam jāatlīdzina pretiniekam visi zaudējumi.” 

Tiesiskā regulējuma izmaiņas nav uzskatāmas par rokas naudas saņēmēja vainu. Taču, tā kā nav skaidri saprotama situācija un nav zināms rokas naudas līguma saturs, pusēm līgumsaistības ir jāvērtē atbilstoši noslēgtā līguma saturam un Civillikuma normām un jāvienojas par turpmāko rīcību vai jāvēršas tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas