E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3495
Lasīšanai: 3 minūtes

Visu nosaka vietējās pašvaldības teritoriālais plānojums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2014
Vilmārs Kukuls

Vai iespējama viensētas izveidošana uz zemes gabala 2 ha, kas atrodas Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā? Mans zemes īpašums sastāvošs no zemes gabaliem 7 ha un 2 ha, kurš atrodas aizsargjoslā, bija ar atsevišķiem kadastra nr. līdz 2007.g., tad no īpašuma tika atdalīts zemes gabals 7ha mežs, kas neatrodas aizsargjoslā. 2ha zemes gabals iegūts mājas celtniecībai 4.08.1988.g., izpirkts 1997.g. un reģistrēts Zemesgrāmatā. Aizsargjoslas likuma 36.panta 1.daļas 2.punktā nenosaka, cik lielam jābūt zemes gabalam viensētas izveidošanai, likumā runa ir tikai par zemes gabalu sadalīšanu. Šajā variantā nenotika zemes gabala sadalīšana, arī Zemesgrāmatā līdz 2007.g. tie bija reģistrēti kā 2 atsevišķi gabali (detālplānojums no 1991.g.ar tam laikam atbilstošiem apstiprinājumiem).

A
atbild:
21. janvārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Baltijas jūras piekrastes aizsargjosla ir apmēram 300 metrus plata sauszemes josla no ūdens līnijas sauszemes virzienā. Saskaņā ar 1997.gadā pieņemto Aizsargjoslu likumu to dēvē par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslu. Katrā pašvaldībā 1999.gadā ir precīzi noteikta aizsargjoslas robeža, kas iezīmēta kartē. Aizsargjoslu likuma īpatnība ir tā, ka likums nenosaka ne pašu piekrastes objektu vai teritoriju, ne arī aizsargjoslas, un šīs funkcijas gulstas uz teritorijas plānojumu, kam attiecīgās pašvaldības teritorijā ir likuma spēks.

Piekrastes aizsargjoslu nosaka īpaši Ministru kabineta noteikumi Nr.86 „Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslas noteikšanas metodika”, kas izdoti saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 59.pantu.

Likuma 36.panta „Aprobežojumi Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā” pirmajā daļā ir noteikts, ka Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā pilsētās un ciemos jaunveidojamās zemes vienības platību un apbūves nosacījumus nosaka vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā.

Tādēļ šajā gadījumā nekādu padomu nevaram dot – viss atkarīgs no nosacījumiem, kurus pašvaldība iekļāvusi teritorijas plānojumā. Arī Valsts zemes dienesta speciālisti, kuriem nosūtījām Jūsu jautājumu, norādījuši, ka  būvniecības jautājumi piekrastes aizsargjoslā ir tikai pašvaldības kompetencē.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas