E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34195
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Garīga rakstura vai citi veselības traucējumi rada tiesiskas sekas, ja personas rīcībspēju ierobežojusi tiesa

J
jautā:
11. oktobrī, 2024
Sintija

Labdien! Mana māte ir ieķīlājusi dzīvokli laikā, kad bija jau nosūtījums, lai vērstos tiesā par rīcībspējas izskatīšanu. Bija bijusi uz izmeklējumiem pie dažādiem speciālistiem, bet pati nesaskata savu slimību. Situāciju uzzināju nesen no zemesgrāmatas datiem. Uzreiz vērsos pie kreditora, izskaidroju situāciju, lūdzu, vai varu atnākt klātienē un izskatīt šo informāciju, parādīt pierādījumus, ka mamma pieņēmusi nepārdomātus lēmumus laikā, kad nav dzērusi zāles. Mans lūgums tika norādīts, neatklājot informāciju, cik liels ir parāds un vai dzīvoklis jau nav izlikts izsolē. Kreditoram jautāju, kādas ir soda sankcijas, uz ko atbildēja, ka tad, ja samaksa netiek veikta par diviem mēnešiem, dzīvoklis automātiski tiek izlikts izsolē, par to brīdinot tikai manu mammu, kaut gan esmu tā, kas maksā visus rēķinus. Kur man vērsties un kā vislabāk risināt šo jautājumu? Piebildīšu, ka māte ir nestrādājošs pensionārs un jau pirms tam bija paņēmusi vairākus kredītus, ko palīdzēja atmaksāt bērni, ir citu krāpniecisku organizāciju upuris. 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024

Saskaņā ar Civillikuma 359. panta noteikto garīga rakstura vai citi veselības traucējumi ir saistīti ar tiesiskām sekām tikai tad, ja personas rīcībspēju ierobežojusi tiesa.  

Tātad, ja, slēdzot aizdevuma līgumu, jūsu mātei vēl nebija ar tiesas lēmumu ierobežota rīcībspēja, kreditors likumu nav pārkāpis. Saskaņā ar Civillikuma 1405., 1409. pantā noteikto, lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai; pretējā gadījumā darījums nav spēkā.  

Tiesiski darījumi, ko taisījušas rīcībspējīgas personas nesamaņas stāvoklī vai nespējot saprast savas darbības nozīmi vai nespējot savu darbību vadīt, nav spēkā. 

Jums ir tiesības vērsties pret kreditoru tiesā civiltiesiskā kārtībā, sniedzot pierādījumus (piemēram, ārsta atzinumus par jūsu mātes mentālās veselības stāvokli) par to, ka jūsu māte līguma noslēgšanas brīdī nespēja saprast savas darbības un arī kreditors varēja to redzēt vai nojaust. Pirms vēršanās tiesā ieteicams konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas