E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34163
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai izmaksā vecāku pabalstu, ja persona gūst pašnodarbinātā ienākumus

J
jautā:
09. oktobrī, 2024
Ieva

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, taču vēlētos reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais), lai dotu iespēju savam hobijam. Vai es šobrīd vispār varu reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs. Kā tas ietekmētu man aprēķināto pabalstu izmaksu, ja mēneša ienākumi nesasniegtu valstī noteikto minimālo mēnešalgu?  pašnodarbinātā statuss un iespējama minimālu ienākumu gūšana ir savienojama ar nenododamo BKA daļu? Vai tajā laikā es drīkstētu piedalīties kādos mājražotāju tirdziņos utt.? Jau iepriekš paldies! 

A
atbild:
11. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta pamatdaļu izmaksā piešķirtajā apmērā, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vai arī izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta, ja pabalsta saņēmējs strādā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais. 2025. gadā strādājošam vecākam pabalstu izmaksās 75% apmērā. 

Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā var saņemt tikai tad, ja persona pabalsta saņemšanas laikā negūst ienākumus. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā par pabalsta izmaksu ir arī norādīts: vienīgais izņēmums ir tad, ja pašnodarbināta persona ir reģistrējusi Valsts ieņēmumu dienestā saimniecisko darbību, ienākumi mēnesī nesasniedz minimālo algu un pašnodarbinātais pats veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. 

Pašnodarbinātajam no saimnieciskās darbības ienākumiem ir jāmaksā nodokļi, tajā skaitā jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ja ienākums ir līdz minimālās algas apmēram (šogad – 700 eiro), tad jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai.  

LV portālā jau ir skaidrots, ka pašnodarbinātais, kura ienākums mēnesī ir līdz 700 eiro (šogad minimālā alga valstī), iemaksas veic 10% apmērā, tā ir sociālā apdrošināšana tikai pensijai un neietekmē tiesības saņemt pabalstu un pabalsta apmēru. 

Vecāku pabalsta nenododamo daļu var saņemt tikai tad, ja persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. 

Bērna kopšanas pabalstu (līdz bērna pusotram gadam – 171 eiro mēnesī; no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro mēnesī) maksā neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai ne. 

Individuālā situācijā par pabalstiem varat uzzināt, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas