E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33879
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kādas pilnvaras var izdot biedrība

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Lāsma

Biedrībai ir viens valdes loceklis, kas ir arī darbinieks, un nereti sanāk dokumentus, piemēram, rīkojumus, valdes loceklim parakstīt pašam ar sevi, kā arī bieži vien aizkavējas dokumentu aprite, jo nepieciešams parakstīt lielu dokumentu apjomu. Vai ir iespējams biedrības valdei pilnvarot vienu biedrības biedru (ar kuru nav darba līguma vai kā tamlīdzīga) būt par paraksta tiesīgo personu biedrībā? Vai un cik detalizēti tādā gadījumā pilnvarā jāatrunā, kādus dokumentus pilnvarotā persona var parakstīt? Vai tas būtu juridiski korekti, ka vienu dokumentu paraksta valdes loceklis un pilnvarotā persona (t. i., pilnvara parakstīt/pārstāvēt biedrību darbojas arī brīžos, kad tehniski valdes loceklis būtu varējis parakstīt konkrēto dokumentu)? Vai pilnvarojums, ka tiek piešķirtas paraksta tiesības, ir ārpus organizācijas jāreģistrē? Kas pilnvarotajai personai būtu jānorāda pie paraksta detaļām, neskaitot vārdu un uzvārdu un ņemot vērā, ka personai nav amata biedrībā?

A
atbild:
24. septembrī, 2024
Olga Lauva
juriste

Biedrību un nodibinājumu likuma 45. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka valdes loceklim nav tiesību nodot savas pilnvaras trešajām personām. Tomēr biedrības valde var kādai personai, piemēram, biedrības biedram, izdot pilnvaru biedrības pārstāvēšanai. Tādā gadījumā valde pilnvaru izdod biedrības, nevis konkrēta valdes locekļa vārdā un valdes loceklim ir tiesības pilnvarot trešās personas veikt konkrētas darbības savā vārdā 

Atbilstoši Civillikuma 2291. pantam var izdot trīs veidu pilnvaras: 

  • speciālpilnvaru – tā piešķir tiesības veikt konkrētu vai vairākas vienādas darbības vai atrisināt vienu noteiktu jautājumu; 
  • universālpilnvaru – plašākais pilnvarojuma paveids, kas piešķir tiesības pilnvarniekam bez ierobežojumiem veikt visas darbības, kurās pieļaujama pārstāvība, izņemot Civillikuma 2301. panta otrajā daļā minētās darbības; 
  • ģenerālpilnvaru – piešķir tiesības veikt noteikta veida tiesiskus darījumus vai noslēgt dažāda veida tiesiskus darījumus, kas attiecas uz kādu noteiktu jomu. 

Civillikums vispārēju obligātu notariālu apliecinājumu pilnvarai neparedz. Taču to vienmēr ir ieteicams apliecināt pie zvērināta notāra.  

Likumā arī nav noteikts, ka personai, kurai izsniegta pilnvara, jābūt biedrības valdes loceklim vai biedram. Līdz ar to pilnvaru var izsniegt arī personai, kura nav biedrības biedrs konkrētajā biedrībā, bet kurai valde uzticas.  

Ārpus biedrības pilnvarojums nav jāreģistrē. Parakstot dokumentu, persona paraksta zonā var norādīt, ka ir pilnvarotā persona. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas