E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33870
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Otram vecākam nav pienākuma atskaitīties, kā iztērēti uzturlīdzekļi

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Natālija

Labdien! Vīrs ir šķīries no sievas, abiem ir kopīgi bērni. Viņš maksā uzturlīdzekļus. Vai vīram ir tiesības pieprasīt no mātes atskaites, kur viņa iztērējusi uzturlīdzekļus, proti, vai tie ir tērēti bērnu vajadzībām?

A
atbild:
30. septembrī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Tiesību akti neregulē pienākumu atskaitīties par iztērētajiem uzturlīdzekļiem.  

Taču Civillikuma 181. panta otrā daļa noteic: katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.  

No iepriekš minētā izriet, ka bērnu vecākam, kurš maksā uzturlīdzekļus, ir tiesības uzzināt, vai bērni tiek nodrošināti ar visu nepieciešamo atbilstoši vecāku mantiskajam stāvoklim un maksātajiem uzturlīdzekļiem. 

Ja rodas aizdomas, ka bērnu māte pienācīgi nerūpējas par bērniem, iespējams vērsties bāriņtiesā, kas izvērtēs, vai tiek ievērotas bērnu labākās intereses. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas