E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33851
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja darba attiecības pārtrauktas uz darbinieka uzteikuma pamata, bezdarbnieka pabalstu piešķir divus mēnešus vēlāk

J
jautā:
08. septembrī, 2024
Ieva

Kā rīkoties darbiniekam, ja ar darba devēju tika noslēgts darba līgums, kurā minēts, ka pārbaudes laiks ir trīs mēneši? Nostrādājot pusotru mēnesi, darbinieks izlēma neturpināt darba attiecības. Darba uzteikumā norādīts, ja darba attiecības pārtrauc uz abpusējas vienošanās pamata, darba devējs atlaiž darbinieku uz paša vēlēšanos. Bezdarbnieka pabalstu var saņemt tikai pēc trim mēnešiem. Kā iztikt?

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākuma norādīt šāda uzteikuma iemeslu. Tas noteikts Darba likuma 47. panta pirmajā daļā. 

Darba likuma 48. panta regulējums paredz, ka par pārbaudes laikā izteiktu darba devēja uzteikumu darbinieks var vērsties tiesā tikai tad, ja “darba devējs, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu”. Darbinieks ir tiesīgs celt prasību tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad viņš ir saņēmis darba devēja uzteikumu. 

No izklāstītā saprotams, ka tas bija jūsu lēmums neturpināt darba attiecības, tātad pašas uzteikums. 

Ja darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pēc darba devēja iniciatīvas vai saskaņā ar abpusēju vienošanos, pabalstu piešķir no dienas, kad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņēmusi iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek uzsākta nākamajā mēnesī.  

Savukārt, ja darba attiecības pārtrauktas uz darbinieka uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no iesnieguma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts divus mēnešus vēlāk un pirmo bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt tikai trešajā mēnesī. 

Bezdarbnieka pabalstu izmaksā par iepriekšējā mēneša bezdarba periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 93 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas