E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33833
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ar aicinājumu mantot tiek nodibināta vienīgi iespēja kļūt par mantinieku

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Alise

Kad nomira vecmamma, mana mamma un tante pieteicās mantojumam, abas mantoja 1/2 no dzīvokļa, īpašumtiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā. Mamma un tante arī ir mirušas, dzīvoklis joprojām nav  reģistrēts zemesgrāmatā ne uz vienas personas vārda. Gribu sakārtot mantojumu, mantot un pārdot savu 1/2 daļu dzīvokļa. Sakarā ar to man ir sliktas attiecības ar māsīcu. Es vēlos pārdot savu dzīvokli kaimiņam. Vai šajā situācijā tantes bērniem ir pirmpirkuma tiesības? Ne tante, ne viņas bērni nav sakārtojuši savas īpašumtiesības, pat mantojuma lieta nav uzsākta. 

A
atbild:
Šodien
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Kristīne Malta-Grigule, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 688. pantu ar aicinājumu mantot tiek nodibināta vienīgi iespēja kļūt par mantinieku. Mantojuma iegūšanai vēl vajadzīgs, lai aicinātais izteiktu savu gribu pieņemt viņam piekritušo mantojumu. 

Gadījumā, ja tantes bērni nevēlas mantot no savas mātes, jums ir tiesības vērsties pie zvērināta notāra un uzsākt mantojuma lietu pēc mirušās tantes. Taču jārēķinās, ka situācijā, ja bērni pieteiksies, viņi tiks apstiprināti mantojuma tiesībās. 

Pirmpirkuma tiesība tantes bērniem var pastāvēt tikai tādā gadījumā, ja viņi izsaka savu gribu mantojumu pieņemt. Kā jau tika minēts, situācijā, ja neviens tuvāks mantinieks nevēlas mantot, tad jums ir tiesības tikt apstiprinātai mantojuma tiesībās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas