E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33789
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja ceļš kadastra dokumentos norādīts kā “atzīme” par ceļa servitūtu

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Ingus

Manas mājas piebraucamais ceļš ved caur kaimiņa pagalmu un ir iezīmēts robežu plānā un kadastra kartē kā atzīme servitūts ar izmēriem – garums, platums, cik aizņem no kaimiņa kopējās platības. Kaimiņš ceļu slēdza un liedza piekļuvi manam īpašumam, kaut  atzīme ir spēkā esoša. MK noteikumu Nr. 263 112. punkts paredz, kā noņemt servitūta atzīmes. Kam jāuzņemas atbildība par to, ka šīs procedūras netiek ievērotas? 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Ja ceļš kadastra dokumentos norādīts kā “atzīme” par ceļa servitūtu, tad šāds ieraksts pats par sevi nepiešķir tiesības pārvietoties pa citai personai piederošo zemi. Tiesu praksē norādīts, ka ceļa servitūta atzīme dod tā nekustamā īpašuma īpašniekam, kura īpašumam par labu nostiprināts tiesību nodrošinājums, nogaidu tiesības uz servitūta ierakstīšanu zemesgrāmatā. Tātad minēto tiesību īstenošana ir atkarīga no tā nekustamā īpašuma īpašnieka, kura īpašumam par labu atzīme ierakstīta, aktīvas rīcības, lūdzot nostiprināt servitūtu zemesgrāmatā.  

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 11. panta otro teikumu atzīme aizstājama ar ierakstu, ja zemes īpašnieks iesniedz nostiprinājuma lūgumu. Tomēr, ja starp zemes īpašnieku un ieinteresēto personu ir radies strīds par šo tiesību izlietošanu un vienošanās nav panākama, tad strīds par servitūta nodibināšanai ir risināms vispārējās jurisdikcijas tiesā civilprocesuālā kārtībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas